Источни фронт, 419. дан: Руске снаге настављају да освајају Артјомовск

18.04.2023. 15:38
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 419. дан.

Предсједник Русије Владимир Путин обишао је војне штабове "Дњепар" у херсонском правцу и "Исток" у ЛНР. Амерички војници не учествују у борбеним дејствима у Украјини, тврди Пентагон. Руске снаге настављају да освајају Артјомовск.

Освојене још три четврти у Артјомовску, губици Кијева у доњецком правцу више од 290 војника

Јуришни одреди, Ваздушно-десантне јединице и војна групација „Југ“ Оружаних снага Русије настављају борбе за Артјомовск. Укупни губици противника у протекла 24 сата у доњецком правцу су више од 290 украјинских војника и страних плаћеника, као и 15 јединица технике, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руске снаге су освојиле још три четврти у сјеверном, централном и јужном дијелу Артјомовска, наведено је у саопштењу.

Руска авијација, ракетне јединице и артиљерија су током протеклог дана извели нападе на противника у 126 подручја и уништиле два складишта горива за украјинску војну технику.

У правцку Купјанска и Красног Лимана украјинске снаге су изгубиле око 115 војника.

Лукашенко понудио Пушилину помоћ у нормализацији живота у ДНР

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да је понудио  вршиоцу дужности Доњецке Народне Републике Денису Пушилину помоћ у обнављању нормализације живота у републици.

- Потребно је обнављати индустријска предузећа, пољопривреду. На крају крајева, људи ће тамо живјети. То је сто процената. И људе треба хранити. Због тога смо спремни да пружимо одговарајућу помоћ и подршку како би људи који нам нису туђини најзад престали да страдају - рекао је Лукашенко.

Средином марта Пушилин је изјавио да тај регион разматра варијанте како да на своју територију привуче инвестиције, укључујући и белоруске.

Пољска почела да гради модерну електронску ограду на граници с Русијом

Пољска је почела да гради електронску ограду на граници с Калињинградском облашћу Русије, изјавио је министар унутрашњих послова Пољске Мариуш Камињски.

- Данас су почели земљани радови који су потребни за изградњу електронске ограде на пољско-руској граници, односно на граници с Калињинградском облашћу - рекао је Камињски.

Он је додао да ће то бити модерна електронска ограда, на којој ће бити инсталиран велики број камера за дневно и ноћно осматрање, сензори за покрет, као и цјелокупан мониторинг свега што се догађа на граници с Русијом.

Раније су пољски војници изградили на граници с Русијом ограду од три реда бодљикаве жице, висине два и по метра и ширине три метра.

Кремљ: Москва не зна за мировни план Макрона о Украјини

Москва није добила од Париза ништа о мировном плану за рјешавање ситуације у Украјини и не зна за постојање такве иницијативе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Заиста је било неких саопштења о томе да је, наводно, током посјете Кини француска страна говорила о некаквим елементима. До сада, међутим, нигдје се нису показали ти елементи. Није нам познато да постоји некакав француски план и ништа од француске стране нисмо добили - рекао је Песков новинарима.

Портпарол Кремља је додао да је Москва спремна да саслуша сваку мировну иницијативу која долази из иностранства, под условом да узима у обзир позицију Русије.

Предсједник Француске Емануел Макрон је посјетио Кину од 5. до 8. априла, у пратњи шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. Макрон је крајем фебруара саопштио да планира да посјети Пекинг, након што је Кина изнијела приједлог мировног плана о Украјини.

Кијев негодовао због става Бразила о ситуацији у Украјини

Кијев с интересовањем прати напоре Бразила у потрази за рјешењем сукоба у Украјини, али бразилска позиција није у складу с реалним стањем ствари, изјавио је у уторак представник Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко.

- Није у складу с реалним стањем ствари приступ према којем су жртва и агресор на истом тасу, а земље које помажу Украјини да се заштити оптужују се за заоштравање сукоба  написао је Николенко на Фејсбуку (забрањен у Русији као екстремистичка друштвена мрежа).

Он је, такође, позвао бразилског лидера да посјети Украјину.

Предсједник Бразила Луис Инасију Лула да Силва изјавио је да су САД и Европа дужне да почну да говоре о постизању мировног рјешења за Украјину, умјесто што заоштравају сукоб. Он је позвао земље које нису укључене у сукоб у Украјини да преузму на себе одговорност за напредовање преговора, као и да Русији обезбиједе „минималне услове“ за прекид тог сукоба.

Оборена америчка беспилотна летјелица

Снаге противваздухопловне одбране у Доњецку обориле су офанзивну беспилотну летјелицу америчке производње, објавио је локални телевизијски канал „Јунион“.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 27m
    0
  • Слани мафини
    16h 48m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 43m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 37m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    11h 6m
    3