Источни фронт, 490. дан: Уништен украјински систем „Град“ и самоходни топ „Акација“ у краснолиманском правцу

28.06.2023. 14:42
0
ИЗВОР: srna.rs

У току је 490. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска је одбила напад украјинских трупа у запорошком правцу. Због обилних падавина, украјинска војска има проблеме са логистиком.

Швајцарска је одбила захтјев компаније Ruag SА за продају 96 тенкова Леопард-1 А5 Украјини преко Њемачке, саопштило је Савезно вијеће те земље на свом сајту.

- (Савезни савјет) ставио је у први план аспекте политике неутралности Швајцарске, као и поузданост владавине права - наводи се у документу.

Они су назвали захтјев некомпатибилним са важећим законодавством земље.

Главно са новог брифинга Министарства одбране Русије:

- Ваздушно-космичке снаге Русије извеле су напад на објекте за прераду нафте и складишта горива за Оружане снаге Украјине у Донбасу, сви објекти су погођени;

- Оружане снаге Русије су успјешно одбиле пет напада Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка, уништено је преко 240 украјинских војника;

- Губици Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком и запорошком правцу износили су 235 војника;

- Руске трупе су за дан одбиле два напада Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;

- Оружане снаге Украјине покушавају да крену у офанзиву у доњецком, запорошком и јужнодоњецком правцу;

- Украјински диверзанти су ликвидирани у Харковској области, укупни губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу износили су 30 војника;

- Руске трупе су за дан ликвидирале око 115 војника, систем „Град“ и самоходни топ „Акација“ Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу;

- Оружане снаге Русије су погодиле привремену базу команде 56. моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге РФ су погодиле осматрачнице батаљона 63. механизоване и 10. брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у ДНР;

- Руске оружане снаге напале су резерве Оружаних снага Украјине у запорошком правцу;

- Руске оружане снаге уништиле су у ДНР складиште пројектила и муниције 47. артиљеријске бригаде Оружаних снага Украјине.

Ушаков са папиним изаслаником за Украјину кардиналом Матеом Зупијем

Помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков састаће се у сриједу са папиним изаслаником за Украјину кардиналом Матеом Зупијем. Кремљ високо цијени напоре и иницијативе Ватикана за рјешавање ситуације у Украјини, рекао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков током разговора са новинарима.

- Данас је у Москви специјални изасланик папе, кардинал Зупи. У име Владимира Путина, са њим ће данас разговарати помоћник предсједника Ушаков о ситуацији о сукобу у Украјини и, наравно, о могућим начинима политичког и дипломатског рјешења. Већ смо више пута изјављивали да високо цијенимо напоре и иницијативе Ватикана да се пронађе мирно рјешење украјинске кризе и поздрављамо ову жељу папе да допринесе окончању оружаног сукоба у Украјина - рекао је Песков.

Одбијен ноћни напад на Мелитопољ

Руски ПВО системи одбили су ноћни ракетни напад на Мелитопољ, нема жртава нити материјалне штете, саопштиле су оперативне службе Запорошке области.

Осјећена три покушаја ротације на купјанском правцу

Артиљерци групе „Запад“ осујетили су три покушаја ротације Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштио је портпарол центра групе Сергеј Зибински.

- Артиљерија групе осујетила је три покушаја ротације јединица Оружаних снага Украјине у подручју Кисловка, Олшани и Новоселовско - рекао је Зибински.

Према његовим ријечима, Украјина је изгубила више од једног вода војника и један камионет.

Обијен напад у запорошком правцу

Руска војска је одбила напад украјинских трупа у запорошком правцу, рекао је за Спутњик Олег Чехов, портпарол групе Исток.

- На запорошком правцу, истурене јединице групе Исток, уз подршку артиљерије, одбиле су непријатељски напад у подручју Мале Токмачке. Уништено је борбено возило и нанијети губици у људству. Из хаубичке артиљерије непријатељу су нанијети губици у људству, уништена је аутомобилска техника националиста који су покушали да изведу напад снагама до једног вода у правцу Новоданиловке и Лугова - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 6m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 1m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 55m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 4m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 14m
    0