Источни фронт, 484. дан: Руска ПВО пресрела пет ракета "сторм шедоу" и два пројектила "хајмарс"

22.06.2023. 13:10
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 484. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге настављају са покушајима да пробију линију одбране на различитим дијеловима фронта али руске снаге су одбиле све нападе.

Најважније са брифинга Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије извеле су групни напад високопрецизним оружјем на складиште страног оружја и војне технике испоручене Украјини, објекат је уништен;

- Украјинске снаге су током претходног дана у јужнодоњецком и запорошком правцу изгубиле више од 110 војника;

- Оружане снаге Украјине настављају активна офанзивна дејства у јужнодоњецком, запорошком, доњецком и краснолиманском правцу;

- Руска војска је током претходног дана одбила четири напада у доњецком правцу, ликвидирано је више од 185 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада украјинске војске на подручју Времјовска;

- Руска војска одбила је пет непријатељских напада на подручју насеља Кузмино и Серебрјанског Лесничества;

- Руски војници током претходног дана уништили су двије диоверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска;

- Руске снаге су у току протеклог дана ликвидирале више од 135 украјинских војника у правцу Красног Лимана;

- Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције украјинске војске на подручју Северска и Авдејевке у ДНР;

- ПВО средства Русије пресреле су 5 ракета „сторм шедоу“, 2 гранате ракетног система „хајмарс“ и уништиле 15 украјинских дронова;

- Руска војска спријечила је активност три диверзантске групе у Јамполовки, Червоној Диброви и Серебрјанском Лесничеству;

- Руска авијација је у јужнодоњецком правцу уништила борбено возило пјешадије и 3 борбена оклопна возила јединица 31. механизоване бригаде, 110. и 128. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Русије уништиле су у херсонском правцу готово 45 украјинских војника и хаубицу Д-30.

Нова фаза контраофанзиве

Украјинске снаге припремају нову фазу контраофанзиве на линији фронта у Запорошкој области, и планирају да је спроведу прије јулског самита НАТО-а, изјавио је за Спутњик лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

Он је додао да украјинска војска тренутно чува офанзивни потенцијал и штити основне резерве, а главна битка тек предстоји.

Самит се одржава 11. и 12. јула.

Украјинске снаге су јутрос у четири сата кренуле у нови напад у правцу Орехова у Запорошкој области, борбе трају већ шест сати, а руске снаге одбијају све нападе, рекао је за Спутњик лидер покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.

Украјинске снаге користе тенкове "леопард" на којима су осликани крстови.

- Каква симболика. Они воле у свему да копирају нацистичку Њемачку - навео је он.

Подсјетимо, 22. јуна 1941. почео је напад нацистичке Њемачке на СССР.

Четири ракете испаљене на Чонгарски мост

Украјинске снаге испалиле су четири ракете на Чонгарски мост, рекао је за Спутњик представник војне управе Истражног комитета.

- Према прелиминарним подацима утврђено је да су испаљене четири ракете. На лицу мјеста су пронађени остаци ракета а на једној од њих су ознаке које указују да је она произведена у Француској - навео је саговорник.

Саобраћај на Кримском мосту се одвија нормално, саопштиле су локалне власти, додајући да је саобраћај са Чонгарског моста преусмјерен на друге трасе услијед украјинског напада.

Један од удара на мостове између Крима и Херсонске области изведен је и на стари мост преко залива Сиваш који није у употреби, рекао је лидер покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

Припадник Службе безбједности Украјине учествовао у реализацији неколико експлозија

Терориста, припадник Службе безбједности Украјине, признао је да је учествовао у реализацији неколико експлозија у Запорошкој области.

Руска Федерална служба безбједности је објавила видео на којем се види његово признање.

Између осталог, терористи који су дјеловали на територији Запорошке области припремали су атентат на директора једног значајног предузећа.

Савјетник лидера Крима за информациону политику Олег Крјучков рекао је да украјински удари на Чонгарски мост између Крима и Херсонске области не могу драматично да угрозе логистику тог саобраћајног коридора.

Према његовим ријечима, Крим и Херсонску област повезују три пункта и прекид у раду једног не утиче на функционисање читавог коридора.

Рогов: Кијевске власти спремају провокацију око Запорошке нуклеарке

Кијевске власти спремају провокацију око Запорошке нуклеарке, рекао је за Спутњик лидер покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

- Посљедњих дана украјинске специјалне службе, укључујући војне, активирале су у јавности тему Запорошке нуклеарке, пласирајући приче о томе како су руски војници наводно минирали нуклеарку и базен за хлађење. Све се то ради са једним циљем - да се унапријед оправда провокација коју припремају - рекао је Рогов.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 29m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 24m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 18m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 27m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 37m
    0