Источни фронт, 462. дан: Руска војска: Одреди „Ахмата“ успешно напредују у правцу Марјинке

31.05.2023. 13:22
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 462. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руска авијација уништила посљедњи украјински војни брод. Руске снаге напредују у марјинском правцу. Током протекле ноћи забиљежени инциденти с украјинским дроновима у Брјанској области и Краснодарском крају Русије. Објављене потјернице за бившим војним врхом Украјине.

Припадник „Азова“ осуђен на доживотну затворску казну

Врховни суд ДНР осудио је на доживотну затворску казну припадника националистичког батаљона „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) Максима Кондрашева“, који је 2. марта прошле године пуцао у аутобус у близини фабрике „Азовстаљ“ у Маријупољу и убио четворо цивила, наведено је у саопштењу Главног војног тужилаштва и Истражног комитета Русије.

Објављене потјернице за бившим министрима одбране Украјине

Министарство унутрашњих послова Русије објавило је потјернице за бившим министрима одбране Украјине Степаном Полтораком и Валеријом Гелетејом, као и за бившим начелником Генералштаба Оружаних снага Украјине Виктором Муженком, који су у Русији оптужени за геноцид над цивилним рускојезичним становништвом Донбасу.

ДНР: Украјина почиње да реализује контраофанзиву

Украјина почиње да реализује „пузећу“ контраофанзиву, активирали су се артиљерија и диверзантске групе, изјавио је савјетник вршиоца дужности Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

- Постоји претпоставка да Украјина већ почиње да реализује пузећу контраофанзиву. Оживљавање фронта с те стране, интезивирање рада диверзантско-обавештајних група, интезиван рад артиљерије с те стране – све су то претпоставке за такву контраофанзиву - рекао је Гагин за руски Први канал.

Уклањање мина из „Азовстаља“ биће готово до сљедећег љета

Уклањање мина из фабрике „Азовстаљ“ у Маријупољу требало би да буде завршено до љета 2024. године, саопштио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

- Почели смо да уклањамо мине с територије 'Азовстаља' и до љета сљедеће године планирамо да завршимо тај посао - рекао је Пушилин и прецизирао да је површина фабрике око 10 квадратних километара.

Експлозије у центру Доњецка

У центру Доњецка одјекнуло је најмање седам експлозија, активирана је противваздухопловна одбрана.

Према наводима безбједносних структура Доњецке Народне Републике, снаге ПВО су изнад Буденовског рејона Доњецка обориле једну украјинску ракету.

Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине саопштило је да су украјинске снаге испалиле три ракете из вишецијевних ракетних бацача на Калињински рејон Доњецка.

Дрон пао на територију рафинерије у Краснодарском крају Русије

Беспилотна летјелица пала је на територију Иљске нафтне рафинерије у Краснодарском крају Русије, саопштено је у оперативном штабу тог региона.

- Уређај се услијед пада разбио, инфраструктура фабрике није оштећена, није било пожара. На лицу мјеста су специјалне службе и полиција - наведено је у саопштењу.

Током протекле ноћи губернатор региона Венијамин Кондратјев је саопштио да је дрон пао на Афипску нафтну рафинерију, изазвавши пожар на територији од око 100 квадратних метара. Пожар је угашен, нико није повријеђен.

Десет инцидената с дроновима у Брјанској области Русије

У Брјанској области Русије током протеклог дана забиљежено је 10 инцидената с беспилотним летјелицама, рекао је за Спутњик представник хитних служби.

- Према првим информацијама, у Брјанској области је током протеклог дана регистровано 10 инцидената с беспилотним летјелицама - рекао је саговорник Спутњика.

Према његовим ријечима, неколико дронова пало је у близини села Куршановичи у Климовском рејону, неколико је оборено, а неколико онеспособљено средствима за радио-електронску борбу.

- Сви инциденти су без посљедица - додао је представник хитних служби.

Шојгу уручио државне награде херојима СВО

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу уручио је државне награде херојима специјалне војне операције у Украјини, саопштено је из Министарства одбране Русије.

- Прије свега, желео бих да честитам награђенима, онима који су добили висока звања Хероја Руске Федерације и друге државне награде. Домовина је високо вриједновала ваш ратни труд. Надам се да ћете и даље с истом вјером и истином служити отаџбини, нашој земљи и да ћете наставити традицију својих предака - навео је Шојгу.

Међу награђенима је виши инспектор-пилот, мајор Александар Карамишев, који је добио „Златну звијезду“ за ефикасну евакуацију рањеника с прве линије фронта и територија под контролом украјинске војске, спасивши више од 50 војника.

Руска авијација гађала положаје Прве специјалне бригаде Украјине

Руска авијација је извела напад бомбама и ракетама на положаје Прве специјалне бригаде Украјине, саопштио је за Спутњик представник групације руске војске „Запад“ Сергеј Зибински.

- Авијација је извела нападе ракетама и бомбама на привремене пунктове Прве специјалне бригаде и на подручја на којима су концентрисани војска, наоружање и војна техника 14. и 92. посебне механизоване бригаде и одреда територијалне одбране - рекао је официр.

Према његовим ријечима, у правцку Купјанска артиљерија је ватром из хаубица „Акација“ и „Мста-С“ на подручју насеља Старица и Вишњево уништила две минобацачке јединице противника. На подручју насеља Лозова и Западна погођене су хаубице Д-20 и Д-30.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 19m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 54m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 53m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 20m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 12m
    0