Источни фронт, 437. дан: Руска војска напредовала у три правца - маринском, авдејевском и держинском

06.05.2023. 20:46
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 437. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Према последњим информацијама, руска војска напредовала је у три правца - маринском, авдејевском и держинском, а наставља се и гранатирање украјинских положаја и објеката инфраструктуре. Главне битке и даље се воде код Артјомовска.

"Ахмат" је спреман да се упути у Артјомовск, неколико јединица је већ кренуло ка зони специјалне војне операције, рекао је чеченски лидер Рамзан Кадиров. Он је изразио увjерење да ће град ускоро бити ослобођен.

Превелика очекивања“

Украјински министар одбране Алексеј Резников рекао је да су очекивања савезника Кијева од контраофанзиве превелика.

У изјави за "Њујорк тајмс" је рекао да су та очекивања претјерана и додао да је то један од главних разлога његове забринутости.

„Кијев прешао све границе“

Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио је да поводом покушаја атентата на руског писца Захара Прилепина да је Кијев прешао све границе и да му се треба жестоко супротставити.

Он је у изјави за ТВ "Русија 24" рекао да се Прилепин истицао на идеолошком плану и да је због тога дошао на нишан кијевског режима. Према његовим ријечима, покушај атентата на Прилепина је ратни злочин.

Украјинске снаге нису у стању да преокрену ситуацију на фронту без обзира на рекламирану офанзиву, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.

- Видимо да противник није у стању да преокрене ситуацију на фронту без обзира на офанзиву која је толико рекламирана и према којој се треба односити са потребном пажњом али без озбиљних претпоставки да ће се нешто драматично промијенити - рекао је Пушилин за ТВ "Русија 24".

Рогов: Украјинска контраофанзива неизбјежна

Покушај контраофанзиве украјинских снага у Запорошкој области је неизбјежан, саопштио је шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов на Телеграму.

По његовим ријечима, украјинске снаге све активније изводе ракетне артиљеријске нападе на насељена мјеста око фронта и гађају стамбене зграде, школе, обданишта и друге објекте социјалне инфраструктуре.

Рогов је додао да су почетком прољећа кијевске власти спровеле још једну мобилизацију, па су јуришне јединице украјинске војске спремне за контраофанзиву.

- У последње вријеме су били у фази допуњавања тешке технике, а сада повлаче расположиве снаге на фронт - истакао је он.

Најважније са данашњег брифинга руске војске:

- У правцу Купјанска за дан је ликвидирано до 50 украјинских војника.

- Јуришни одреди настављају борбе у западном делу Артјомовска. Ваздушно-десантне снаге су паралисале противника на бочним странама.

- У правцу Красног Лимана ликвидирано је до 60 украјинских војника.

- У Доњецком правцу уништено је преко 185 украјинских војника и плаћеника.

- У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу руске снаге су за дан ликвидирале до 90 украјинских војника. Уништено је складиште муниције.

- У херсонском правцу ликвидирано до 35 украјинских војника.

- Руски системи ПВО у току протеклог дана уништили су 32 украјинске беспилотне летјелице у ЛНР, ДНР и Запорошкој области.

Кијев: Русија тестира ново наоружање

Русија тестира нове врсте наоружања, саопштила је замјеник министра одбране Украјине Ана Маљар.

- Они покрећу производњу одређених врста наоружања и настављају да тестирају ново оружје - написала је Маљар на Телеграму.

Уништене четири украјинске диверзантске групе

Руска група трупа „Запад“ у протеклом дану уништила је четири групе украјинских диверзаната у правцу Купјанска, саопштио је начелник прес-центра групе, пуковник Сергеј Зибински.

Такође су спријечена два покушаја ротације јединица Оружаних снага Украјине на истуреним положајима у области насеља Новомлинск и Новоселовско.

Артиљеријском паљбом из хаубице „мста-Б“ у подручју мјеста Бочково уништено је складиште муниције украјинске војске, док су хаубице Д-20 и „мста-С“ у подручју Огурцова и Ивановке уништиле две минобацачке посаде противника.

Украјинска војска се активирала у Запорошкој области

Украјинска војска активирала је борбена дејства у Запорошкој области у Ореховскком правцу, изјавио је представник локалне администрације Владимир Рогов.

Како је рекао, појачани су и артиљеријски и тенковски напади.

Истовремено, Рогов је навео и да је руска војска такође појачала паљбу из својих артиљерија и успјела да онеспособи два непријатељска тенка и једно оклопно возило.

Руски тенк Т-72Б3 у акцији

Министарство одбране Русије објавило је снимак акције руских тенкова Т-72Б3 у зони специјалне војне операције у Украјини.

- За неке је то ван граница разумијевања, а за нас је то свакодневни живот, најобичнији дан на послу - рекао је један од тенкиста кога зову „Снајпер“.

Напад на Крим – активиран ПВО

На сјеверу Крима активиран је систем за противваздухопловну одбрану, саопштио је савјетник шефа Крима Олег Крјучков.

Како је рекао, у ваздушном нападу на Крим није било ни жртава ни нанијете материјалне штете.

Елиминисано више од 170 украјинских војних циљева

Руска војска је на краснолиманском правцу елиминисала више од 170 војних циљева, саопштио је портпарол руске војне групације „Центар“ Александар Савчук.

Како је рекао, међу тим циљевима су и украјински артиљеријски положаји, као и људство.

Додао је да је у нападима на украјинске положаје елиминисано око 20 украјинских артиљерија и 10 минобацача, као и неколико вишијецевних ракетних лансера „хајмарс“ и то у области Кремена и Северодоњецк.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 0m
    0
  • Слани мафини
    13h 21m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 16m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 10m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 39m
    0