Istočni front: 414. dan: Ruski lovac MiG-31 spriječio norveški avion da naruši rusku državnu granicu

13.04.2023. 20:08
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 414. dan.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 12-13. april

Rusko vojno osoblje radilo je na ciljevima u Galaganovki, Željeznom mostu i Arhipovki u Černigovskoj oblasti , kao i u Kondratovki, Obodi i Pavlovki u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova pogođeni su neprijateljski položaji u Veterini, Volčansku, Varvarovki i Komisarovu.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk), Oružane snage RF su radile na položajima ukrajinske vojske u Spornom, Grigorovki, Bahmutu, Krasnom, Artjomovu i Orehovo-Vasilevki.

U pravcu Donjecka ruski artiljerci su gađali ciljeve u Avdijevki, Keramici, Krasnogorovki, Nevelskom i na zapadnoj periferiji Marije.

Neprijatelj je zauzvrat pucao na Donjeck, Pantelejmonovku i Gorlovku.

Ukrajinske formacije raketirale su gradsku bolnicu u Svatovu u Luganskoj Narodnoj Republici. Informacije o žrtvama se preciziraju.

Neprijateljski položaji u Novomihajlovki, Velikoj Novoselki, Ugledaru i Prečistevki pogođeni su u pravcu Južnodonjecka.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su radile na neprijateljskim koncentracijama u Olgovskom, Červonoju, Malom Ščerbaku, Orehovu i Stepnogorsku.

U južnom sektoru fronta ruske trupe su napale Herson, Olgovku, Kiomis i Otradokamenku.

Ruski lovac MiG-31 spriječio norveški avion da naruši rusku državnu granicu

Ruski lovac-presretač MiG-31 ispratio je norveški patrolni avion R-8A Posejdon iznad Barencovog mora, koji je letio ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora otkrila su 13. aprila vazdušni cilj iznad Barencovog mora koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije. U cilju identifikacije vazdušnog cilja i sprečavanja narušavanja državne granice Ruske Federacije, podignut je lovac MiG-31 iz sastava snaga PVO Sjeverne flote. Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušni cilj kao patrolni avion R-8A Posejdon, norveškog Ratnog vazduhoplovstva - saopštila je agencija.

Kako su istakli, „nakon što se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac se bezbjedno vratio u svoju bazu, nije dozvoljeno kršenje državne granice Ruske Federacije“.

Ministarstvo je dodalo da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima iznad neutralnih voda, bez presjecanja vazdušnih puteva i opasnog približavanja letjelici strane države, prenosi Sputnik.

Gruško: Rastu rizici od sukoba Rusije sa NATO

Povećavaju se rizici od direktnog sukoba Rusije i NATO, a nekada najmirniji region – Baltičko more – naporima Alijanse polako postaje potencijalno mjesto sukoba, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u intervjuu za „Izvestija“.

- Ako obratimo pažnju na razvoj bezbjednosne situacije u baltičkom regionu posljednjih godina, vidjećemo da je vojno i politički najmirniji region, naporima NATO-a, pretvoren u zonu rivalstva u vojnom smislu - kazao je Gruško.

Prema njegovim riječima, sve je počelo 2004. godine kada je odlučeno da zemlje Alijanse započnu patroliranje vazdušnim prostorom i kada je NATO započeo presretanje ruskih vojnih i civilnih letjelica iznad Baltičkog mora.

Ruska Federacija je u nekoliko posljednjih godina davala predloge kako da poboljša situaciju u tom dijelu svijeta.

Neki od prijedloga su bili da se uspostavi maksimalno dozvoljeno rastojanje između vojnih brodova i borbenih aviona i da se vojne vježbe održavaju dalje od granica Rusije sa NATO, naveo je Gruško i dodao da prijedlozi nisu naišli na podršku saveza.

- Danas je jasno zašto. Bilo im je potrebno da demonizuju Rusiju i da je okarakterišu kao neprijatelja - objasnio je.

Međutim, Rusija ima dovoljno vojnih i drugih sredstava da spriječi da izgubi, geostrateški gledano, Baltičko more, iako, kako je rekao Gruško, u Briselu mnogo vole da govore o njemu kao o NATO jezeru ili NATO moru.

- Osiguraćemo slobodu plovidbe i za civilne brodove i za naše pomorske snage. Imamo resurse da pokažemo, ako bude potrebno, da se snovi NATO-a neće ostvariti - kazao je ruski diplomata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    17h 26m
    7
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    22h 43m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    19h 26m
    3
  • Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
    22h 30m
    1
  • Novaković: Moramo izabrati ljude koji će znati da vode našu lokalnu zajednicu
    23h 47m
    0