Источни фронт, 461. дан: Руска војска напредује у правцу Купјанска

30.05.2023. 15:11
2
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 461. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Напад дронова на стамбене зграде у Москви, нема повријеђених. У Кијеву сутоком ноћи одјекивале експлозије. Владимир Зеленски изјавио да су већ донијете одлуке о даљем кретању украјинске војске. Руска војска напредује у правцу Купјанска.

Украјина тражи 120 западних ловаца

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков изјавио је да је Кијеву потребно око 120 западних ловаца од којих би већину требало да чине авиони Ф-16, пренијела је медијска група „Функ“.

Он је додао да би Велика Британија и Њемачка направиле важан корак придруживањем групи земаља које испоручују Кијеву војну авијацију.

Резњиков је такође релао да су западне земље до сада испоручиле Кијеву око 60 тенкова „леопард 2“, а да су у Украјину стигли и француски тенкови AMХ-10РЦ, британски „џеленџер“ и амерички „абрамс“.

Кијев: Није нам потребна руска територија

Министар одбране Украјине Алексеј Резников тврди да Кијеву, који посљедњих мјесеци објављује да припрема офанзиву, није потребна „руска територија“, него „нормални односи с Русијом“ и додао да Украјина не намјерава да напада територију Русије.

- Нама није потребна руска територија - одговорио је он у интервјуу за медијску групу „Фанк“ на питање новинара намерава ли Кијев да у оквиру контраофанзиве нападне Русију.

Према ријечима Резникова, Украјина тежи „нормалним односима“ с Русијом, као и с Пољском, Словачком и Румунијом.

На питање о гранатирању Белгородске области министар је одговорио посредно, изјавивши да Кијев „реализује своје планове на разним дијеловима бојног поља“.

„Дио“ напада Резников је приписао бившим житељима Русије, који су постали блиски с кијевским режимом.

Што се тиче контраофанзиве, офанзивна дејства су могућа „на два или три мјеста на бојном пољу, како на југу, тако и на истоку“, додао је Резников.

Европска комисија и даље тражи начин да конфискује замрзнуте руске активе

Европска комисија и земље-чланице Европске уније настављају да траже могућности за конфискацију приватне руске имовине, замрзнуте на територији ЕУ, саопштио је европски комесар за правна питања Дидје Рејндерс.

- Заједно са земљама-чланицама настављамо да радимо на замрзнутим активима, то је више од 24 милијарде евра. Покушавамо да нађемо могућност да заплеијнимо неке од тих актива због кривичних дијела, као што су корупција, прање новца или нарушавање санкција. С тим се већ може ићи пред суд и заплијенити дио тих актива - рекао је Рејндерс новинарима у Бриселу, пред почетак Савјета министара Европске уније за општа питања.

Без обзира на вишекратна саопштења Европске комисије о могућем коришћењу замрзнуте руске имовине за потребе обнове Украјине, за сада не постоји никаква законодавна база за таква дејства у Европској унији.

Представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова рекла је да је замрзавање руских актива у Европи лоповлук, наводећи да је ЕУ усмјерена не само на средства приватних лица, него и на државне активе Русије.

Представник Европске комисије Кристијан Виганд је 25. маја саопштио да су, према подацима од средине овог мјесеца, земље ЕУ замрзле више од 200 милијарди евра актива Централне банке Србије.

У Запорошкој области почело премјештање украјинске војске дуж линије фронта

У Запорошкој области почело је премејштање украјинске војске дуж линије фронта, саопштио је предсједник покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.

- Забиљежено је премјештање украјинске војске и технике дуж линије фронта. Често се то ради током дана, а ноћу се техника враћа назад. С практичне тачке гледишта то је бесмислено, али ми разумијемо да је то 'ратна олуја', да желе да нас збуне и да створе утисак лажног правца за контраофанзиву која се припрема - рекао је Рогов.

Он је додао да нема сумње да ће главни правац најављене украјинске контраофанзиве бити управо запорошки правац.

- Контраофанзива се припрема и дефинитивно ће је бити – рекао је.

Ротација међународне мисије у Запорошкој нуклеарки и даље блокирана

Ротација мисије Међународне агенције за атомску енергију и даље је блокирана, напретка у вези с тим питањем за сада нема, изјавио је за Спутњик предсједник покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.

- Ротацију блокира кијевски режим на нивоу Одјељења за безбједност Уједињених нација, које је у фебруару такође успоравало тај процес - рекао је Рогов и додао да у том одјељењу има много агената под утицајем САД и Велике Британије.

Према његовим ријечима, кијевски режим чини све да се рад мисије отежа, како би украјинске снаге могле „некажњено да гранатирају атомску централу и да за све оптуже Русију“.

Он је раније саопштио да су кијевске власти спријечиле ротацију представника надзорне мисије Међународне агенције за атомску енергију у Запорошкој нуклеарки, која је требало да буде реализована прошле седмице.

Ваздушна опасност у три области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Сумској, Полтавској и Харковској области Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.

Зеленски: Утврђени рокови за кретање украјинских снага

Команда је утврдила рокове за активирање Оружаних снага Украјине, изјавио је предсједник Украјине Владимир Зеленски у видео-обраћању.

- Утврдили смо рокове за кретање наше војске, одлуке су усвојене - рекао је он.

Рокови за почетак дуго најављиване украјинске контраофанзиве су у више наврата помијерани и настављају да се одлажу.

Азаров: Зеленски од Украјине направио нови Авганистан

Владимир Зеленски је од Украјине направио нови Авганистан, изјавио је бивши украјински премијер Николај Азаров.

- Током разних година председници Украјине су обећавали да ће направити од ње час нову Француску, час Швајцарску. Ипак, Зеленски је отишао даље од свих и направио од ње нови Авганистан. На радост Англосаксонаца и одбрамбених концерна. Шта мислите, има ли шансе да у догледној будућности Вашингтону досади његова играчка? Или је задовољство да се пакости Русији важније од живота талаца кијевског режима? - написао је Азаров на својој страници на Фејсбуку (друштвена мрежа која је у Русији забрањена као екстремистичка).

Зеленски тражио од Јужне Кореје ПВО системе

Надам се да ће Јужна Кореја испоручити Украјини неопходна средства противваздухопловне одбране, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски у интервјуу корејском листу „Хосун илбо“.

Зеленски је рекао да узима у обзир ограничења Сеула на испоруке оружја, али сматра да се то не односи на одбрамбене системе и опрему за заштиту објеката енергетске инфраструктуре.

- ПВО систем није оружје, већ одбрамбена опрема. Како би се Украјина обновила потребан је ‘небески штит’ и искрено се надам да ће нам Република Кореја помоћи у томе - додао је он.

Зеленски је коментарисао и премјештање нестратешког нуклеарног оружја из Русије на територију Белорусије и рекао да се Украјина не плаши пријетњи и мјера које су у вези са нуклеарним оружјем у Русији. Закључио је да је то премјештање политички трик чији је циљ застрашивање Украјине и Европе.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Нереална објективност 30.05.2023. 16:25
    Кад су тако моћни што не лете изнад Украјине? Што се китиш туђим перјем?! Вјероватно што су ти твоји стари издали то великосрпство, па немате чиме?
  • Generic placeholder image
    Анонимно 30.05.2023. 16:11
    Novinarčići, zašto ne prenosite vijest da su moćni američki B-1 Lancer teški bombarderi proletjeli iznad BiH, i time poslali poruku laktaškom vepriću i krezuboj srbadiji manjeg entiteta, koja se loži na velikosrpstvo?
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 17m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 12m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 6m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 15m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 25m
    0