Istočni front, 468. dan: Teške borbe se nastavljaju na pravcu južnog Donjecka

07.06.2023. 14:09
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 468. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U Hersonskoj oblasti, kao rezultat višestrukih napada Oružanih snaga Ukrajine na hidroelektranu Kahovskaja, urušila se konstrukcija brane rezervoara.

Porast nivoa vode nizvodno od Dnjepra doveo je do poplava gradova i naselja i na lijevoj i na desnoj obali.

Lokalne vlasti su uvele režim vanredne situacije, stanovništvo se evakuiše iz priobalnih područja.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine, uprkos humanitarnoj katastrofi, nastavljaju da udaraju na skoro cijelu lijevu obalu.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa zagrizanjem u odbrambene formacije ruskih trupa i kontranapadom po bokovima Bahmuta.

Na sjevernom krilu, neprijatelj ulaže napore da zauzme selo Berhovka.

Na jugu ukrajinske formacije pokušavaju da napadnu ruske položaje na komandnim visinama kod Kleščejevke.

Jedinice ruskih specijalnih snaga odgovorne za ovu oblast uspješno odbijaju sve pokušaje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske formacije nastavljaju sa udarima na prve gradove Donjecke Narodne Republike. Pod vatrom su se našli stambeni objekti i civilna infrastruktura u Gorlovki, Makijevki i glavnom gradu regiona: među civilima ima žrtava.

Teške borbe se nastavljaju na pravcu južnog Donjecka, gdje neprijatelj već treći dan pokušava da izvede obimne ofanzivne operacije. Istovremeno, ruske trupe su uspješno izvršile kontranapad i vratile Novodonjecko naselje pod svoju kontrolu.

Na zapadu, u oblasti Vremjevskog izbočina, Oružane snage Ukrajine takođe nisu postigle značajnije uspjehe.

Ipak, uprkos opštoj stabilnosti ruske odbrane, situacija u toj oblasti ostaje prilično napeta.

Zaharova: Kijev ucjenjuje Zapad, a bez njegove podrške ukrajinski režim nestaje u sekundi

Aktuelna vlast u Kijevu pribjegava ucjenama svjetske zajednice, jer režim ne može da opstane ni stoti dio sekunde bez podrške Zapada, njega hrane kolosalnim NATO infuzijama, izjavila je portparolka inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu Sputnjiku.

- Bez materijalne i finansijske pomoći, bez naoružanja, bez političke podrške kijevski režim ne može da opstane ni stoti dio sekunde. To je onaj svjetski pacijent koji bez velikog broja specijalizovane tehnike, opreme i osoblja ne može samostalno da čuje, vidi ili diše, a još manje da se kreće itd. Sigurno to znaju u ljudi u Bankovoj ulici (ulica u Kijevu u kojoj se nalazi kancelarija predsjednika Ukrajine) - navela je ona.

Zaharova je istakla da je to razlog što Kijev odavno koristi metode ucjene svjetske zajednice i govori o tome da u slučaju da pomoć, isporuke ili kolosalne infuzije prestanu na sekundu, onda će režim nestati u jednoj sekundi.

 

- Jedino što ih hrani i daje im snagu su te kolosalne NATO infuzije, u pravom smislu te riječi, bez toga bi doživeli kraj - dodala je ona.

Ranije je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da će zapadne zemlje izdati Ukrajinu, ako joj na samitu Alijanse 11-12. jula u Viljnusu, ne daju bezbjednosne garancije, prenosi Sputnik.

Monasima UPC naloženo da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru

Monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) naloženo je da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, pomenuti zahtjev je uputio nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ nakon rada ministarske komisije.

- Sada, nakon što je nacionalni spomenik uputio zahtjev UPC Moskovske patrijaršije o momentalnom oslobađanju, prestanku korišćenja i vraćanju imovine nacionalnom spomeniku, crkva treba to da izvrši u roku od tri radna dana od dana prijema zahtjeva. U slučaju odbijanja sud će donijeti odluku o uklanjanju prepreka za korišćenje imovine nacionalnog spomenika - rekao je ukrajinski ministar.

 

Kako je dodao, 5. juna ministarka komisija potpisala je sa nacionalnim spomenikom „Kijevsko-pečerska lavra“ akt o prijemu i prenosu imovine. Komisija je provjerila i vraća na korišćenje državi 79 objekata. Akt je poslat i predstavnicima manastira, ali oni su odbili da ga prime preko kancelarije, nakon čega je nacionalni spomenik poslao dokumenta poštom i u elektronskom formatu.

Scenario nasilnog zauzimanja lavre – sve vjerovatniji

Šef Odjeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda rekao je da se bratija manastira ne može zastrašiti nikakvim ultimatumima, ali da su izgledi za nasilno zauzimanje Lavre sve verovatniji.

- Teško da se možemo nadati pravednom suđenju o kojem govori ministar. Kako praksa pokazuje, sudovi u Ukrajini odavno su prestali da budu nepristrasni i nezavisni, sa rijetkim izuzecima - izjavio je Legojda.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane djelovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnijet prijedlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

 

Služba bezbjednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mjere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog djelovanja“, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 59m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    5h 57m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 23m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 38m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 17m
    0