Istočni front, 484. dan: Ruska PVO presrela pet raketa "storm šedou" i dva projektila "hajmars"

22.06.2023. 13:10
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 484. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage nastavljaju sa pokušajima da probiju liniju odbrane na različitim dijelovima fronta ali ruske snage su odbile sve napade.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije izvele su grupni napad visokopreciznim oružjem na skladište stranog oružja i vojne tehnike isporučene Ukrajini, objekat je uništen;

- Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubile više od 110 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine nastavljaju aktivna ofanzivna dejstva u južnodonjeckom, zaporoškom, donjeckom i krasnolimanskom pravcu;

- Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila četiri napada u donjeckom pravcu, likvidirano je više od 185 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području Vremjovska;

- Ruska vojska odbila je pet neprijateljskih napada na području naselja Kuzmino i Serebrjanskog Lesničestva;

- Ruski vojnici tokom prethodnog dana uništili su dvije dioverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;

- Ruske snage su u toku proteklog dana likvidirale više od 135 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinske vojske na području Severska i Avdejevke u DNR;

- PVO sredstva Rusije presrele su 5 raketa „storm šedou“, 2 granate raketnog sistema „hajmars“ i uništile 15 ukrajinskih dronova;

- Ruska vojska spriječila je aktivnost tri diverzantske grupe u Jampolovki, Červonoj Dibrovi i Serebrjanskom Lesničestvu;

- Ruska avijacija je u južnodonjeckom pravcu uništila borbeno vozilo pješadije i 3 borbena oklopna vozila jedinica 31. mehanizovane brigade, 110. i 128. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu gotovo 45 ukrajinskih vojnika i haubicu D-30.

Nova faza kontraofanzive

Ukrajinske snage pripremaju novu fazu kontraofanzive na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, i planiraju da je sprovedu prije julskog samita NATO-a, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

On je dodao da ukrajinska vojska trenutno čuva ofanzivni potencijal i štiti osnovne rezerve, a glavna bitka tek predstoji.

Samit se održava 11. i 12. jula.

Ukrajinske snage su jutros u četiri sata krenule u novi napad u pravcu Orehova u Zaporoškoj oblasti, borbe traju već šest sati, a ruske snage odbijaju sve napade, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Ukrajinske snage koriste tenkove "leopard" na kojima su oslikani krstovi.

- Kakva simbolika. Oni vole u svemu da kopiraju nacističku Njemačku - naveo je on.

Podsjetimo, 22. juna 1941. počeo je napad nacističke Njemačke na SSSR.

Četiri rakete ispaljene na Čongarski most

Ukrajinske snage ispalile su četiri rakete na Čongarski most, rekao je za Sputnjik predstavnik vojne uprave Istražnog komiteta.

- Prema preliminarnim podacima utvrđeno je da su ispaljene četiri rakete. Na licu mjesta su pronađeni ostaci raketa a na jednoj od njih su oznake koje ukazuju da je ona proizvedena u Francuskoj - naveo je sagovornik.

Saobraćaj na Krimskom mostu se odvija normalno, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je saobraćaj sa Čongarskog mosta preusmjeren na druge trase uslijed ukrajinskog napada.

Jedan od udara na mostove između Krima i Hersonske oblasti izveden je i na stari most preko zaliva Sivaš koji nije u upotrebi, rekao je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Pripadnik Službe bezbjednosti Ukrajine učestvovao u realizaciji nekoliko eksplozija

Terorista, pripadnik Službe bezbjednosti Ukrajine, priznao je da je učestvovao u realizaciji nekoliko eksplozija u Zaporoškoj oblasti.

Ruska Federalna služba bezbjednosti je objavila video na kojem se vidi njegovo priznanje.

Između ostalog, teroristi koji su djelovali na teritoriji Zaporoške oblasti pripremali su atentat na direktora jednog značajnog preduzeća.

Savjetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov rekao je da ukrajinski udari na Čongarski most između Krima i Hersonske oblasti ne mogu dramatično da ugroze logistiku tog saobraćajnog koridora.

Prema njegovim riječima, Krim i Hersonsku oblast povezuju tri punkta i prekid u radu jednog ne utiče na funkcionisanje čitavog koridora.

Rogov: Kijevske vlasti spremaju provokaciju oko Zaporoške nuklearke

Kijevske vlasti spremaju provokaciju oko Zaporoške nuklearke, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- Posljednjih dana ukrajinske specijalne službe, uključujući vojne, aktivirale su u javnosti temu Zaporoške nuklearke, plasirajući priče o tome kako su ruski vojnici navodno minirali nuklearku i bazen za hlađenje. Sve se to radi sa jednim ciljem - da se unaprijed opravda provokacija koju pripremaju - rekao je Rogov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 28m
    0
  • Slani mafini
    13h 49m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 7m
    3