Источни фронт, 412. дан: Јуришни одреди руске формације „Вагнер“ заузео жељезничку станицу Бахмута

11.04.2023. 14:34
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ in4s.net

Специјална руска војна операција у Украјини ушла је у 412. дан.

Настављају се борбе за Артјомовск, до сада је ослобођено 75 одсто града. Украјинске снаге врше припреме за офанзиву преко Дњепра, али, према ријечима лидера Херонске области немају довољно ни људства ни оружја за тако нешто.

Украјинске снаге су у току ноћи гађале пет насеља на лијевој обали Херсонске области. Они су испалили 46 пројектила на Нову Каховку, Каховку, Тавријск, Аљошки и Кардашинку.

У Русији се не спроводи мобилизација и она се не планира, рекао је шеф Комитета думе за одбрану Андреј Картопалов у емисији "Соловојв лајв".

„Украјинске снаге имају више од три варијанте за контраофанзиву“

Кијев ће одлучити о контраофанзиви „у последњем тренутку“, изјавио је секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексеј Данилов.

- Ако неко мисли да имамо само једну опцију, то није тако - рекао је Данилов и додао да украјинске снаге имају више од три варијанте за контраофанзиву.

Украјинске снаге спремају се за офанзиву преко Дњепра у Херсонској области, рекао је раније в.д. губернатора региона Владимир Салдо.

- На десној обали Дњепра јединице непријатеља маневришу, мијењају положаје и праве лажне положаје, пребацују живу силу и технику, прикупљају пловила. Јасно је да се спремају за покушај пребацивања прек Дњепра - рекао је Салдо и додао да они, ипак, немају довољно људства а ни оружја и технике за напад.

Руске снаге спремне за контраофанзиву Кијева у сваком од најављених праваца

Руске снаге спремне су за контраофанзиву Кијева у сваком од најављених праваца, изјавио је савјетник в.д. шефа ДНР Јан Гагин.

Према његовим ријечима, нема много праваца којима украјинске снаге могу да изврше контраофанзиву.

- Најављене су офанзиве у доњецком правцу, у артјомовском – повратак града. И наравно, ту је Крим и запорошки правац - прецизирао је Гагин за телевизију „Русија 1“.

- Ми смо спремни, имамо прилично ешелонирану одбрану, спремне су снаге и средства. И мислим да смо у свим предложеним правцима ове офанзиве сасвим спремни за њу - нагласио је Гагин.

Како је навео, Украјина тренутно нема довољно резерви на контакт линији за успјех контраофанзиве.

- У овом тренутку непријатељ покушава да акумулира снаге. Заиста озбиљна група окупљена је у рејону Часова Јара. У другим правцима непријатељ такође покушава да акумулира људство и технику. Али у овом тренутку оно што се налази на самој контакт линији, по мом мишљењу, није довољно за неки озбиљан успјех у самој контраофанзиви - објаснио је он.

Сама контраофанзива је, сматра он, „неизбјежна“.

- У сваком случају, хтјели то Украјинци или не, биће принуђени да нападну, јер су им газде из Вашингтона то већ наредиле да учине - закључио је Гагин.

Припадници специјалне јединице "Ахмат" јачају линију одбране на дијелу фронта код града Кремена, рекао је за Спутњик један од бораца.

Борци наводе да су спремни да одбију напад украјинске војске.

Најважније из брифинга руске војске за претходни дан:

- Јуришни одреди Оружаних снага Русије настављају борбе за квартове у централном дијелу Артјомовска;

- Главни напори руске војске у борбеним дејствима концентрисани су на подручју Артјомовска;

- Оружане снаге Украјине су током претходног дана у правцу Красног Лимана изгубиле преко 90 људи;

- Руска авијација је претходног дана извела 11 летова на подручју Артјомовска ради подршке офанзивним дејствима;

- Украјинске снаге су у току претходног дана у правцу Доњецка изгубиле преко 450 војника и плаћеника;

- У правцу Јужног Доњецка и Запорожја украјинска војска изгубила је скоро 30 војника,

- Оружане снаге Украјине су у току протеклог дана у правцу Купјанска изгубиле преко 30 припадника.

Пољска намјерава да постане финансијски хаб за прикупљање средстава за обнову Украјине

Пољска намјерава да постане финансијски хаб за прикупљање средстава за обнову Украјине, изјавио је за радио „РМФ 24“ замјеник министра финансија ове земље Артур Собоњ.

Према његовим ријечима, за Пољску је то веома важно.

- Желимо да Пољска буде што ближе центру овог типа пројеката - додао је Собоњ.

Недавно је пољски предсједник Анджеј Дуда изјавио да је његова земља трећи највећи снабдеијвач Украјине оружјем, послије САД и Велике Британије. Како је навело руководство земље, Пољска је од почетка специјалне војне операције Кијеву слала оружје и војну технику у износу који прелази 1 одсто БДП-а земље.

Пушилин: Сада нам је важно да опколимо Авдејевку са различитих страна

В.д. шефа ДНР Денис Пушилин изјавио је да је пред руским снагама задатак да се опколи Авдејевка.

- Сада нам је важно да опколимо Авдејевку са различитих страна, момци се крећу - рекао је Пушилин за емисију „Соловјов уживо“ и додао да руске снаге самоувјерено напредују и ослобађају дио по дио Артјомовска, као и да је до сада ослобођено 75 одсто града.

Према његовим ријечима, украјинске снаге више немају отворене путеве према граду за снабдијевање. Што се тиче угљедарског правца, руске снаге тамо покушавају да побољшају своје положаје. Према његовим ријечима, у горловском правцу и у правцу Маринке положаји су значајно побољшани.

Оружје којим Запад снабдијева Кијев у Европи и Африци

Оружје којим Запад снабдијева Кијев већ је почело да се појављује у државама Европе и Африке у редовима организованог криминала, упозорио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

Подсјетимо, шеф НАТО Јенс Столтенберг је недавно изјавио да су земље Алијансе испоручиле Кијеву војну помоћ у вредности преко 65 милијарди евра.

„Вагнеровци заузели жељезничку станицу Бахмута

Јуришни одреди руске формације „Вагнер“, која је са почетком специјалне војне операције у Украјини интегрисана у Оружане снаге РФ, заузели су жељезничку станицу Бахмута (Артјомовска), са тргом испред и помоћним објектима.

Украјинске трупе су се повукле и покушавају да се учврсте у оближњим улицама.

По посљедњим процјенама, неће моћи да се дуже одрже у граду и мораће да се повуку у Часов Јар, добро утврђени градић западнбо од Бахмута који врви од украјионских војника.

 „Вагнеровци“ су 10. априла на неколико мјеста пробили украјинску одбрану и прешли жељезничку пругу.

Украјинци покушавају да бране западне четврти Бахмута, укључујући и оне са вишеспратницама које су већ месецима ненасељене.

Војни експерт Василиј Дандикин указује:

- Ту неће моћи дуго да се издрже. Сада је, по извјештајима, више од 85 одсто територије града ослобођено. Асфалтни путеви су за украјинске снаге практично блокирани. Под нашом су ватреном контролом. Украјинцима ће бити све теже да се боре у таквим условима јер то подразумијева велике губитке.

Он је додао:

– Украјинци су у Бахмуту ионако већ изгубили неколико десетина хиљада војника и велику количину војне опреме. Зато њихове власти већ припремају становништво за предају Бахмута. Током посете Пољској, Зеленски је рекао да ће повући снаге из Бахмута ако им буде пријетило опкољавање. А све иде управо ка овоме. Следи им одступање у Часов Јар јер за њих напросто нема другог пута.

Дандикин је скептичан и да ће Украјинци успјети да дуже држе Часов Јар, с обзиром да руске снаге „иду напријед и ноћу и дању“.

Он посебно указује да украјинске снаге – док се повлаче – артиљеријом „све равнају са земљом“.

- То је тактика спаљене земље нациста. Користили су је током цијелог Другог свјетског рата – рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 4m
    0
  • Слани мафини
    16h 25m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 20m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 14m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 43m
    3