Istočni front, 412. dan: Jurišni odredi ruske formacije „Vagner“ zauzeo željezničku stanicu Bahmuta

11.04.2023. 14:34
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ in4s.net

Specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 412. dan.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk, do sada je oslobođeno 75 odsto grada. Ukrajinske snage vrše pripreme za ofanzivu preko Dnjepra, ali, prema riječima lidera Heronske oblasti nemaju dovoljno ni ljudstva ni oružja za tako nešto.

Ukrajinske snage su u toku noći gađale pet naselja na lijevoj obali Hersonske oblasti. Oni su ispalili 46 projektila na Novu Kahovku, Kahovku, Tavrijsk, Aljoški i Kardašinku.

U Rusiji se ne sprovodi mobilizacija i ona se ne planira, rekao je šef Komiteta dume za odbranu Andrej Kartopalov u emisiji "Solovojv lajv".

„Ukrajinske snage imaju više od tri varijante za kontraofanzivu“

Kijev će odlučiti o kontraofanzivi „u poslednjem trenutku“, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

- Ako neko misli da imamo samo jednu opciju, to nije tako - rekao je Danilov i dodao da ukrajinske snage imaju više od tri varijante za kontraofanzivu.

Ukrajinske snage spremaju se za ofanzivu preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je ranije v.d. gubernatora regiona Vladimir Saldo.

- Na desnoj obali Dnjepra jedinice neprijatelja manevrišu, mijenjaju položaje i prave lažne položaje, prebacuju živu silu i tehniku, prikupljaju plovila. Jasno je da se spremaju za pokušaj prebacivanja prek Dnjepra - rekao je Saldo i dodao da oni, ipak, nemaju dovoljno ljudstva a ni oružja i tehnike za napad.

Ruske snage spremne za kontraofanzivu Kijeva u svakom od najavljenih pravaca

Ruske snage spremne su za kontraofanzivu Kijeva u svakom od najavljenih pravaca, izjavio je savjetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Prema njegovim riječima, nema mnogo pravaca kojima ukrajinske snage mogu da izvrše kontraofanzivu.

- Najavljene su ofanzive u donjeckom pravcu, u artjomovskom – povratak grada. I naravno, tu je Krim i zaporoški pravac - precizirao je Gagin za televiziju „Rusija 1“.

- Mi smo spremni, imamo prilično ešeloniranu odbranu, spremne su snage i sredstva. I mislim da smo u svim predloženim pravcima ove ofanzive sasvim spremni za nju - naglasio je Gagin.

Kako je naveo, Ukrajina trenutno nema dovoljno rezervi na kontakt liniji za uspjeh kontraofanzive.

- U ovom trenutku neprijatelj pokušava da akumulira snage. Zaista ozbiljna grupa okupljena je u rejonu Časova Jara. U drugim pravcima neprijatelj takođe pokušava da akumulira ljudstvo i tehniku. Ali u ovom trenutku ono što se nalazi na samoj kontakt liniji, po mom mišljenju, nije dovoljno za neki ozbiljan uspjeh u samoj kontraofanzivi - objasnio je on.

Sama kontraofanziva je, smatra on, „neizbježna“.

- U svakom slučaju, htjeli to Ukrajinci ili ne, biće prinuđeni da napadnu, jer su im gazde iz Vašingtona to već naredile da učine - zaključio je Gagin.

Pripadnici specijalne jedinice "Ahmat" jačaju liniju odbrane na dijelu fronta kod grada Kremena, rekao je za Sputnjik jedan od boraca.

Borci navode da su spremni da odbiju napad ukrajinske vojske.

Najvažnije iz brifinga ruske vojske za prethodni dan:

- Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije nastavljaju borbe za kvartove u centralnom dijelu Artjomovska;

- Glavni napori ruske vojske u borbenim dejstvima koncentrisani su na području Artjomovska;

- Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana izgubile preko 90 ljudi;

- Ruska avijacija je prethodnog dana izvela 11 letova na području Artjomovska radi podrške ofanzivnim dejstvima;

- Ukrajinske snage su u toku prethodnog dana u pravcu Donjecka izgubile preko 450 vojnika i plaćenika;

- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinska vojska izgubila je skoro 30 vojnika,

- Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana u pravcu Kupjanska izgubile preko 30 pripadnika.

Poljska namjerava da postane finansijski hab za prikupljanje sredstava za obnovu Ukrajine

Poljska namjerava da postane finansijski hab za prikupljanje sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je za radio „RMF 24“ zamjenik ministra finansija ove zemlje Artur Sobonj.

Prema njegovim riječima, za Poljsku je to veoma važno.

- Želimo da Poljska bude što bliže centru ovog tipa projekata - dodao je Sobonj.

Nedavno je poljski predsjednik Andžej Duda izjavio da je njegova zemlja treći najveći snabdeijvač Ukrajine oružjem, poslije SAD i Velike Britanije. Kako je navelo rukovodstvo zemlje, Poljska je od početka specijalne vojne operacije Kijevu slala oružje i vojnu tehniku u iznosu koji prelazi 1 odsto BDP-a zemlje.

Pušilin: Sada nam je važno da opkolimo Avdejevku sa različitih strana

V.d. šefa DNR Denis Pušilin izjavio je da je pred ruskim snagama zadatak da se opkoli Avdejevka.

- Sada nam je važno da opkolimo Avdejevku sa različitih strana, momci se kreću - rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“ i dodao da ruske snage samouvjereno napreduju i oslobađaju dio po dio Artjomovska, kao i da je do sada oslobođeno 75 odsto grada.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage više nemaju otvorene puteve prema gradu za snabdijevanje. Što se tiče ugljedarskog pravca, ruske snage tamo pokušavaju da poboljšaju svoje položaje. Prema njegovim riječima, u gorlovskom pravcu i u pravcu Marinke položaji su značajno poboljšani.

Oružje kojim Zapad snabdijeva Kijev u Evropi i Africi

Oružje kojim Zapad snabdijeva Kijev već je počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike u redovima organizovanog kriminala, upozorio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

Podsjetimo, šef NATO Jens Stoltenberg je nedavno izjavio da su zemlje Alijanse isporučile Kijevu vojnu pomoć u vrednosti preko 65 milijardi evra.

„Vagnerovci zauzeli željezničku stanicu Bahmuta

Jurišni odredi ruske formacije „Vagner“, koja je sa početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini integrisana u Oružane snage RF, zauzeli su željezničku stanicu Bahmuta (Artjomovska), sa trgom ispred i pomoćnim objektima.

Ukrajinske trupe su se povukle i pokušavaju da se učvrste u obližnjim ulicama.

Po posljednjim procjenama, neće moći da se duže održe u gradu i moraće da se povuku u Časov Jar, dobro utvrđeni gradić zapadnbo od Bahmuta koji vrvi od ukrajionskih vojnika.

 „Vagnerovci“ su 10. aprila na nekoliko mjesta probili ukrajinsku odbranu i prešli željezničku prugu.

Ukrajinci pokušavaju da brane zapadne četvrti Bahmuta, uključujući i one sa višespratnicama koje su već mesecima nenaseljene.

Vojni ekspert Vasilij Dandikin ukazuje:

- Tu neće moći dugo da se izdrže. Sada je, po izvještajima, više od 85 odsto teritorije grada oslobođeno. Asfaltni putevi su za ukrajinske snage praktično blokirani. Pod našom su vatrenom kontrolom. Ukrajincima će biti sve teže da se bore u takvim uslovima jer to podrazumijeva velike gubitke.

On je dodao:

– Ukrajinci su u Bahmutu ionako već izgubili nekoliko desetina hiljada vojnika i veliku količinu vojne opreme. Zato njihove vlasti već pripremaju stanovništvo za predaju Bahmuta. Tokom posete Poljskoj, Zelenski je rekao da će povući snage iz Bahmuta ako im bude prijetilo opkoljavanje. A sve ide upravo ka ovome. Sledi im odstupanje u Časov Jar jer za njih naprosto nema drugog puta.

Dandikin je skeptičan i da će Ukrajinci uspjeti da duže drže Časov Jar, s obzirom da ruske snage „idu naprijed i noću i danju“.

On posebno ukazuje da ukrajinske snage – dok se povlače – artiljerijom „sve ravnaju sa zemljom“.

- To je taktika spaljene zemlje nacista. Koristili su je tokom cijelog Drugog svjetskog rata – rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 1m
    0
  • Slani mafini
    18h 22m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 17m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 40m
    3