Источни фронт, 468. дан: Тешке борбе се настављају на правцу јужног Доњецка

07.06.2023. 14:09
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 468. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

У Херсонској области, као резултат вишеструких напада Оружаних снага Украјине на хидроелектрану Каховскаја, урушила се конструкција бране резервоара.

Пораст нивоа воде низводно од Дњепра довео је до поплава градова и насеља и на лијевој и на десној обали.

Локалне власти су увеле режим ванредне ситуације, становништво се евакуише из приобалних подручја.

Истовремено, Оружане снаге Украјине, упркос хуманитарној катастрофи, настављају да ударају на скоро цијелу лијеву обалу.

Оружане снаге Украјине настављају са загризањем у одбрамбене формације руских трупа и контранападом по боковима Бахмута.

На сјеверном крилу, непријатељ улаже напоре да заузме село Берховка.

На југу украјинске формације покушавају да нападну руске положаје на командним висинама код Клешчејевке.

Јединице руских специјалних снага одговорне за ову област успјешно одбијају све покушаје офанзиве Оружаних снага Украјине.

Украјинске формације настављају са ударима на прве градове Доњецке Народне Републике. Под ватром су се нашли стамбени објекти и цивилна инфраструктура у Горловки, Макијевки и главном граду региона: међу цивилима има жртава.

Тешке борбе се настављају на правцу јужног Доњецка, гдје непријатељ већ трећи дан покушава да изведе обимне офанзивне операције. Истовремено, руске трупе су успјешно извршиле контранапад и вратиле Новодоњецко насеље под своју контролу.

На западу, у области Времјевског избочина, Оружане снаге Украјине такође нису постигле значајније успјехе.

Ипак, упркос општој стабилности руске одбране, ситуација у тој области остаје прилично напета.

Захарова: Кијев уцјењује Запад, а без његове подршке украјински режим нестаје у секунди

Актуелна власт у Кијеву прибјегава уцјенама свјетске заједнице, јер режим не може да опстане ни стоти дио секунде без подршке Запада, њега хране колосалним НАТО инфузијама, изјавила је портпаролка иностраних послова Русије Марија Захарова у интервјуу Спутњику.

- Без материјалне и финансијске помоћи, без наоружања, без политичке подршке кијевски режим не може да опстане ни стоти дио секунде. То је онај свјетски пацијент који без великог броја специјализоване технике, опреме и особља не може самостално да чује, види или дише, а још мање да се креће итд. Сигурно то знају у људи у Банковој улици (улица у Кијеву у којој се налази канцеларија предсједника Украјине) - навела је она.

Захарова је истакла да је то разлог што Кијев одавно користи методе уцјене свјетске заједнице и говори о томе да у случају да помоћ, испоруке или колосалне инфузије престану на секунду, онда ће режим нестати у једној секунди.

 

- Једино што их храни и даје им снагу су те колосалне НАТО инфузије, у правом смислу те ријечи, без тога би доживели крај - додала је она.

Раније је предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио да ће западне земље издати Украјину, ако јој на самиту Алијансе 11-12. јула у Виљнусу, не дају безбједносне гаранције, преноси Спутник.

Монасима УПЦ наложено да у року од три дана напусте Кијевско-печерску лавру

Монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) наложено је да у року од три дана напусте Кијевско-печерску лавру, саопштио је министар културе Украјине Александар Ткаченко на Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, поменути захтјев је упутио национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ након рада министарске комисије.

- Сада, након што је национални споменик упутио захтјев УПЦ Московске патријаршије о моменталном ослобађању, престанку коришћења и враћању имовине националном споменику, црква треба то да изврши у року од три радна дана од дана пријема захтјева. У случају одбијања суд ће донијети одлуку о уклањању препрека за коришћење имовине националног споменика - рекао је украјински министар.

 

Како је додао, 5. јуна министарка комисија потписала је са националним спомеником „Кијевско-печерска лавра“ акт о пријему и преносу имовине. Комисија је провјерила и враћа на коришћење држави 79 објеката. Акт је послат и представницима манастира, али они су одбили да га приме преко канцеларије, након чега је национални споменик послао документа поштом и у електронском формату.

Сценарио насилног заузимања лавре – све вјероватнији

Шеф Одјељења за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимир Легојда рекао је да се братија манастира не може застрашити никаквим ултиматумима, али да су изгледи за насилно заузимање Лавре све вероватнији.

- Тешко да се можемо надати праведном суђењу о којем говори министар. Како пракса показује, судови у Украјини одавно су престали да буду непристрасни и независни, са ријетким изузецима - изјавио је Легојда.

Подсјетимо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране дјеловање УПЦ, а парламенту земље је поднијет приједлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

 

Служба безбједности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мјере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског дјеловања“, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 12m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 17m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 26m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 5m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 33m
    0