Istočni front, 490. dan: Uništen ukrajinski sistem „Grad“ i samohodni top „Akacija“ u krasnolimanskom pravcu

28.06.2023. 14:42
0
IZVOR: srna.rs

U toku je 490. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu. Zbog obilnih padavina, ukrajinska vojska ima probleme sa logistikom.

Švajcarska je odbila zahtjev kompanije Ruag SA za prodaju 96 tenkova Leopard-1 A5 Ukrajini preko Njemačke, saopštilo je Savezno vijeće te zemlje na svom sajtu.

- (Savezni savjet) stavio je u prvi plan aspekte politike neutralnosti Švajcarske, kao i pouzdanost vladavine prava - navodi se u dokumentu.

Oni su nazvali zahtjev nekompatibilnim sa važećim zakonodavstvom zemlje.

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su napad na objekte za preradu nafte i skladišta goriva za Oružane snage Ukrajine u Donbasu, svi objekti su pogođeni;

- Oružane snage Rusije su uspješno odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka, uništeno je preko 240 ukrajinskih vojnika;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu iznosili su 235 vojnika;

- Ruske trupe su za dan odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

- Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, zaporoškom i južnodonjeckom pravcu;

- Ukrajinski diverzanti su likvidirani u Harkovskoj oblasti, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu iznosili su 30 vojnika;

- Ruske trupe su za dan likvidirale oko 115 vojnika, sistem „Grad“ i samohodni top „Akacija“ Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;

- Oružane snage Rusije su pogodile privremenu bazu komande 56. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage RF su pogodile osmatračnice bataljona 63. mehanizovane i 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

- Ruske oružane snage napale su rezerve Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu;

- Ruske oružane snage uništile su u DNR skladište projektila i municije 47. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ušakov sa papinim izaslanikom za Ukrajinu kardinalom Mateom Zupijem

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov sastaće se u srijedu sa papinim izaslanikom za Ukrajinu kardinalom Mateom Zupijem. Kremlj visoko cijeni napore i inicijative Vatikana za rješavanje situacije u Ukrajini, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov tokom razgovora sa novinarima.

- Danas je u Moskvi specijalni izaslanik pape, kardinal Zupi. U ime Vladimira Putina, sa njim će danas razgovarati pomoćnik predsjednika Ušakov o situaciji o sukobu u Ukrajini i, naravno, o mogućim načinima političkog i diplomatskog rješenja. Već smo više puta izjavljivali da visoko cijenimo napore i inicijative Vatikana da se pronađe mirno rješenje ukrajinske krize i pozdravljamo ovu želju pape da doprinese okončanju oružanog sukoba u Ukrajina - rekao je Peskov.

Odbijen noćni napad na Melitopolj

Ruski PVO sistemi odbili su noćni raketni napad na Melitopolj, nema žrtava niti materijalne štete, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

Osjećena tri pokušaja rotacije na kupjanskom pravcu

Artiljerci grupe „Zapad“ osujetili su tri pokušaja rotacije Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol centra grupe Sergej Zibinski.

- Artiljerija grupe osujetila je tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kislovka, Olšani i Novoselovsko - rekao je Zibinski.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je izgubila više od jednog voda vojnika i jedan kamionet.

Obijen napad u zaporoškom pravcu

Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik Oleg Čehov, portparol grupe Istok.

- Na zaporoškom pravcu, isturene jedinice grupe Istok, uz podršku artiljerije, odbile su neprijateljski napad u području Male Tokmačke. Uništeno je borbeno vozilo i nanijeti gubici u ljudstvu. Iz haubičke artiljerije neprijatelju su nanijeti gubici u ljudstvu, uništena je automobilska tehnika nacionalista koji su pokušali da izvedu napad snagama do jednog voda u pravcu Novodanilovke i Lugova - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 52m
    0
  • Slani mafini
    13h 13m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 8m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 2m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 31m
    0