Источни фронт, 428. дан: Уништена украјинска ПВО дивизија код Мариопуља

27.04.2023. 12:22
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција у Украјини, дан 428.

Изјаве Запада о преговорима између Москве и Кијева тек након успјешне украјинске контраофанзиве су шизофренија, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Украјински политичар Михаил Подољак сматра да Кијев има право да уништава све на Криму, у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области.

Током ноћи украјинске снаге убрзале су пребацивање снага у запорошком правцу, изјавио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Пребацивање снага, према његовим ријечима, иде преко Преображенског моста преко острва Хортица, преноси Спутњик.

Како је навео, саобраћај је интензивиран у сумрак. Примјећују се камиони, шатори, лафети и возила са муницијом. У супротном смијеру крећу се цистерне са горивом. Током ноћи прошле су највише 2-3 јединице тешких гусеничарских возила.

 

У Мелитопољу у Запорошкој области одјекнула је експлозија, узроци се истражују, саопштила је градска управа. Како се наводи у саопштењу активирана је експлозивна направа.

У експлозији је повријеђена једна особа која је хоспитализована.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 26-27. 4. 2023.

Украјинске формације гранатирале село Климово у Брјанској области: у селу је неколико сати прекинуто снабдијевање струјом. Цивили нису повријеђени.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Карповичима, Јанжулевки и Галаганивки у области Чернигова, као и у Зноб-Трубчевској, Чернацкој и Бачевској у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Гурјеву Казачку и Новомлинску.

На правцу Бахмут (Артјомовск) руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Красном и Часовом Јару.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су напале непријатељске положаје у Невелском, Красногоровки и на периферији Марије.

Заузврат, украјинске формације су гађале стамбене зграде у Доњецку, Минералном и Јасиноватаји.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Новомихајловки, Вугледару и Пречистовки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су непријатељске положаје у Гуљајпољу, Новоандрејевки и Каменском.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су погодиле мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Бериславу, Казацки и Токаревки, Херсонске области, а радиле су и на циљевима у Николајеву.

Ноћу су украјинске формације напале цивилну инфраструктуру Нове Каховке и Кардашинке.

Кијев пријети да ће заузети руске градове!

Привремени командант батаљона Азов* Богдан Кротевич рекао је америчком листу Вашингтон Пост да јединица намјерава да игра важну улогу у контраофанзиви Оружаних снага Украјине, користећи тактику заузимања мањих руских градова ради вршења притиска на Москву.

Како су саопштили новинари, кијевски режим је одредио Азов*, који је недавно апсорбовао друге јединице Националне гарде земље, да буде једна од шест офанзивних бригада, рекли су новинари. Лист истиче да Азов* покушава да се опорави од „тешких борбених губитака“ и нада се да ће регрутовати 6.500 нових бораца, преносе медији

- Одговарајући на питање о предстојећој офанзиви, Кротевич се осврнуо на први руско-чеченски рат, када су чеченске снаге користиле стратегију заузимања малих руских градова које би затим користиле за вршење притиска како би повратиле територије које су се налазиле под руском контролом - наводи лист.

Украјински предсједник Володимир Зеленски у понедјељак је изабрао десет људи који ће одговарати за контраофанзиву, бавиће се наоружавањем и опремањем јуришних бригада украјинских снага.

Прошле недјеље, замјеница министра одбране Украјине Ана Маљар назвала је ситуацију у Артјомовску, гдје се Оружане снаге Украјине свакодневно повлаче из два-три кварта, елементом контраофанзиве. Она је навела да Оружане снаге Украјине изводе „активне јуришне операције“.

Патрушев: Приоритет Запада – уништавање руске науке

Један од приоритетних задатака Запада је уништавање руске науке, али му то неће успјети, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

- Наши противници говоре да, упркос њиховим напорима 1990-их година, они нису успјели да руску науку униште и ослабе. Наши научници и експерти се као и прије налазе на челу свјетског научног и техничког прогреса - рекао је он на сједници научног савјета при Савјету безбједности.

Додао је да Западу то не одговара и истакао да је приоритетни задатак његове идеологије уништавање руске науке, њена дискредитација, као и лишавање конкурентног кадровског потенцијала, преноси Спутњик

- Желим да се још једном обратим скупу лидера научне заједнице и нагласим да је наш заједнички циљ развој оригиналне руске науке која има за циљ јачање благостања, стабилности и безбједности руских грађана, друштва и државе - нагласио је он.

Патрушев је истакао да то не значи изолацију домаће академске јавности од свјетске.

Секретар Савјета безбједности Русије је закључио да су руски научници доприносили и настављају да значајно доприносе глобалном напретку, а да покушаји Запада да укину руску науку, не могу бити успјешни.

Вашингтон води политику ,,лова“ на Русе широм свијета!

Вашингтон води политику лова на Русе широм свијета, истакао је руски амбасадор у САД-у Анатолиј Антонов, напомињући да се у америчким затворима тренутно налази више од 100 руских држављана.

- САД спроводе политику лова на руске грађане широм свијета. У тамницама Сједињених Држава има више од 100 таквих људи - преноси Ура.ру.

Он је напоменуо да је од 2008. године 59 људи изручено државама под различитим изговорима.

Према ријечима Антонова, руска амбасада ће наставити да посјећује своје сународнике који се затекну у овим затворима.

Размјена заробљеника високог профила између Руске Федерације и Сједињених Држава одржана је крајем 2022. године.

Тада је руски бизнисмен Виктор Бут размијењен за америчку кошаркашицу Бритни Гринер, која је осуђена за шверц дроге. Сам Бут је провео више од десет година у америчком затвору, оптужен је за трговину оружјем. Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да ће Русија наставити да разговара о размјени затвореника са Сједињеним Државама, користећи за то посебан повјерљиви канал за комуникацију.

Посјета Лаврова Њујорку протекла изванредно

Американци су заиста жељели да приреде хладан дочек нашем министру, рекао је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

Посјета руског министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Њујорку прошла је изванредно – није било говора ни о каквој изолацији руске делегације, рекао је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

Међутим, по његовим ријечима, Лавров је био толико „изолован“ да су на прес-конференцији у сали гдје су били новинари сва мјеста била попуњена.

- Наравно, није било говора о било каквој изолацији руског министра или руске делегације. Догађаји су прошли изванредно, и, што је најважније, били су успјешни - истакао је Антонов.

Истовремено је истакао да линије комуникације између Русије и САД треба држати отвореним јер је ријеч о водећим нуклеарним силама, сталним чланицама СБ УН. Антонов је казао да је руска амбасада у контакту и са Стејт департментом и са Бијелом кућом.

Русија је у априлу преузела предсједавање у СБ УН. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров обратио се у Савјету безбједности Уједињених нација у Њујорку на сједници посвећеној значају принципа мултилатералности и поштовању принципа Повеље УН, као и на сједници о рјешавању блискоисточне проблематике, преноси РТ Балкан.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 41m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 58m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 41m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 45m
    2
  • Трик како да укиселите купус
    19h 17m
    0