Источни фронт, 418. дан: У подручју Красног Лимана, руска артиљерија погодила привремену базу непријатеља

17.04.2023. 12:49
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 418. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Министри спољних послова Г7 договорили су се да наставе да подржавају Украјину и оставе на снази санкције Русији. У подручју Красног Лимана, руска артиљерија је погодила привремену базу непријатеља, упоришта и складиште муниције.

 

Словачка завршила испоруке 13 ловаца МиГ-29 Украјини, саопштило је министарство одбране земље.

Данске власти се не придржавају никаквих „црвених линија“ по питању испоруке новог наоружања Кијеву и не размишљају о цијени ескалације сукоба за украјински народ, изјавио је руски амбасадор у Копенхагену Владимир Барбин у интервјуу листу „Известија“.

Према Барбиновим ријечима, Копенхаген „и даље вјерује да је Запад способан да нанесе војни пораз Русији у Украјини“. Он је напоменуо да Данска не размишља о томе каква судбина чека Украјину и њене грађане у случају ескалације сукоба.

- На основу таквих перцепција, Копенхаген данас нема никакве ‘црвене линије’ нити забране за испоруке све новијег и новијег оружја - рекао је он. Барбин је такође примијетио да је Данска недавно основала посебан фонд од милијарду долара за повећање војне помоћи Кијеву.

Министри спољних послова Г7 сложили су се да наставе да подржавају Украјину и оставе на снази санкције против Русији, као и да сарађују на пооштравању контроле над поштовањем рестриктивних мјера.

- Г7 је потврдила да ће задржати оштре санкције Русији, као и да ће наставити да пружа снажну подршку Украјини - наводи се у саопштењу, објављеном након сједнице, посвећене ситуацији око Украјине у оквиру састанка министара спољних послова Г-7, одржаног у Каруизави (префектура Нагано).

Русија и Кина јачају свој војни савез

Русија и Кина радиће на јачању свог војног савеза. Састанак руског предсједника Владимира Путина и кинеског министра одбране Ли Шангфуа 16. априла сигнал је Сједињеним Америчким Државама и њиховим партнерима да је ријеч о моћном савезу који намјерава да заједнички брани безбједност у азијско-пацифичком региону, објаснили су политички аналитичари, преноси Ура.ру.

Према мишљењу аналитичара, САД морају да схвате да Руска Федерација и Кина не блефирају када говоре о својој спремности да одбију сваку спољну агресију.

Путин је на састанку са шефом кинеског Министарства одбране истакао да је недавна посјета кинеског лидера Си Ђинпинга Москви „била веома продуктивна“. И током тих преговора, како је истакао, дотакли су се питања интеракције „по линији војних ресора“.

Кинески министар одбране Ли Шангфу дошао је на састанак са предсједником Руске Федерације заједно са колегом Сергејем Шојгуом.  Према речима руског лидера, војна сарадња Руске Федерације и Кине се одвија подједнако активно као и трговинско-економска сарадња.

- Редовно размењујемо корисне информације за нас, сарађујемо у области војно-техничке сарадње, изводимо заједничке вјежбе: и у региону Далеког истока, и у Европи, и на мору, и на копну, и у ваздуху. . То је још једна важна област која јача искључиво повјерљиву, стратешку природу наших односа – односе Руске Федерације и Народне Републике Кине - нагласио је Путин.

Оружане снаге Украјине испалиле мине у Запорожју са натписом „Срећан Васкрс“!

Оружане снаге Украјине (АФУ) испалиле су велики број мина на насеље у области Енергодара (Област Запорожја). Како преносе медији, на испаљеним минама стајао је натпис на украјинском „Срећан Васкрс“. 

- На највећи православни празник Васкрс, Оружане снаге Украјине испалиле мине калибра 120 милиметара у правцу насеља у Енергодарском рејону. Једна од мина није потпуно експлодирала, ушла је у меко тло. На њој је писало „Срећан Васкрс - рекао је представник управе Енергодара за РИА Новости, преноси Ура.ру.

Слика

Оружане снаге Украјине пуцале су и на Доњецк 16. априла, за вријеме најрадоснијег хришћанског празника. Гранате су пале у близини Саборне цркве Преображења Господњег, гдје се у то вријеме служила Васкршња служба.

Руски омбудсман за људска права Татјана Москалкова упозорила је да ће се Русија осветити за „безбожне” поступке Кијева, пише Царград.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 20m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 3m
    5
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 3m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 21m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    21h 47m
    0