Источни фронт: 425. дан: Руска Црноморска флота одбила напад дронова код Севастопоља

24.04.2023. 11:47
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 425. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руске снаге ослободиле су још двије четврти Артјомовска, а такође су код Харкова уништили погон фабрике за ремонт украјинских дронова „Стриж“.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да је у зону специјалне операције упућен 94. пук 46. посебне оперативне бригаде Руске гарде.

Украјинске снаге концентрисале су више од 10 хиљада људи на линији фронта код града Гуљајпоље у дијелу Запорошке области под њиховом контролом, изјавио је за Спутњик члан главног савјета админитрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Такође довозе и тешку војну технику, укључујући тенкове - додао је он.

Према његовим ријечима, управо ово подручје може бити једно од главних мјеста контраофанзиве коју је најавио Кијев, уз покушај форсирања акумулационог језера Каховка, како би се јуришало на Енергодар.

- Циљ могуће офанзиве украјинских снага је излаз на Азовско море, без борбе за Запорошку нуклеарну електрану. Режим Зеленског сматра да ће нуклеарну електрану добити након своје наводно успешне офанзиве - оцијенио је Рогов.

Истовремено, он је изразио увјерење да ће план Кијева претрпети крах.

Како је навео, линија фронта у Запорошкој области тренутно је стабилна, нема напредовања украјинских снага.

- Сва насеља у области, која се налазе дуж контакт линије, живе и раде уобичајено. Ситуација је под пуном контролом наше војске и власти - нагласио је Рогов.

Украјина је током протекле недјеље изгубила четири хиљаде бораца, али кијевске власти 90 одсто ових губитака воде као нестале, скривајући информације од породица погинулих, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Наша флота сада одбија напад дронова на сидришту. Све градске службе су у приправности. Остајемо мирни - написао је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев на свом Телеграму.

- Развожајев је касније објаснио да су снаге противподморничке и диверзантске одбране уништиле један надводни дрон, а други је експлодирао сам. Објекти у граду нису оштећени - додао је он.

Севастопољ је главна база Црноморске флоте, а посљедњих мјесеци било је више покушаја да се нападне дроновима. Један од посљедњих напада извршен је 22. марта. Црноморска флота је одбила напад, уништивши три објекта.

Након тога су градске власти саопштиле да је сидриште затворено и кретање чамаца и трајеката обустављено.

Медији: Кијев има три сценарија за контраофанзиву

Кијев има три варијанте за могућу прољећну контраофанзиву, сматра пензионисани аустралијски генерал Мик Рајан.

Према првом сценарију, Украјина може да изведе један велики напад, користећи све своје снаге и ресурсе, рекао је генерал за британски лист „Дејли мејл“.

Друга варијанта подразумијева подјелу снага Оружаних снага Украјине за истовремени напад на југу и истоку, преноси Спутњик.

Трећи могући сценарио, према генераловом мишљењу, подразумијева неколико мањих напада који нису међусобно координисани.

Са своје стране, пензионисани амерички генерал Стивен Твити претпоставља да ће Украјина ићи на трећу варијанту, придржавајући се „тактике малих корака“.

Украјинске власти више пута су најављивале контраофанзиву својих Оружаних снага.

Премијер Украјине Денис Шмигаљ је 15. априла изјавио да контраофанзива Оружаних снага Украјине кренути у најскорије вријеме. Како је примијетио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Москва пажљиво прати све изјаве о планираној контраофанзиви и узима их у обзир при планирању специјалне операције.

Украјински генерал: Кијев никада неће имати довољно војника и технике

Командант украјинских снага у Харсковској области, генерал Сергеј Мељник, сматра да Кијев никада неће имати довољно људи и технике, јер су професионални војници већ погинули или су рањени, због чега се у борбе шаљу људи без искуства.

- Проблем је у томе што ми никада нећемо имати довољно људи и технике. Они који су професионални војници су већ исцрпљени, рањени су или се опорављају. Или су погинули. Због тога позивамо људе без војног искуства и обучавамо их - рекао је Мељник у интервјуу за шпански лист „Паис“.

Како пише лист, генерал је признао да је украјинској војсци потребно више људи и муниције за артиљерију и тенкове. Он је негирао информације да би у Украјини, поред садашњег добровољног служења, могла да буде објављена и обавезна масовна мобилизација.

Према наводима листа, Мељник је увјерен да украјинска војска има довољно оружја за прољећну офанзиву, али да признаје да би било добро да Кијев добије додатно, савременије наоружање од својих међународних савезника.

Премијер Украјине Денис Шмигаљ је почетком априла изјавио да би контраофанзива Украјине могла да почне на љето, а касније је навео да би она могла да почне „у најскорије вријеме“.

Амерички медији су писали о томе да је почетак украјинске офанзиве, наводно, планиран за 30. април. Лист „Форејн полиси“ је, међутим, пренио изјаву украјинске политичарке Александре Устинове, која је навела да се Украјина надала да ће почети контраофанзиву у априлу, али да је одложила на неодређено вријеме због недостатка оружја.

Руска артиљерија у акцији

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак борбених активности посада самоходног артиљеријског система 2С-19 Мста-С у оквиру специјалне војне операције.

Извиђачке јединице откриле су камуфлиране положаје оклопних возила Оружаних снага Украјине и пренијеле координате за даље уништавање. Према наведеним координатама, артиљеријска батерија Мста-С уништила је непријатељско упориште.

 Москва о неиздавању виза руским новинарима: "Запамтиће нас"

Скандалозна је одлука да се руским новинарима не издају америчке визе како би извјештавали са сједнице Савјета безбједности УН на којој ће говорити министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, рекао је замјеник руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков.

- Подвлачим, пронаћи ћемо форму како да одговоримо, како би Американци заувијек запамтили да се тако не ради. И они ће то запамтити - рекао је замјеник руског министра новинарима пред пут у Њујорк.

 

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 23. на 24. 4. 2023.

Украјински дрон УЈ-22 Аирборн са експлозивом пао је у Подмосковљу код Ногинска. Возило је остало без горива и нико није повријеђен.

Црноморска флота Руске Федерације одбила је напад двије украјинске поморске беспилотне летјелице на путу ка луци у Севастопољу: један су уништиле снаге ППДО, а други је спонтано експлодирао. Цивили нису повријеђени.

Руско војно особље гађало је циљеве у Гремјачу, Черниговска област, као и у Павловки, Кондратовки и Тимофејевки у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ су радиле на непријатељским циљевима у Гоптовки, Нескучном и Бударки.

У правцу Старобелска, руско војно особље гађало је положаје украјинских формација у Двуречној, Масјутовки и Лиману Первом.

Оружане снаге РФ погодиле су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Краматорску.

На правцу Бахмут (Артјомовск) руске јединице нанијеле су ватрену штету нагомилањима људства и технике Оружаних снага Украјине у Константиновки, Новодмитровки и околини Бахмута.

У правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске положаје у Авдејевки, Тоненкое и Новокалинову.

Заузврат, украјинске формације су напале цивилну инфраструктуру Доњецка.

На јужнодоњецком правцу руска артиљерија је радила на концентрацијама Оружаних снага Украјине у Новомихајловки, Вугледару и Новоселки.

У Запорошкој области руски војници су погодили мјеста концентрације људства Оружаних снага Украјине у Олговском, Орехову и Чаровном.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су гранатирале циљеве у Олговки, Кизомису и Херсону.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 37m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 20m
    6
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 20m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 38m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    22h 4m
    0