Источни фронт, 497. дан: Посада ПВО Русије пресрела крстарећу ракету „Storm Shadov“ у региону Запорожја

05.07.2023. 14:18
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Источни фронт, 497. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске формације поново су покушале да ударе дроновима на московску агломерацију, али су захваљујући координисаном раду ПВО и електронског ратовања сви уређаји су неутралисани.

Наставља се гранатирање пограничних подручја Курске области. Под артиљеријским ударима Оружаних снага Украјине пала су села Гуево и Горнал, као и гранични прелаз Суџа.

На правцу Старобелск, руске јединице ваздушно-десантних трупа настављају борбу код Кремене, а руска артиљерија удара на непријатеља, спречавајући га да евакуише онеспособљену опрему.

Украјинске формације настављају са ударима на насеља Доњецке агломерације.

У главном граду републике и приградским насељима оштећени су стамбени објекти, двије особе су погинуле, још четири, међу којима је и дијете, повријеђене.

Тешке борбе се настављају у Мариинки, гдје руски војници храбро одбијају контранападе Оружаних снага Украјине.

Посљедњих недјеља ниједна страна није успјела да постигне промјену линије фронта у разрушеном граду.

Посада ПВО Русије пресрела је крстарећу ракету Storm Shadov у региону Запорожја. Преживјели дијелови оборене муниције су пронађени и предати специјалистима на проучавање.

У сектору Ореховски украјинске формације настављају да врше притисак на положаје руских трупа. Сљедећи напад непријатеља сузбијен је концентрисаном ватром из малокалибарског оружја и артиљерије у близини села Жеребјанка.

Вјерници на киши чекају да их пусте у Кијевско-печерску лавру: Ограничен приступ светињи

Власти у Кијеву у току јучерашњег дана нису успјеле у својој намјери да преузму Кијевско-печерску лавру и одатле иселе монахе канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), донијета је одлука да се ограничи приступ манастиру, због чега су вјерници принуђени да стоје на киши, чекају прилику да уђу у ову светињу, саопштио је Савез православних новинара на свом Телеграм каналу, преносе „РИА Новости“.

Раније је саопштено да ће на иницијативу резервата приступ Кијевско-печерској лаври бити ограничен од 5. јула. На територији манастира ће бити могуће боравити од 9 до 18 часова. Начелник Информативно-просветног одјељења УПЦ митрополит Нижинско-прилучки Климент (Вечерја) је рекао да одлука о ограничењу приступа Лаври представља препреку вјерским активностима и вјерским обредима.

Украјина планира терористички напад на Запорошку нуклеарну: Посљедице ће осјетити цијели свијет

Украјина планира терористички напад на Запорошку нуклеарну електрану и ако до тога дође посљедице ће осјетити цијели свијет, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова у интервјуу Спутњику.

- Предсједник Украјине Владимир Зеленски планира да изврши терористички напад на Запорошку нуклеарну електрану - рекла је она.

Према њени ријечима, власти у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији у томе не виде за себе директну опасност.

- Нема тог угла на планети кога то неће дотаћи, као што су атмосфера, свјетски океан и пољопривредни производи. Ако се нешто догоди, то ће утицати на све: ваздух, воду и храну. А жеља Зеленског да тај фактор искористи у своје екстремистичке и терористичке сврхе је очигледна - нагласила је Захарова.

У Сирији почињу заједничке руско-сиријске војне вјежбе

Заједничке руско-сиријске војне вјежбе почеће у Сирији данас и трајаће шест дана, саопштио је замјеник начелника Руског центра за помирење у Сирији, контраадмирал Олег Гуринов.

- Током вјежби планирано је да се разраде питања заједничког дјеловања авијације, снага и средстава ПВО и снага за електронско ратовање приликом одбијања ваздушних напада - рекао је Гуринов.

Како Кијев уцјењује НАТО: Да ли корумпирана и опустошена земља треба НАТО-у?

Украјина неће у скорије вријеме добити позив за чланство у НАТО, упркос пријетњама Кијева да Владимир Зеленски неће доћи на самит тог војног блока у Виљнус ако не почне процедура пријема те земље у западну алијансу. Руски експерти истичу да Кијев није у позицији да уцјењује НАТО. Ако га позову – доћи ће на самит, а ако га не позову – остаће код куће.

Руски експерти оцјењују да се изјава Игора Жовква, замјеника шефа кабинета Владимира Зеленског да украјински лидер неће ићи у Виљнус може тумачити као „ултиматум Кијева“. Стручњаци то виде и као „представу за народ“, како би Зеленски свом народу показао колико је „снажан и упоран“.

Политиколог Јуриј Кот не искључује да је ова изјава дио плана „Б“ и представа коју режира администрација Зеленског по налогу западних ментора.

- Чини ми се да Зеленски на свој начин схвата фразу ‘чланство Украјине у НАТО’. Када наводно одбија да иде на самит и глуми „увријеђену“, „напуштену“ особу, свима је апсолутно јасно да је то игра. Зеленски није при себи и не може себи да приушти такве изјаве. Дакле, на овом самиту НАТО-а не очекује се напредак у правцу подршке Украјини, а речено му је: ‘Укључујемо план Б’. Највјероватније му је то рекао Лондон или Вашингтон. А сада ће играти представу…“, каже Кот.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    5h 56m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    23h 58m
    8
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    5h 30m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    4h 36m
    2
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    6h 57m
    0