Istočni front: 413. dan: Glavni napori ruske vojske u borbenim dejstvima koncentrisani u Artjomovsku

12.04.2023. 15:23
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 413. dan.

Kijev je saopštio da bi kontraofanziva ukrajinskih snaga mogla da počne na ljeto. Istovremeno, „Gardijan“ piše da ukrajinske brigade koje se spremaju za ofanzivu imaju probleme koji sprečavaju početak kampanje. Ruska vojska saopštila da su glavni napori u borbenim dejstvima koncentrisani u Artjomovsku.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal izjavio je da će Ukrajina početi kontraofanzivu kada bude spremna za nju.

- Ne osjećamo nikakav pritisak naših prijatelja i partnera u vezi sa početkom ofanzive. Svi naši prijatelji i partneri jasno shvataju da za prelazak u kontraofanzivu morate biti apsolutno spremni za to - rekao je on, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, kontraofanziva mogla bi da počne na ljeto.

Baterija samohodnih haubica „msta S“ kalibra 152 milimetra Oružanih snaga Rusije izvela ja napad na koncentrisanje ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu.
Kako je za Sputnjik izjavio komandant haubične baterije sa pozivnim „Dnjepar“, puca se visokopreciznom municijom.

Komandant je naglasio da ruske snage imaju dovoljno municije.

Ukrajinske snage koncentrišu tehniku i ljudstvo u kupjanskom pravcu u blizini sela Kislovka u Harkovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Podigli su poljske kuhinje, kao i šatore za vojnike -  rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je precizirao da, prema preliminarnim ocenama, brojnost snaga iznosi oko tri bataljonsko-taktičke grupe.

Mediji: Većina pripadnika specijalnih snaga NATO-a u Ukrajini su Britanci

Velika Britanija rasporedila je do 50 pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu, piše list „Gardijan“, pozivajući se na američka vojna dokumenta koja su procurela na internet.

Dokumenti sugerišu da su više od polovine pripadnika zapadnih specijalnih snaga prisutnih u Ukrajini između februara i marta ove godine mogli biti Britanci.

- Kako se navodi u dokumentima, američki zvaničnici su u to vrijeme procijenili da su 50 od 97 (vojnika) snaga za specijalne namjene iz zemalja NATO-a koji se nalaze u Ukrajini bili Britanci. To je znatno više nego iz SAD i Francuske, za koje se navodi da su obezbijedile 14 i 15 ljudi iz snaga za specijalne namjene, respektivno - piše list.

Izvještaj ruske Dume: SAD namjeravaju da razrade univerzalno biološko oružje

Vašington ima za cilj razvoj univerzalnog genetski modifikovanog oružja koje može da pogađa ljude, životinje i usjeve, navodi se u završnom izvještaju komisije Državne dume Rusije koja istražuje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini.

- Njegova upotreba podrazumijeva, između ostalog, nanošenje velike i nepopravljive ekonomske štete neprijatelju - navodi se u dokumentu.

Takođe se napominje da posljedice bioloških „štetnih agenasa“ mogu izazvati „epidemije koje su po svojim posljedicama nevjerovatne i mogu se uporediti sa ‘nuklearnom zimom’“.

- Posjedovanje tako veoma efikasnog biološkog oružja od strane Sjedinjenih Američkih Država stvara, po mišljenju američke vojske, realne preduslove za promjenu prirode savremenih oružanih sukoba - dodaju autori dokumenta.

Autori dokumenta ističu da širenje „biološkog“ američkog prisustva u drugim zemljama omogućava SAD da se nekontrolisano približavaju granicama svojih geopolitičkih protivnika, stvarajući platforme za moguću primenu biološkog oružja.

U dokumentu se ističe da su u pogledu vojno-biološkog razvoja svijeta uključene korporacije i strukture koje su bile pod kontrolom ili povezane sa Pentagonom i američkim obavještajnim agencijama.

Zahvaljujući specijalnoj operaciji prekinut rad biolaboratorija u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države bile su prinuđene da smanje svoje biološke aktivnosti u Ukrajini samo zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji, ocjenjuje se u izvještaju.

- Samo zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države bile su prinuđene da hitno smanje i izvezu u druge zemlje i regione opremu, biouzorke i druge dokaze koji potvrđuju njihove opasne vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini koje nisu u skladu sa međunarodnim obavezama SAD - navodi se u dokumentu.

Autori izvještaja primjećuju da predstojeći proces skraćivanja programa „jača shvatanje da su Sjedinjene Američke Države željele da nastave da sakrivaju od javnosti (očigledno i u sopstvenoj zemlji) prave ciljeve i prirodu takvih aktivnosti - prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    17h 39m
    7
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    22h 56m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    19h 39m
    3
  • Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
    22h 43m
    2
  • Trik kako da ukiselite kupus
    19h 15m
    0