Istočni front, 497. dan: Posada PVO Rusije presrela krstareću raketu „Storm Shadov“ u regionu Zaporožja

05.07.2023. 14:18
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Istočni front, 497. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske formacije ponovo su pokušale da udare dronovima na moskovsku aglomeraciju, ali su zahvaljujući koordinisanom radu PVO i elektronskog ratovanja svi uređaji su neutralisani.

Nastavlja se granatiranje pograničnih područja Kurske oblasti. Pod artiljerijskim udarima Oružanih snaga Ukrajine pala su sela Guevo i Gornal, kao i granični prelaz Sudža.

Na pravcu Starobelsk, ruske jedinice vazdušno-desantnih trupa nastavljaju borbu kod Kremene, a ruska artiljerija udara na neprijatelja, sprečavajući ga da evakuiše onesposobljenu opremu.

Ukrajinske formacije nastavljaju sa udarima na naselja Donjecke aglomeracije.

U glavnom gradu republike i prigradskim naseljima oštećeni su stambeni objekti, dvije osobe su poginule, još četiri, među kojima je i dijete, povrijeđene.

Teške borbe se nastavljaju u Mariinki, gdje ruski vojnici hrabro odbijaju kontranapade Oružanih snaga Ukrajine.

Posljednjih nedjelja nijedna strana nije uspjela da postigne promjenu linije fronta u razrušenom gradu.

Posada PVO Rusije presrela je krstareću raketu Storm Shadov u regionu Zaporožja. Preživjeli dijelovi oborene municije su pronađeni i predati specijalistima na proučavanje.

U sektoru Orehovski ukrajinske formacije nastavljaju da vrše pritisak na položaje ruskih trupa. Sljedeći napad neprijatelja suzbijen je koncentrisanom vatrom iz malokalibarskog oružja i artiljerije u blizini sela Žerebjanka.

Vjernici na kiši čekaju da ih puste u Kijevsko-pečersku lavru: Ograničen pristup svetinji

Vlasti u Kijevu u toku jučerašnjeg dana nisu uspjele u svojoj namjeri da preuzmu Kijevsko-pečersku lavru i odatle isele monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), donijeta je odluka da se ograniči pristup manastiru, zbog čega su vjernici prinuđeni da stoje na kiši, čekaju priliku da uđu u ovu svetinju, saopštio je Savez pravoslavnih novinara na svom Telegram kanalu, prenose „RIA Novosti“.

Ranije je saopšteno da će na inicijativu rezervata pristup Kijevsko-pečerskoj lavri biti ograničen od 5. jula. Na teritoriji manastira će biti moguće boraviti od 9 do 18 časova. Načelnik Informativno-prosvetnog odjeljenja UPC mitropolit Nižinsko-prilučki Kliment (Večerja) je rekao da odluka o ograničenju pristupa Lavri predstavlja prepreku vjerskim aktivnostima i vjerskim obredima.

Ukrajina planira teroristički napad na Zaporošku nuklearnu: Posljedice će osjetiti cijeli svijet

Ukrajina planira teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu i ako do toga dođe posljedice će osjetiti cijeli svijet, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu Sputnjiku.

- Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da izvrši teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu - rekla je ona.

Prema njeni riječima, vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u tome ne vide za sebe direktnu opasnost.

- Nema tog ugla na planeti koga to neće dotaći, kao što su atmosfera, svjetski okean i poljoprivredni proizvodi. Ako se nešto dogodi, to će uticati na sve: vazduh, vodu i hranu. A želja Zelenskog da taj faktor iskoristi u svoje ekstremističke i terorističke svrhe je očigledna - naglasila je Zaharova.

U Siriji počinju zajedničke rusko-sirijske vojne vježbe

Zajedničke rusko-sirijske vojne vježbe počeće u Siriji danas i trajaće šest dana, saopštio je zamjenik načelnika Ruskog centra za pomirenje u Siriji, kontraadmiral Oleg Gurinov.

- Tokom vježbi planirano je da se razrade pitanja zajedničkog djelovanja avijacije, snaga i sredstava PVO i snaga za elektronsko ratovanje prilikom odbijanja vazdušnih napada - rekao je Gurinov.

Kako Kijev ucjenjuje NATO: Da li korumpirana i opustošena zemlja treba NATO-u?

Ukrajina neće u skorije vrijeme dobiti poziv za članstvo u NATO, uprkos prijetnjama Kijeva da Vladimir Zelenski neće doći na samit tog vojnog bloka u Viljnus ako ne počne procedura prijema te zemlje u zapadnu alijansu. Ruski eksperti ističu da Kijev nije u poziciji da ucjenjuje NATO. Ako ga pozovu – doći će na samit, a ako ga ne pozovu – ostaće kod kuće.

Ruski eksperti ocjenjuju da se izjava Igora Žovkva, zamjenika šefa kabineta Vladimira Zelenskog da ukrajinski lider neće ići u Viljnus može tumačiti kao „ultimatum Kijeva“. Stručnjaci to vide i kao „predstavu za narod“, kako bi Zelenski svom narodu pokazao koliko je „snažan i uporan“.

Politikolog Jurij Kot ne isključuje da je ova izjava dio plana „B“ i predstava koju režira administracija Zelenskog po nalogu zapadnih mentora.

- Čini mi se da Zelenski na svoj način shvata frazu ‘članstvo Ukrajine u NATO’. Kada navodno odbija da ide na samit i glumi „uvrijeđenu“, „napuštenu“ osobu, svima je apsolutno jasno da je to igra. Zelenski nije pri sebi i ne može sebi da priušti takve izjave. Dakle, na ovom samitu NATO-a ne očekuje se napredak u pravcu podrške Ukrajini, a rečeno mu je: ‘Uključujemo plan B’. Najvjerovatnije mu je to rekao London ili Vašington. A sada će igrati predstavu…“, kaže Kot.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    8h 13m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    7h 47m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    6h 53m
    3
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    9h 14m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    10h 3m
    2