Istočni front, 471. dan: Presretnute dvije ukrajinske krstareće rakete „storm šedou“ i 14 projektila sistema „hajmars“

09.06.2023. 19:53
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 471. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U Zaporoškoj oblasti ponovo se intenziviraju borbe, ukrajinske snage pokrenule ofanzivu, ali su se, nakon pretrpljenih gubitaka, povukle. Iz Hersonske oblasti evakuisano više od 1.500 ljudi, nakon diverzije na Kahovskoj hidroelektrani.

Brojevi i oznake na ostacima raketa "storm šedou" kojima je gađan dječiji kamp ukazuju da su to engleske rakete

V.d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo rekao je da brojevi i oznake na ostacima raketa "storm šedou" kojima je gađan dječiji kamp ukazuju da su to upravo engleske rakete.

Ukrajinska vojska izvela je raketni udar na dječiji kamp u Geničeskom rejonu Hersonske oblasti, saopštili su novinarima predstavnici službi za vanredne situacije.

Pretpostavlja se da su korišćene britanske rakete "storm šedou".

- Kijevski režim nastavlja da gađa civilnu infrastrukturu. Izvršen je raketni udar, najverovatnije raketama 'storm šedou' i to na dječiji kamp. Jedinice PVO su oborile jednu raketu, ali dvije su na žalost pale na područje kampa - rekli su predstavnici službi.

U toj oblasti nema vojnih objekata, žive samo civili a u pansionu evakuisani iz Herosna.

Vazdušna opasnost u Harkovskoj oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoške oblasti koji su pod kontrolom Kijeva, slijedi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Borelj: EU nema dovoljno teške municije za Ukrajinu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je Ukrajini isporučeno 220.000 jedinica municije, ali da je od toga samo 60.000 jedinica teškog kalibra, piše njemački list „Zidojče cajtung“ i dodaje da su evropska skladišta „odavno opustošena“.

- Ipak, Ukrajini je potrebno najmanje 120.000 jedinica municije mjesečno - navodi list.

Prema informacijama lista, EU isporučuje ograničenu količinu teške municije, jer nema zalihe.

Poljski general: Kijev može da dobije avione F-16 za dva do tri mjeseca

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske, general Valdemar Skšiščak, izjavio je da će Ukrajina dobiti lovce F-16 već za dva do tri mjeseca, a da ofanziva ukrajinskih snaga treba da se realizuje uz pomoć postojeće vojne tehnike.

- Obuka ukrajinskih pilota za F-16 već je u toku. Mislim da je Ukrajina u fazi kada su ukrajinski piloti već gotovo spremni da koriste F-16 u borbi. Prema mom mišljenju, Ukrajina će za dva do tri mjeseca imati avione F-16, jer su ukrajinski piloti, nesumnjivo, već spremni da ih koriste - naveo je Skšipčak.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Tokom noći izveden je napad na ukrajinska skladišta municije i vojne tehnike strane proizvodnje, uključujući bespilotne letjelice. Svi planirani objekti su uništeni, prekinuto je snabdijevanje grupa ukrajinske vojske;

- Oružane snage Ukrajine su u toku dana nastavile pokušaje ofanzive u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja. Na području Vremjovska odbijena su četiri, a u zaporoškom pravcu dva neprijateljska napada. Oružane snage Ukrajine su u ovim pravcima ukupno izgubile gotovo 680 vojnika, 35 tenkova, 11 oklopnih vozila pješadije, 19 oklopnih vozila, 6 automobila, uključujući 3 HMMWV;

- U pravcu Donjecka najaktivnije borbe su vođene na području Marjinke i Avdejevke, odbijeno je šest ukrajinskih napada, nije dozvoljeno probijanje odbrane. Likvidirano je gotovo 410 ukrajinskih vojnika;

- Ruski vojnici su za dva dana uništili više od 150 tenkova i drugih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruska vojska prekinula je aktivnost dvije ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska. Ukrajinska vojska je u ovom pravcu izgubila više od 30 vojnika, višecijevni raketni sistem „uragan“, i dvije haubice D-30;

- Ruski vojnici oborili su dva ukrajinska borbena aviona u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, MiG-29 i Su-25. Pored toga, presretnute su i dvije ukrajinske krstareće rakete „storm šedou“ i 14 projektila sistema „hajmars“;

- Ruske snage su u pravcu Krasnog Limana likvidirale više od 50 ukrajinskih vojnika, dvije samohodne haubice „gvozdika“ i haubicu D-20, kao i američki radar AN/TPQ-37,

- Ruska vojska je u toku prethodnog dana u pravcu Hersona likvidirala gotovo 70 ukrajinskih vojnika, a uništeno je i 10 oklopnih vozila, 7 automobila, borbeno vozilo „grad“, samohodni top „akacija“, kao i haubica D-30.

Ambasador Japana pozvan u MIP Rusije zbog odluke Tokija da isporučuje oružje Kijevu

Ambasador Japana pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Rusije, povodom odluke Tokija da počne da isporučuje vojnu tehniku Kijevu, saopšteno je iz ruskog diplomatskog resora.

- Odluka Japana da počne da isporučuje vojnu tehniku Ukrajini ne može da ostane bez obziljnih posljedica po odnose Moskve i Tokija - navedeno je u saopštenju.

DNR: Ruska vojska spriječila rotaciju ukrajinskih snaga u Marjinki

Ukrajinska vojska je pre oko mjesec dana pokušala da izvede rotaciju u Marjinki, ali su te planove ruski vojni obavještajci otkrili, tako da su ruske oružane snage izvele napad na rezerve koje su došle kao zamjena, rekao je savjetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin za ruski „Prvi kanal“.

- Protivnik je ranije bio potisnut na obode Marjinke i sada je u toku danonoćna borba - rekao je Gagin i dodao da je ruska artiljerija uništila tehniku koja je dovezena za potrebe rotacije.

Prema njegovim riječima, ruske snage „u cjelini uspješno“ odbijaju napade ukrajinskih snaga duž cijele linije fronta.

Ukrajinska vojska gradi utvrđenja u Hersonskoj oblasti, kako bi branila položaje

Ukrajinska vojska u dijelu Hersonske oblasti koji je pod njenom kontrolom prelazi u tihu odbranu, podižu se utvrđenja na desnoj obali Dnjepra, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Poslije uništenja Kahovske hidroelektrane oni prelaze u tihu odbranu. To se lako potvrđuje sredstvima vizuelne kontrole. Grade se fortifikacioni objekti. Sve je to na desnoj obali Dnjepra - rekao je rogov i dodao da su kijevske vlasti svjesne da će, poslije prebacivanja vojske, heronski pravac biti ranjivo mjesto za eventualni napad ruske armije.

Blumberg: Ukrajinska vojska tokom ofanzive pretrpila znatne gubitke u tehnici

Ukrajinska vojska je tokom ofanzive izgubila mnogo tehnike, saopštio je agenciji Blumberg evropski činovnik koji je želeo da ostane anoniman.

- Ukrajinske snage su tokom ove nedjelje postigle određene uspjehe na jugu, ali su gubici u tehnici znatni - rekao je izvor.

Sagovornik agencije je naveo da za sada nije jasno da li su dejstva ukrajinske vojske uvod u glavni napad, ili je njen cilj da utvrdi slabe tačke u ruskoj odbrani.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 6. juna saopštio da su Oružane snage Ukrajine pokušale bez uspjeha da pokrenu ofanzivu, a da su u roku od tri dana na svim pravcima izgubile više od 3.700 vojnika, 52 tenka, 207 borbenih oklopnih vozila, 134 automobila, pet aviona, dva helikoptera, 48 uređaja poljske artiljerije i 53 bespilotne letjelice.

Kijev prebacuje oko 30.000 vojnika s hersonskog na zaporoški pravac

Ukrajinska vojska prebacuje grupaciju od 30.000 vojnika iz dijela Hersonske oblasti koja je pod njenom kontrolom na zaporoški pravac, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ako je u početku bilo riječi o 10.000 boraca, sada je to, prema posljednjim potvrđenim podacima, najmanje 30.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Rogov.

Ruska artiljerija uništila ukrajinske položaje na granici s Belgorodskom oblašću

Artiljeristi Oružanih snaga Rusije izveli su intezivan napad na položaje ukrajinskih snaga na granici Ukrajine i Belgorodske oblasti Rusije, uništeno je ukrajinsko uporište i položaj operatora za bespilotne letjelice, prenosi dopisnik Sputnjika.

Prilikom ispunjavanja borbenog zadatka ruska vojska je izviđala položaje protivnika uz pomoć bespilotnih letjelica i nakon otkrivanja protivnika u šumskoj oblasti, jedinice haubica MSTA-B (2A65) jednog od ruskih odreda uništile su skriveno uporište ukrajinske vojske.

- Djelujemo na granici Belgorodske oblasti, u pravcu Harkovske oblasti, na uzvodna uporišta nacionalista - saopštio je komandir čete.

On je rekao da obavještajne grupe izveštavaju o otkrivenim ciljevima, nakon čega ruska vojska izlazi na vatrene položaje i gađa ciljeve.

- Situacija je prilično napeta, kao i obično, stalno rade minobacači protivnika i stalno gađaju iz tenkova. Tenk obično ispaljuje pet do šest projektila, a minobacač više od deset - naveo je artiljerista.

Pušilin: Oslobođenje Marjinke je blizu nakon dolaska čečenskih odreda

Nakon dodatnog prebacivanja čečenskih odreda u Marjinku, njeno oslobođenje je blizu, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republikke Denis Pušilin za Sputnjik.

- Ja sam već navodio približne rokove i činilo mi se da će Marjinka svaki čas biti oslobođena nakon što smo prešli i oslobodili više od polovine. Tamo je, ipak, prilično ozbiljno utvrđenje. Imajući u vidu, međutim, da su sada tamo dodatno prebačeni čečenski odredi, koji su uvježbani momci, odnosno motivisani, smatram da ne bi trebalo da se otegne potpuno oslobađanje Marjinke - istakao je Pušilin.

On je dodao da je najvažniji zadatak da se ukrajinske snage potiskuju od Donjecka u svim pravcima.

Marjinka je predgrađe Donjecka koje se nalazi na kilometr od Petrovskog rejona prestonice DNR. Tamo se nalaze ukrajinske snage i to je jedna od tačaka iz kojih ukrajinska artiljerija redovno granatira Donjeck.

Uništeno ukrajinsko uporište u Zaporoškom pravcu

Minobacačka jedinica Oružanih snaga Rusije uništila je uporište ukrajinskih militanata na mjestu gde je očekivan njihov napad u Zaporoškom pravcu, prenosi dopisnik Sputnjika.

- Vazdušnim izviđanjem ruski odredi su otkrili mjesto okupljanja protivničkih snaga. Usaglašenim radom operatora bespilotne letjelice i minobacačke jedinice aktivnost protivnika je prekinuta - navodi novinar.

Jedan od ruskih vojnika je za Sputnjik rekao da je situacija na tom dijelu fronta napeta, ali da je pod kontrolom.

- Protivnik nema nikakve supermoći. Djeluje klasično, a mi smo mnogo koraka ispred njega - naveo je vojnik.

Više od 1.500 ljudi evakuisano u Hersonskoj oblasti

Spasioci su evakuisali 1.534 čovjeka u Hersonskoj oblasti nakon ukrajinske diverzije na Kahovskoj hidroelektrani. Među njima je 154 djeteta, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 0m
    0
  • Slani mafini
    13h 21m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 16m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 10m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 39m
    0