Источни фронт, 504. дан: Ловачка авијација руске војске оборила је украјински хеликоптер Ми-24 у ДНР

12.07.2023. 19:17
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 504. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска авијација и артиљерија одбијају све нападе украјинских снага на цијелој линији фронта. Америка може послати Кијеву балистичке ракете, домета 300 километара.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- У току протеклог дана украјинска војска је наставила са покушајима офанзиве у доњецком, јужно-доњецком и краснолиманском правцу.

- Храбрим и прецизним дјеловањем јединица „Јужне“ групе руске војске у доњецком правцу успјешно је одбијено 30 напада украјинских снага.

- Ликвидирано је до 335 украјинских војника, један тенк, хаубица ФН-70 британске производње.

- У краснолиманском правцу за дан су одбијена два украјинска напада, ликвидирано је преко 60 украјинских војника, два борбена возила пјешадије и хаубица „акација“.

- У запорошком правцу одбијена су два украјинска напада, уништено је складиште муниције 33. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.

- У јужно-доњецком правцу одбијен је напад украјинских маринаца, спријечено је извиђање у подручју Угљедара као и активност украјинске диверзантске извиђачке групе. Губици украјинских снага у поменута два правца премашила су 240 војника и 20 јединица технике.

- Ловачка авијација руске војске оборила је украјински хеликоптер Ми-24 у ДНР.

- У купјанском правцу одбијена су три напада противника, ликвидирано је до 40 украјинских војника и два тенка.

- У херсонском правцу на острвима код Антоновског моста ликвидирано је до 40 украјинских војника.

- Руски системи ПВО пресрели су четири крстареће ракете „сторм шедоу“, уништено је и 15 украјинских дронова.

- У Одеској области уништена су складишта горива за украјинску војну технику.

Гагин: Иницијатива на дионици од Угљедара до Артјомовска припада руским трупама

Иницијатива на дионици од Угљедара до Артјомовска припада руским трупама, рекао је на Првом каналу Јан Гагин, савјетник вршиоца дужности шефа ДНР.

- Да видимо шта ће нови дан донијети, али у овом тренутку, на цијелом доњецком сектору фронта, од Угљедара до Артјомовска, иницијатива је у нашим рукама… То што су другови из НАТО говорили да би Русија могла да преузме иницијативу – она је одавно у нашим рукама, никада није била у украјинским рукама - рекао је он.

Говорећи о ситуацији у области Авдејевке, Гагин је рекао да се тамо воде даноноћне борбе, руске снаге напредују.

- Током протекле ноћи канонада практично није престала – дејствовала је наша артиљерија, пјешадија - додао је савјетник.

Додатни противваздушни ракетни системи Патриот за Украјину

Кијев ће из Берлина добити додатне противваздушне ракетне системе Патриот и ракете за њих, изјавио је предсједник Украјине Владимир Зеленски послије састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом на маргинама самита НАТО-а у Виљнусу.

- Постоји договор о додатним лансерима и пројектилима „Патриот“ за њих из Њемачке - написао је Зеленски на свом Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, на састанку са Шолцом разговарано је и о безбједносним гаранцијама за Украјину на путу ка НАТО.

Раније се Зеленски пожалио да је Украјина у реду за ПВО систем Патриот.

Шведска и Украјина потписале два споразума о војној сарадњи

Шведска и Украјина су потписале два споразума о војној сарадњи. Први отвара могућност размене тајних информација о безбједности и омогућност Украјини да тестира шведски ловац Грипен, док други даје Украјини приступ шведској војној опреми, јавља телевизија СВТ.

Споразум о размјени информација потписали су министри одбране Шведске и Украјине, Пол Јонсон и Дмитриј Кулеба.

- У августу почињемо уводну обуку за систем Грипен, а за неколико недјеља украјински пилоти ће моћи да тестирају Грипен и раде на симулаторима - рекао је Јонсон.

Шведска ће такође помагати у обуци украјинских пилота који савладавају америчке ловце Ф-16. Краљевина нема ове машине у служби, али ће обезбиједити ваздушни простор за тренажне летове.

Контранапад у краснолиманском правцу

Оружане снаге Русије кренуле су у контранапад у краснолиманском правцу, рекао је јутјуб-каналу "Соловјов лајв" вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин.

- Краснолимански правац. Ту су момци заиста кренули у контранапад, убацили су доста резерви - рекао је он.

Руска авијација је извела напад на осматрачницу и привремену базу украјинске војске у краснолиманском правцу. Руски артиљерци су уз помоћ прецизно навођене муниције "Краснопољ" уништили командни центар украјинске војске.

Одбијени украјински напади

Руски војници су одбили око пет напада Оружаних снага Украјине, које су покушале да поврате своје положаје у рејону Серебрјанске шуме у ЛНР, саопштио је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Он је истакао да је руска војска напала јединице Оружаних снага Украјине користећи авионе, артиљерију и вишецијевне бацаче граната. Утврђују се губици непријатеља у људству и опреми.

Марочко је додао да већина страних плаћеника који су стигли на поменути сектор фронта имају уску специјализацију – већином су то инжињеријске и деминерске јединице.

Авијација и артиљерија групе „Центар“ одбили су покушаје двије украјинске бригаде да нападну руске положаје у правцу Красног Лимана, изјавио је Спутњику портпарол групе Александар Савчук.

- На Краснолиманском правцу посада вишецијевног бацача ракета Смерч и посада тешког система „Солнцепек“ погодиле гађали су положаје непријатеља. Поред тога, беспилотна летјелица Оружаних снага Украјине оборена је противваздушним ракетним системом Тор М1 - рекао је он.

Према ријечима Савчука, бомбардери су погодили осматрачницу, као и привремену базу и упориште Оружаних снага Украјине.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 28m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 19m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 6m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 32m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 14m
    0