Istočni front, 418. dan: U području Krasnog Limana, ruska artiljerija pogodila privremenu bazu neprijatelja

17.04.2023. 12:49
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 418. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova G7 dogovorili su se da nastave da podržavaju Ukrajinu i ostave na snazi sankcije Rusiji. U području Krasnog Limana, ruska artiljerija je pogodila privremenu bazu neprijatelja, uporišta i skladište municije.

 

Slovačka završila isporuke 13 lovaca MiG-29 Ukrajini, saopštilo je ministarstvo odbrane zemlje.

Danske vlasti se ne pridržavaju nikakvih „crvenih linija“ po pitanju isporuke novog naoružanja Kijevu i ne razmišljaju o cijeni eskalacije sukoba za ukrajinski narod, izjavio je ruski ambasador u Kopenhagenu Vladimir Barbin u intervjuu listu „Izvestija“.

Prema Barbinovim riječima, Kopenhagen „i dalje vjeruje da je Zapad sposoban da nanese vojni poraz Rusiji u Ukrajini“. On je napomenuo da Danska ne razmišlja o tome kakva sudbina čeka Ukrajinu i njene građane u slučaju eskalacije sukoba.

- Na osnovu takvih percepcija, Kopenhagen danas nema nikakve ‘crvene linije’ niti zabrane za isporuke sve novijeg i novijeg oružja - rekao je on. Barbin je takođe primijetio da je Danska nedavno osnovala poseban fond od milijardu dolara za povećanje vojne pomoći Kijevu.

Ministri spoljnih poslova G7 složili su se da nastave da podržavaju Ukrajinu i ostave na snazi sankcije protiv Rusiji, kao i da sarađuju na pooštravanju kontrole nad poštovanjem restriktivnih mjera.

- G7 je potvrdila da će zadržati oštre sankcije Rusiji, kao i da će nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini - navodi se u saopštenju, objavljenom nakon sjednice, posvećene situaciji oko Ukrajine u okviru sastanka ministara spoljnih poslova G-7, održanog u Karuizavi (prefektura Nagano).

Rusija i Kina jačaju svoj vojni savez

Rusija i Kina radiće na jačanju svog vojnog saveza. Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog ministra odbrane Li Šangfua 16. aprila signal je Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim partnerima da je riječ o moćnom savezu koji namjerava da zajednički brani bezbjednost u azijsko-pacifičkom regionu, objasnili su politički analitičari, prenosi Ura.ru.

Prema mišljenju analitičara, SAD moraju da shvate da Ruska Federacija i Kina ne blefiraju kada govore o svojoj spremnosti da odbiju svaku spoljnu agresiju.

Putin je na sastanku sa šefom kineskog Ministarstva odbrane istakao da je nedavna posjeta kineskog lidera Si Đinpinga Moskvi „bila veoma produktivna“. I tokom tih pregovora, kako je istakao, dotakli su se pitanja interakcije „po liniji vojnih resora“.

Kineski ministar odbrane Li Šangfu došao je na sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije zajedno sa kolegom Sergejem Šojguom.  Prema rečima ruskog lidera, vojna saradnja Ruske Federacije i Kine se odvija podjednako aktivno kao i trgovinsko-ekonomska saradnja.

- Redovno razmenjujemo korisne informacije za nas, sarađujemo u oblasti vojno-tehničke saradnje, izvodimo zajedničke vježbe: i u regionu Dalekog istoka, i u Evropi, i na moru, i na kopnu, i u vazduhu. . To je još jedna važna oblast koja jača isključivo povjerljivu, stratešku prirodu naših odnosa – odnose Ruske Federacije i Narodne Republike Kine - naglasio je Putin.

Oružane snage Ukrajine ispalile mine u Zaporožju sa natpisom „Srećan Vaskrs“!

Oružane snage Ukrajine (AFU) ispalile su veliki broj mina na naselje u oblasti Energodara (Oblast Zaporožja). Kako prenose mediji, na ispaljenim minama stajao je natpis na ukrajinskom „Srećan Vaskrs“. 

- Na najveći pravoslavni praznik Vaskrs, Oružane snage Ukrajine ispalile mine kalibra 120 milimetara u pravcu naselja u Energodarskom rejonu. Jedna od mina nije potpuno eksplodirala, ušla je u meko tlo. Na njoj je pisalo „Srećan Vaskrs - rekao je predstavnik uprave Energodara za RIA Novosti, prenosi Ura.ru.

Slika

Oružane snage Ukrajine pucale su i na Donjeck 16. aprila, za vrijeme najradosnijeg hrišćanskog praznika. Granate su pale u blizini Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, gdje se u to vrijeme služila Vaskršnja služba.

Ruski ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova upozorila je da će se Rusija osvetiti za „bezbožne” postupke Kijeva, piše Cargrad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    17h 37m
    7
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    22h 54m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    19h 37m
    3
  • Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
    22h 41m
    1
  • Novaković: Moramo izabrati ljude koji će znati da vode našu lokalnu zajednicu
    23h 58m
    0