Источни фронт, 427. дан: Дронови „Геран-2“ погодили објекте Оружаних снага Украјине у Запорожју

26.04.2023. 14:55
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини, 427. дан.

Настављају се борбе на свим дијеловима фронта. Медији и даље спекулишу о потенцијалној контраофанзиви украјинских снага, али руска страна истиче да у томе неће успјети.

Украјинске снаге су за посљедња 24 сата 26 пута гађале територију ДНР.

Посада тенка Т-90 М „Прорив“ Западног војног округа су са скривене позиције уништили тенк Т-80 украјинске војске који се приближавао руским положајима у Донбасу, рекао је за Спутњик командант чете.

 

Украјина „има право“ да уништи све што се налази на Криму, ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области, изјавио је савјетник предсједника Украјине Михаил Подољак.

Подсјетимо, „Вашингтон пост“ је објавио, позивајући се на процуреле документе, да је Кијев намјеравао да изврши ударе на територији Русије 24. фебруара, али да их је молба Вашингтона натјерала да одложе напад.

- Какав војни задатак бисмо испунили једним ударом (на Москву) ? Имамо друге приоритетне циљеве… Међународним правом нам је гарантовано односно имамо право да уништимо све што се налази на територији Крима, ЛНР, ДНР, Запорошке и Херсонске области - рекао је он током гостовања у ТВ емисији.

Снаге руске групе „Дњепар“ ликвидирали су у Херсонској области 15 украјинских диверзаната, око 30 украјинских војника и складиште муниције, рекао је начелник прес центра групе Алексеј Руљов.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 25-26. 4. 2023.

Руски војници су гађали циљеве у Гремјачу, Леонивки и Галагановки у Черниговској области, као и у Стукаловки, Павловки и Волфину у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ су радиле на гомилању непријатељских снага у Удију, Ветерини и Амбарнију.

У правцу Старобелска, руски артиљерци гађали су упоришта украјинских формација у Каменки, Јампољу и Двуречној.

У правцу Бахмута (Артемовски) руске јединице су напале непријатеља у Дружковки, Константиновки и околини Бахмута.

У правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Авдејевки, Нетајлову и на западној периферији Маринке.

Украјинске формације су заузврат пуцале на цивилну инфраструктуру Доњецка, Горловке и Јасиновате.

На јужнодоњецком правцу руска артиљерија и авијација радили су на концентрацијама Оружаних снага Украјине у Вугледару, Великој Новоселки и Пречистовки.

У региону Запорожја, руске јединице су погодиле концентрацију украјинских формација у Малој Токмачки, Плавњи и Новоандрејевки.

Дронови камиказе „Геран-2“ су ноћу погодили објекте Оружаних снага Украјине у Запорожју.

У јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су радиле на циљевима у Херсону, Кизомису и Казатском.

Оружане снаге Украјине одговориле су гранатирањем насеља на лијевој обали Дњепра, оштетивши цивилну инфраструктуру Нове Каховке, Каховке и Аљошека.

Лавров: НАТО је желео да уништи Русију, али је успио да је уједини

 

НАТО је желио да уништи Русију, али ју је на крају ујединио, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије након састанка у Савјету безбједности УН.

- Непристрасни посматрачи, политиколози, како у Руској Федерацији, тако и у иностранству, оцјењују да је НАТО хтио да уништи Руску Федерацију, али ју је на крају ујединио - казао је он и додао да су изјаве Запада о могућем почетку преговора Руске Федерације и Украјине тек након контраофанзиве Кијева шизофрене.

 

Прокоментарисао је тезу која се провлачи кроз западне медије да Русија није хтјела да дозволи ширење НАТО-а, рекавши да не само да није хтјела, него је сматрала обавезним да то спријечи, а то су јој, између осталог и обећали.

- Али лагали су као и у приликом потписивања Минских споразума - истакао је он.

За разлику од Америке, Русија је јасно објавила циљеве Специјалне војне операције, а шта намјеравају Американци и њихови савјетници није јасно, казао је Лавров.

 

- Шта је циљ САД, НАТО-а, ЕУ? Да снабдијевају Украјину оружјем? Појавила се смијешна теорија, како ће Украјини обезбиједити успјешну контраофанзиву и онда затражити од Зеленског да започне преговоре. Ово је нека шизофрена логика - рекао је он.

- Желимо да никакве пријетње нашој безбједности не долазе са територије Украјине. И те пријетње су се ту гомилале много, много година, посебно послије државног удара у фебруару 2014. године - рекао је Лавров и додао да Русија жели да људе који се имају везе са руским језиком, културом и религијом коју су увијек исповиједали кроз УПЦ, нико не дискриминише, гони и нити истребљује.

Руски Истражни комитет: Француски плаћеници из близине пуцали у руске заробљенике

Француски плаћеници пуцали су на руске ратне заробљенике из непосредне близине, саопштио је Истражни комитет Русије на свом каналу на Телеграму.

 

- Истражитељи руског Истражног комитета истраживаће злочине француских плаћеника над руским ратним заробљеницима… Истражни комитет Русије ће утврдити све околности инцидента како би привео правди умијешане у злочин - наводи се у саопштењу.

Како је наведено, један од плаћеника објавио је фотографију погубљења из непосредне близине тројице руских затвореника.

Према подацима Истражног комитета, француски плаћеници учествовали су у борбама на страни Кијева у саставу пука „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) и 92. бригаде Оружаних снага Украјине.

 

Снимци масакра или малтретирања руских војника објављени су више пута на интернету. Тако се у новембру прошле године појавио снимак на коме украјински војници пуцају у руске борце који су се предали и леже на земљи. Према ријечима предсједника Савјета за људска права Русије Валерија Фадејева, то се догодило у селу Макејевка у ЛНР. Такође су се на интернету појавили снимци на којима су заробљени руски војници гађани у ноге. Осим тога, војници који су се вратили из украјинског заробљеништва говорили су да су их мучили: током испитивања пуцали су им у ноге, одсијецали им прсте, тукли их арматуром и струјом, саопштила је прес служба Истражног комитета.

На Западу би да забране руски језик

Запад покушава да у потпуности забрани примијену руског језика, књиге, филмове, музику како би људи заборавили своју традицију и историју, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.

 

- Видимо покушаје да се у потпуности забрани примјена руског језика, књига на руском, филмова, музике, садржаја на руском на интернету. Таква политика укидања Русије усмјерена је на то да људи не могу да комуницирају на истом језику, да забораве своје традиције, историју, да не могу да извуку лекције из прошлости. А управо историјско знање нам помаже да правилно схватимо узроке онога што се сада дешава - рекао је Мишустин на маратону знања.

Због тога је веома важно очувати историјско сјећање народа Русије и комшија и пажљиво се односити према руском језику и традицији, закључио је он, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 42m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 59m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 42m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 46m
    2
  • Трик како да укиселите купус
    19h 18m
    0