Источни фронт, 455. дан: Оборен украјински Ми-8

24.05.2023. 15:54
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 455. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Након упада украјинских диверзаната у Белгородску област руске снаге су у антитерористичкој операцији ликвидирале 70 терориста. Украјинске снаге нагомилавају војску код мjеста Часов Јар у близини Артјомовска. Снаге Кијева поново интензивно гранатирају ДНР.

Украјина обуставила извоз електричне енергије

Украјина је обуставила извоз електричне енергије због потребе да обезбиједи домаћу потрошњу, саопштила је национална енергетска компанија „Укренерго“.

- Тренутно се не обавља увоз и извоз електричне енергије. Разлог за одсуство извоза електричне енергије из Украјине је потреба да се покрију унутрашње потребе земље и обезбијде резерве за вечерње сате максималне потрошње - објаснили су из компаније.

Укренерго је назвао ситуацију у близини прве линије фронта тешком, саопштио је да су потрошачи остали без струје у Сумској области, али је напоменуо да током протеклог дана није било оштећења на мрежи компаније.

Обучено 5.000 специјалиста

У циљу примјене високотехнолошких модела технике као што су тенкови Т-90М „прорив“, БМП-2М са борбеним модулом „бережок“, БМП-3, као и различитих беспилотних летјелица обучено је око 5.000 специјалиста, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на колегијуму војног ресора.

Он је додао да је од почетка специјалне војне операције обучено више од 120 хиљада војника.

Према његовим ријечима, центри за обуку МО Русије не само да изводе индивидуалну обуку, већ и обучавају посаде, посаде тенкова и борбених возила, укључујући формације и војне јединице формиране у новим регионима.

„Њујорк тајмс“: Признали улогу Оружаних снага Украјине у нападу

У Кијеву су признали улогу Оружаних снага Украјине у нападу диверзантско-обавештајне групе на Белгородску област Русије, истакавши да су украјински војници пружали подршку диверзантима, пише издање „Њујорк тајмс“, позивајући се на анонимног украјинског званичника.

Према извору, украјински војници су углавном дејствовали као подршка, бранећи границу Украјине у том региону (Белгородске области) за случај руског контранапада.

Истовремено, украјински званичник је изјавио да ниједан припадник украјинских снага није ступио на територију Русије.

Он је такође признао да је међу диверзантима било људских губитака.

Званичник је одбио да наведе још неке детаље, не објаснивши, на примјер, одакле диверзантима америчка техника.

Кијев жели да задржи транзит руског гаса и нафте преко Украјине

Кијев и „Нафтогас Украјине“ инсистирају на одржавању транзита руске нафте и гаса преко територије Украјине, између осталог да би сачували своје приходе, пише лист „Вашингтон пост“.

- ‘Нафтогас’ и високи политички лидери инсистирају на томе да Украјина не може и не треба да затвара гасоводе, како да би претендовала на преостали приход, тако и из разлога што су неки од европских присталица Кијева и даље зависни од руске нафте и гаса“, пише лист.

Лист наводи да, упркос чињеници да је Кијев од Запада захтијевао увођење оштријих санкција Русији и прекид практично свих економских веза са Москвом, ма колико то „надреално изгледало, Украјина инсистира да практично нема другог избора, осим да подржи сопствене пословне договоре“ и лобира да их очува.

Кијев инсистира на томе да постојећи договори наводно дају одређене полуге утицаја на Москву и помажу у ограничавању мјеста на којима врше ваздушни удари, објашњава „Вашингтон пост“.

Како пише у чланку, радна група за санкције Русији, којом предсједавају шеф канцеларије Владимира Зеленског Андреј Јермак и бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол, објавила је у априлу „акциони план“ у којем су наведени додатни кораци против Русије.

- Али план је посебно позивао на очување транзита руских енергетских ресурса преко територије Украјине“, примећује лист. Истовремено су у плану садржани позиви на обустављање рада „свих преосталих гасоводних рута које контролише Русија“, као и да се „заустави директна испорука руског гаса Европској унији, осим преко Украјине - додаје се у чланку „Вашингтон поста“.

„Минимална опасног од пробоја украјинских снага“

Опасност од пробоја украјинских снага на ободима Артјомовска је минимална, рекао је в.д. лидера ДНР Денис Пушилин.

- Врхунац опасности, док је трајала активна фаза, када је противник покушавао да на ободима окружи момке у самом Артјомовску, је прошао…. Мислим да је ризик минималан, али ипак постоји јер противник може да убаци још неке резерве - рекао је Пушилин за „Соловјов лајв“.

Оборен украјински авион

Руски ПВО систем С-350 "витјаз" оборио је украјински авион у зони Специјалне војне операције у потпуно аутоматском режиму без учешћа оператера. Овај начин рада тестиран је први пут у свијету у борбеним условима.

Оборен украјински Ми-8

Руска војска оборила је мобилним ракетним системом „Игла“ украјински хеликоптер Ми-8 у области око мјеста Лозова, рекао је начелник прес центра групе „Запад“ Сергеј Зибински.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 39m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 12m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 53m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 53m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    4h 43m
    0