Источни фронт: 414. дан: Руски ловац МиГ-31 спријечио норвешки авион да наруши руску државну границу

13.04.2023. 20:08
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 414. дан.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 12-13. април

Руско војно особље радило је на циљевима у Галагановки, Жељезном мосту и Архиповки у Черниговској области , као и у Кондратовки, Ободи и Павловки у Сумској области.

У области Харкова погођени су непријатељски положаји у Ветерини, Волчанску, Варваровки и Комисарову.

На правцу Бахмут (Артјомовск), Оружане снаге РФ су радиле на положајима украјинске војске у Спорном, Григоровки, Бахмуту, Красном, Артјомову и Орехово-Василевки.

У правцу Доњецка руски артиљерци су гађали циљеве у Авдијевки, Керамици, Красногоровки, Невелском и на западној периферији Марије.

Непријатељ је заузврат пуцао на Доњецк, Пантелејмоновку и Горловку.

Украјинске формације ракетирале су градску болницу у Сватову у Луганској Народној Републици. Информације о жртвама се прецизирају.

Непријатељски положаји у Новомихајловки, Великој Новоселки, Угледару и Пречистевки погођени су у правцу Јужнодоњецка.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ су радиле на непријатељским концентрацијама у Олговском, Червоноју, Малом Шчербаку, Орехову и Степногорску.

У јужном сектору фронта руске трупе су напале Херсон, Олговку, Киомис и Отрадокаменку.

Руски ловац МиГ-31 спријечио норвешки авион да наруши руску државну границу

Руски ловац-пресретач МиГ-31 испратио је норвешки патролни авион Р-8А Посејдон изнад Баренцовог мора, који је летио ка руској граници, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Руска средства контроле ваздушног простора открила су 13. априла ваздушни циљ изнад Баренцовог мора који се приближавао државној граници Руске Федерације. У циљу идентификације ваздушног циља и спречавања нарушавања државне границе Руске Федерације, подигнут је ловац МиГ-31 из састава снага ПВО Сјеверне флоте. Посада руског борбеног авиона идентификовала је ваздушни циљ као патролни авион Р-8А Посејдон, норвешког Ратног ваздухопловства - саопштила је агенција.

Како су истакли, „након што се страни војни авион окренуо од државне границе Руске Федерације, руски ловац се безбједно вратио у своју базу, није дозвољено кршење државне границе Руске Федерације“.

Министарство је додало да је лет руског ловца изведен у строгом складу са међународним правилима изнад неутралних вода, без пресјецања ваздушних путева и опасног приближавања летјелици стране државе, преноси Спутник.

Грушко: Расту ризици од сукоба Русије са НАТО

Повећавају се ризици од директног сукоба Русије и НАТО, а некада најмирнији регион – Балтичко море – напорима Алијансе полако постаје потенцијално мјесто сукоба, рекао је замјеник министра спољних послова Русије Александар Грушко у интервјуу за „Известија“.

- Ако обратимо пажњу на развој безбједносне ситуације у балтичком региону посљедњих година, видјећемо да је војно и политички најмирнији регион, напорима НАТО-а, претворен у зону ривалства у војном смислу - казао је Грушко.

Према његовим ријечима, све је почело 2004. године када је одлучено да земље Алијансе започну патролирање ваздушним простором и када је НАТО започео пресретање руских војних и цивилних летјелица изнад Балтичког мора.

Руска Федерација је у неколико посљедњих година давала предлоге како да побољша ситуацију у том дијелу свијета.

Неки од приједлога су били да се успостави максимално дозвољено растојање између војних бродова и борбених авиона и да се војне вјежбе одржавају даље од граница Русије са НАТО, навео је Грушко и додао да приједлози нису наишли на подршку савеза.

- Данас је јасно зашто. Било им је потребно да демонизују Русију и да је окарактеришу као непријатеља - објаснио је.

Међутим, Русија има довољно војних и других средстава да спријечи да изгуби, геостратешки гледано, Балтичко море, иако, како је рекао Грушко, у Бриселу много воле да говоре о њему као о НАТО језеру или НАТО мору.

- Осигураћемо слободу пловидбе и за цивилне бродове и за наше поморске снаге. Имамо ресурсе да покажемо, ако буде потребно, да се снови НАТО-а неће остварити - казао је руски дипломата.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 16m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    14h 59m
    5
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    16h 59m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 17m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    21h 43m
    0