Источни фронт: 413. дан: Главни напори руске војске у борбеним дејствима концентрисани у Артјомовску

12.04.2023. 15:23
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 413. дан.

Кијев је саопштио да би контраофанзива украјинских снага могла да почне на љето. Истовремено, „Гардијан“ пише да украјинске бригаде које се спремају за офанзиву имају проблеме који спречавају почетак кампање. Руска војска саопштила да су главни напори у борбеним дејствима концентрисани у Артјомовску.

Украјински премијер Денис Шмигал изјавио је да ће Украјина почети контраофанзиву када буде спремна за њу.

- Не осјећамо никакав притисак наших пријатеља и партнера у вези са почетком офанзиве. Сви наши пријатељи и партнери јасно схватају да за прелазак у контраофанзиву морате бити апсолутно спремни за то - рекао је он, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, контраофанзива могла би да почне на љето.

Батерија самоходних хаубица „мста С“ калибра 152 милиметра Оружаних снага Русије извела ја напад на концентрисање украјинских снага у запорошком правцу.
Како је за Спутњик изјавио командант хаубичне батерије са позивним „Дњепар“, пуца се високопрецизном муницијом.

Командант је нагласио да руске снаге имају довољно муниције.

Украјинске снаге концентришу технику и људство у купјанском правцу у близини села Кисловка у Харковској области, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Подигли су пољске кухиње, као и шаторе за војнике -  рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

Он је прецизирао да, према прелиминарним оценама, бројност снага износи око три батаљонско-тактичке групе.

Медији: Већина припадника специјалних снага НАТО-а у Украјини су Британци

Велика Британија распоредила је до 50 припадника специјалних снага у Украјину, пише лист „Гардијан“, позивајући се на америчка војна документа која су процурела на интернет.

Документи сугеришу да су више од половине припадника западних специјалних снага присутних у Украјини између фебруара и марта ове године могли бити Британци.

- Како се наводи у документима, амерички званичници су у то вријеме процијенили да су 50 од 97 (војника) снага за специјалне намјене из земаља НАТО-а који се налазе у Украјини били Британци. То је знатно више него из САД и Француске, за које се наводи да су обезбиједиле 14 и 15 људи из снага за специјалне намјене, респективно - пише лист.

Извјештај руске Думе: САД намјеравају да разраде универзално биолошко оружје

Вашингтон има за циљ развој универзалног генетски модификованог оружја које може да погађа људе, животиње и усјеве, наводи се у завршном извјештају комисије Државне думе Русије која истражује активности америчких биолошких лабораторија у Украјини.

- Његова употреба подразумијева, између осталог, наношење велике и непоправљиве економске штете непријатељу - наводи се у документу.

Такође се напомиње да посљедице биолошких „штетних агенаса“ могу изазвати „епидемије које су по својим посљедицама невјероватне и могу се упоредити са ‘нуклеарном зимом’“.

- Посједовање тако веома ефикасног биолошког оружја од стране Сједињених Америчких Држава ствара, по мишљењу америчке војске, реалне предуслове за промјену природе савремених оружаних сукоба - додају аутори документа.

Аутори документа истичу да ширење „биолошког“ америчког присуства у другим земљама омогућава САД да се неконтролисано приближавају границама својих геополитичких противника, стварајући платформе за могућу примену биолошког оружја.

У документу се истиче да су у погледу војно-биолошког развоја свијета укључене корпорације и структуре које су биле под контролом или повезане са Пентагоном и америчким обавјештајним агенцијама.

Захваљујући специјалној операцији прекинут рад биолабораторија у Украјини

Сједињене Америчке Државе биле су принуђене да смање своје биолошке активности у Украјини само захваљујући специјалној војној операцији, оцјењује се у извјештају.

- Само захваљујући специјалној војној операцији у Украјини, Сједињене Америчке Државе биле су принуђене да хитно смање и извезу у друге земље и регионе опрему, биоузорке и друге доказе који потврђују њихове опасне војно-биолошке активности у Украјини које нису у складу са међународним обавезама САД - наводи се у документу.

Аутори извјештаја примјећују да предстојећи процес скраћивања програма „јача схватање да су Сједињене Америчке Државе жељеле да наставе да сакривају од јавности (очигледно и у сопственој земљи) праве циљеве и природу таквих активности - преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 15m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    14h 58m
    5
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    16h 58m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 16m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    21h 42m
    0