Источни фронт, 471. дан: Пресретнуте двије украјинске крстареће ракете „сторм шедоу“ и 14 пројектила система „хајмарс“

09.06.2023. 19:53
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 471. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

У Запорошкој области поново се интензивирају борбе, украјинске снаге покренуле офанзиву, али су се, након претрпљених губитака, повукле. Из Херсонске области евакуисано више од 1.500 људи, након диверзије на Каховској хидроелектрани.

Бројеви и ознаке на остацима ракета "сторм шедоу" којима је гађан дјечији камп указују да су то енглеске ракете

В.д. лидера Херсонске области Владимир Саљдо рекао је да бројеви и ознаке на остацима ракета "сторм шедоу" којима је гађан дјечији камп указују да су то управо енглеске ракете.

Украјинска војска извела је ракетни удар на дјечији камп у Геническом рејону Херсонске области, саопштили су новинарима представници служби за ванредне ситуације.

Претпоставља се да су коришћене британске ракете "сторм шедоу".

- Кијевски режим наставља да гађа цивилну инфраструктуру. Извршен је ракетни удар, највероватније ракетама 'сторм шедоу' и то на дјечији камп. Јединице ПВО су обориле једну ракету, али двије су на жалост пале на подручје кампа - рекли су представници служби.

У тој области нема војних објеката, живе само цивили а у пансиону евакуисани из Херосна.

Ваздушна опасност у Харковској области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Харковској области Украјине, као и у дијеловима Доњецке Народне Републике и Запорошке области који су под контролом Кијева, слиједи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.

Борељ: ЕУ нема довољно тешке муниције за Украјину

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да је Украјини испоручено 220.000 јединица муниције, али да је од тога само 60.000 јединица тешког калибра, пише њемачки лист „Зидојче цајтунг“ и додаје да су европска складишта „одавно опустошена“.

- Ипак, Украјини је потребно најмање 120.000 јединица муниције мјесечно - наводи лист.

Према информацијама листа, ЕУ испоручује ограничену количину тешке муниције, јер нема залихе.

Пољски генерал: Кијев може да добије авионе Ф-16 за два до три мјесеца

Бивши командант копнених снага Пољске, генерал Валдемар Скшишчак, изјавио је да ће Украјина добити ловце Ф-16 већ за два до три мјесеца, а да офанзива украјинских снага треба да се реализује уз помоћ постојеће војне технике.

- Обука украјинских пилота за Ф-16 већ је у току. Мислим да је Украјина у фази када су украјински пилоти већ готово спремни да користе Ф-16 у борби. Према мом мишљењу, Украјина ће за два до три мјесеца имати авионе Ф-16, јер су украјински пилоти, несумњиво, већ спремни да их користе - навео је Скшипчак.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Током ноћи изведен је напад на украјинска складишта муниције и војне технике стране производње, укључујући беспилотне летјелице. Сви планирани објекти су уништени, прекинуто је снабдијевање група украјинске војске;

- Оружане снаге Украјине су у току дана наставиле покушаје офанзиве у правцу Јужног Доњецка и Запорожја. На подручју Времјовска одбијена су четири, а у запорошком правцу два непријатељска напада. Оружане снаге Украјине су у овим правцима укупно изгубиле готово 680 војника, 35 тенкова, 11 оклопних возила пјешадије, 19 оклопних возила, 6 аутомобила, укључујући 3 HMMWV;

- У правцу Доњецка најактивније борбе су вођене на подручју Марјинке и Авдејевке, одбијено је шест украјинских напада, није дозвољено пробијање одбране. Ликвидирано је готово 410 украјинских војника;

- Руски војници су за два дана уништили више од 150 тенкова и других оклопних возила Оружаних снага Украјине;

- Руска војска прекинула је активност двије украјинске диверзантско-извиђачке групе у правцу Купјанска. Украјинска војска је у овом правцу изгубила више од 30 војника, вишецијевни ракетни систем „ураган“, и двије хаубице Д-30;

- Руски војници оборили су два украјинска борбена авиона у Запорошкој и Херсонској области, МиГ-29 и Су-25. Поред тога, пресретнуте су и двије украјинске крстареће ракете „сторм шедоу“ и 14 пројектила система „хајмарс“;

- Руске снаге су у правцу Красног Лимана ликвидирале више од 50 украјинских војника, двије самоходне хаубице „гвоздика“ и хаубицу Д-20, као и амерички радар AN/TPQ-37,

- Руска војска је у току претходног дана у правцу Херсона ликвидирала готово 70 украјинских војника, а уништено је и 10 оклопних возила, 7 аутомобила, борбено возило „град“, самоходни топ „акација“, као и хаубица Д-30.

Амбасадор Јапана позван у МИП Русије због одлуке Токија да испоручује оружје Кијеву

Амбасадор Јапана позван је на разговор у Министарство иностраних послова Русије, поводом одлуке Токија да почне да испоручује војну технику Кијеву, саопштено је из руског дипломатског ресора.

- Одлука Јапана да почне да испоручује војну технику Украјини не може да остане без обзиљних посљедица по односе Москве и Токија - наведено је у саопштењу.

ДНР: Руска војска спријечила ротацију украјинских снага у Марјинки

Украјинска војска је пре око мјесец дана покушала да изведе ротацију у Марјинки, али су те планове руски војни обавјештајци открили, тако да су руске оружане снаге извеле напад на резерве које су дошле као замјена, рекао је савјетник лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин за руски „Први канал“.

- Противник је раније био потиснут на ободе Марјинке и сада је у току даноноћна борба - рекао је Гагин и додао да је руска артиљерија уништила технику која је довезена за потребе ротације.

Према његовим ријечима, руске снаге „у цјелини успјешно“ одбијају нападе украјинских снага дуж цијеле линије фронта.

Украјинска војска гради утврђења у Херсонској области, како би бранила положаје

Украјинска војска у дијелу Херсонске области који је под њеном контролом прелази у тиху одбрану, подижу се утврђења на десној обали Дњепра, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Послије уништења Каховске хидроелектране они прелазе у тиху одбрану. То се лако потврђује средствима визуелне контроле. Граде се фортификациони објекти. Све је то на десној обали Дњепра - рекао је рогов и додао да су кијевске власти свјесне да ће, послије пребацивања војске, херонски правац бити рањиво мјесто за евентуални напад руске армије.

Блумберг: Украјинска војска током офанзиве претрпила знатне губитке у техници

Украјинска војска је током офанзиве изгубила много технике, саопштио је агенцији Блумберг европски чиновник који је желео да остане анониман.

- Украјинске снаге су током ове недјеље постигле одређене успјехе на југу, али су губици у техници знатни - рекао је извор.

Саговорник агенције је навео да за сада није јасно да ли су дејства украјинске војске увод у главни напад, или је њен циљ да утврди слабе тачке у руској одбрани.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је 6. јуна саопштио да су Оружане снаге Украјине покушале без успјеха да покрену офанзиву, а да су у року од три дана на свим правцима изгубиле више од 3.700 војника, 52 тенка, 207 борбених оклопних возила, 134 аутомобила, пет авиона, два хеликоптера, 48 уређаја пољске артиљерије и 53 беспилотне летјелице.

Кијев пребацује око 30.000 војника с херсонског на запорошки правац

Украјинска војска пребацује групацију од 30.000 војника из дијела Херсонске области која је под њеном контролом на запорошки правац, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Ако је у почетку било ријечи о 10.000 бораца, сада је то, према посљедњим потврђеним подацима, најмање 30.000 војника Оружаних снага Украјине - рекао је Рогов.

Руска артиљерија уништила украјинске положаје на граници с Белгородском облашћу

Артиљеристи Оружаних снага Русије извели су интезиван напад на положаје украјинских снага на граници Украјине и Белгородске области Русије, уништено је украјинско упориште и положај оператора за беспилотне летјелице, преноси дописник Спутњика.

Приликом испуњавања борбеног задатка руска војска је извиђала положаје противника уз помоћ беспилотних летјелица и након откривања противника у шумској области, јединице хаубица МСТА-Б (2А65) једног од руских одреда уништиле су скривено упориште украјинске војске.

- Дјелујемо на граници Белгородске области, у правцу Харковске области, на узводна упоришта националиста - саопштио је командир чете.

Он је рекао да обавјештајне групе извештавају о откривеним циљевима, након чега руска војска излази на ватрене положаје и гађа циљеве.

- Ситуација је прилично напета, као и обично, стално раде минобацачи противника и стално гађају из тенкова. Тенк обично испаљује пет до шест пројектила, а минобацач више од десет - навео је артиљериста.

Пушилин: Ослобођење Марјинке је близу након доласка чеченских одреда

Након додатног пребацивања чеченских одреда у Марјинку, њено ослобођење је близу, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републикке Денис Пушилин за Спутњик.

- Ја сам већ наводио приближне рокове и чинило ми се да ће Марјинка сваки час бити ослобођена након што смо прешли и ослободили више од половине. Тамо је, ипак, прилично озбиљно утврђење. Имајући у виду, међутим, да су сада тамо додатно пребачени чеченски одреди, који су увјежбани момци, односно мотивисани, сматрам да не би требало да се отегне потпуно ослобађање Марјинке - истакао је Пушилин.

Он је додао да је најважнији задатак да се украјинске снаге потискују од Доњецка у свим правцима.

Марјинка је предграђе Доњецка које се налази на километр од Петровског рејона престонице ДНР. Тамо се налазе украјинске снаге и то је једна од тачака из којих украјинска артиљерија редовно гранатира Доњецк.

Уништено украјинско упориште у Запорошком правцу

Минобацачка јединица Оружаних снага Русије уништила је упориште украјинских милитаната на мјесту где је очекиван њихов напад у Запорошком правцу, преноси дописник Спутњика.

- Ваздушним извиђањем руски одреди су открили мјесто окупљања противничких снага. Усаглашеним радом оператора беспилотне летјелице и минобацачке јединице активност противника је прекинута - наводи новинар.

Један од руских војника је за Спутњик рекао да је ситуација на том дијелу фронта напета, али да је под контролом.

- Противник нема никакве супермоћи. Дјелује класично, а ми смо много корака испред њега - навео је војник.

Више од 1.500 људи евакуисано у Херсонској области

Спасиоци су евакуисали 1.534 човјека у Херсонској области након украјинске диверзије на Каховској хидроелектрани. Међу њима је 154 дјетета, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 48m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 43m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 48m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 37m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 46m
    3