Istočni front, 457: Ruska vojska dobija nove samohodne haubice „malva“

26.05.2023. 13:44
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 457. dan.

Sjedinjene Države planiraju novu vojnu pomoć Kijevu. Američka vojna komanda smatra da Kijev ne može u bliskoj budućnosti da povrati sve teritorije. Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev vjeruje da će ukrajinski sukob potrajati dugo, možda i decenijama.

Japan je uveo novi paket sankcija protiv Rusije koji obuhvata 78 organizacija iz Rusije i 17 fizičkih lica, među kojima je više ruskih generala, kao i novinari.

Takođe, za 80 organizacija uvedena je zabrana izvoza.

Eksplozije su u toku noći odjeknule u Kijevskoj oblasti i Kijevu, preneo je TV kanal TSN.

Ruska vojska dobija nove samohodne haubice „malva“

Ruske oružane snage uskoro će dobiti novu samohodnu haubicu 2S43 „malva“, što je za TASS potvrdio generalni direktor koncerna „Uralvagonzavod“ Aleksandar Potapov.

Haubica 2S43 „malva“ prošla je kroz niz ispitivanja, a prvi put je predstavljena na izložbi naoružanja 2023. godine u Minsku, u Bjelorusiji.

Samohodna haubica 2S43 „malva“ pomalo liči na francuske haubice „cezar“, koje je Francuska isporučila Ukrajini još 2022. godine. Međutim, od 18 haubica „cezar“, 16 je ubrzo oštećeno ili uništeno. Osim toga, kako je svojevremeno pisao francuski „Figaro“ prenoseći iskustva iz vatrenog krštenja „cezara“, intenzivna artiljerijska vatra veoma brzo dovodi do habanja njegove cijevi.

Kako tvrde ruski projektanti, „malva“ ne pati od mana francuskog „cezara“. Za sistem „malva“ očekuje se da će se pokazati superiornijim od francuskog „cezara“.

Inače, „malva“ je već završila pun ciklus testiranja i trenutno je u toku montaža prve eksperimentalne serije.

Domet 24 kilometara, brzina paljbe sedam zrna u minuti

Haubica „malva“, kalibra 152 milimetra, postavljena je na šasiju sa pogonom na sva četiri točka.

Za ovaj tip artiljerijskog oruđa, „malvu“ karakteriše srazmjerno mala težina, budući da ne posjeduje tenkovsku kupolu, zahvaljujući čemu može da se transportuje i avionima „iljušin-76“.

Maksimalni domet „malve“ iznosi oko 24 kilometara, sa brzinom paljbe od sedam zrna u minuti.

Haubicu „malva“ razvio je Centralni istraživački institut „Burevesnik“, koji predstavlja dio „Uralvagonzavoda“.

Paralelno sa artiljerijskim sistemom „malva“, nastali su i samohodni minobacač „drok“ kalibra 82 milimetara, samohodna haubica kalibra 120 milimetra „floks“ i sistem „magnolija“ kalibra 120 milimetara, koja se kreće na gusjenicama.

Haubica „malva“ projektovana je za uništavanje neprijateljskih komandnih utvrđenja, odbrambenih objekata, artiljerijskih i raketnih baterija, kao i drugih ciljeva.

Svako vozilo opremljeno je sa 30 granata različitih vrsta.

Ukupna masa iznosi 32 tone.

Ovaj artiljerijski sistem koristi tešku šasiju visoke pokretljivosti BAZ-6010-027. Pokreće ga dizel motor YaMZ-842410 od 470 konjskih snaga, koji poseduje devetostepeni mjenjač.

Medvedev: Evropa je poludjela

Evropa je poludjela, ona stalno svojim odlukama doliva ulje na vatru i podstiče eskalaciju, dok SAD polaze od svojih pragmatičnih interesa i pokušavaju da unište viševjekovnog neprijatelja oličenog u Rusiji, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Dmitrij Medvedev.

- Evropa je poludjela. SAD djeluju u skladu sa svojim pragmatičnim interesima. Sami ne ratuju, nego zarađuju novac. Pokušavaju da unište viševjekovnog neprijatelja. Što se tiče Evrope, za mene su oni zapanjujuća priča. Oni stalno dolivaju ulje na vatru i podstiču eskalaciju svojim odlukama - rekao je Medvedev novinarima tokom posjete Vijetnamu, prenosi Sputnjik.

Putin: I pored nesuglasica, smješi nam se rješenje za Nagorno-Karabah

Situacija između Jermenije i Azerbejdžana, uprkos nekim nerješenim pitanjima, približava se rješenju, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u trilateralnom formatu sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

- Ima još nerješenih pitanja, ali, po mom mišljenju – a o tome sam razgovarao sa kolegama iz Azerbejdžana i sa kolegama iz Jermenije – ona su čisto tehničke prirode - rekao je on.

Razgovor će, prema Putinovim riječima, da bude dobar uvod u praktično rješavanje pitanja za u vezi sa situacijom u Karabahu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 47m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 52m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 40m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    17h 1m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    20h 40m
    4