Источни фронт, 457: Руска војска добија нове самоходне хаубице „малва“

26.05.2023. 13:44
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 457. дан.

Сједињене Државе планирају нову војну помоћ Кијеву. Америчка војна команда сматра да Кијев не може у блиској будућности да поврати све територије. Замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев вјерује да ће украјински сукоб потрајати дуго, можда и деценијама.

Јапан је увео нови пакет санкција против Русије који обухвата 78 организација из Русије и 17 физичких лица, међу којима је више руских генерала, као и новинари.

Такође, за 80 организација уведена је забрана извоза.

Експлозије су у току ноћи одјекнуле у Кијевској области и Кијеву, пренео је ТВ канал ТСН.

Руска војска добија нове самоходне хаубице „малва“

Руске оружане снаге ускоро ће добити нову самоходну хаубицу 2С43 „малва“, што је за ТАСС потврдио генерални директор концерна „Уралвагонзавод“ Александар Потапов.

Хаубица 2С43 „малва“ прошла је кроз низ испитивања, а први пут је представљена на изложби наоружања 2023. године у Минску, у Бјелорусији.

Самоходна хаубица 2С43 „малва“ помало личи на француске хаубице „цезар“, које је Француска испоручила Украјини још 2022. године. Међутим, од 18 хаубица „цезар“, 16 је убрзо оштећено или уништено. Осим тога, како је својевремено писао француски „Фигаро“ преносећи искуства из ватреног крштења „цезара“, интензивна артиљеријска ватра веома брзо доводи до хабања његове цијеви.

Како тврде руски пројектанти, „малва“ не пати од мана француског „цезара“. За систем „малва“ очекује се да ће се показати супериорнијим од француског „цезара“.

Иначе, „малва“ је већ завршила пун циклус тестирања и тренутно је у току монтажа прве експерименталне серије.

Домет 24 километара, брзина паљбе седам зрна у минути

Хаубица „малва“, калибра 152 милиметра, постављена је на шасију са погоном на сва четири точка.

За овај тип артиљеријског оруђа, „малву“ карактерише сразмјерно мала тежина, будући да не посједује тенковску куполу, захваљујући чему може да се транспортује и авионима „иљушин-76“.

Максимални домет „малве“ износи око 24 километара, са брзином паљбе од седам зрна у минути.

Хаубицу „малва“ развио је Централни истраживачки институт „Буревесник“, који представља дио „Уралвагонзавода“.

Паралелно са артиљеријским системом „малва“, настали су и самоходни минобацач „дрок“ калибра 82 милиметара, самоходна хаубица калибра 120 милиметра „флокс“ и систем „магнолија“ калибра 120 милиметара, која се креће на гусјеницама.

Хаубица „малва“ пројектована је за уништавање непријатељских командних утврђења, одбрамбених објеката, артиљеријских и ракетних батерија, као и других циљева.

Свако возило опремљено је са 30 граната различитих врста.

Укупна маса износи 32 тоне.

Овај артиљеријски систем користи тешку шасију високе покретљивости БАЗ-6010-027. Покреће га дизел мотор YаМЗ-842410 од 470 коњских снага, који поседује деветостепени мјењач.

Медведев: Европа је полудјела

Европа је полудјела, она стално својим одлукама долива уље на ватру и подстиче ескалацију, док САД полазе од својих прагматичних интереса и покушавају да униште вишевјековног непријатеља оличеног у Русији, изјавио је замјеник предсједника Савјета за безбједност Дмитриј Медведев.

- Европа је полудјела. САД дјелују у складу са својим прагматичним интересима. Сами не ратују, него зарађују новац. Покушавају да униште вишевјековног непријатеља. Што се тиче Европе, за мене су они запањујућа прича. Они стално доливају уље на ватру и подстичу ескалацију својим одлукама - рекао је Медведев новинарима током посjете Вијетнаму, преноси Спутњик.

Путин: И поред несугласица, смjеши нам се рjешење за Нагорно-Карабах

Ситуација између Јерменије и Азербејџана, упркос неким нерjешеним питањима, приближава се рjешењу, рекао је предсjедник Русије Владимир Путин на састанку у трилатералном формату са предсjедником Азербејџана Илхамом Алијевим и јерменским премијером Николом Пашињаном.

- Има још нерјешених питања, али, по мом мишљењу – а о томе сам разговарао са колегама из Азербејџана и са колегама из Јерменије – она су чисто техничке природе - рекао је он.

Разговор ће, према Путиновим ријечима, да буде добар увод у практично рјешавање питања за у вези са ситуацијом у Карабаху.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 30m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 5m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 4m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 31m
    0