Istočni front, 504. dan: Lovačka avijacija ruske vojske oborila je ukrajinski helikopter Mi-24 u DNR

12.07.2023. 19:17
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 504. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska avijacija i artiljerija odbijaju sve napade ukrajinskih snaga na cijeloj liniji fronta. Amerika može poslati Kijevu balističke rakete, dometa 300 kilometara.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U toku proteklog dana ukrajinska vojska je nastavila sa pokušajima ofanzive u donjeckom, južno-donjeckom i krasnolimanskom pravcu.

- Hrabrim i preciznim djelovanjem jedinica „Južne“ grupe ruske vojske u donjeckom pravcu uspješno je odbijeno 30 napada ukrajinskih snaga.

- Likvidirano je do 335 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, haubica FN-70 britanske proizvodnje.

- U krasnolimanskom pravcu za dan su odbijena dva ukrajinska napada, likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pješadije i haubica „akacija“.

- U zaporoškom pravcu odbijena su dva ukrajinska napada, uništeno je skladište municije 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

- U južno-donjeckom pravcu odbijen je napad ukrajinskih marinaca, spriječeno je izviđanje u području Ugljedara kao i aktivnost ukrajinske diverzantske izviđačke grupe. Gubici ukrajinskih snaga u pomenuta dva pravca premašila su 240 vojnika i 20 jedinica tehnike.

- Lovačka avijacija ruske vojske oborila je ukrajinski helikopter Mi-24 u DNR.

- U kupjanskom pravcu odbijena su tri napada protivnika, likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i dva tenka.

- U hersonskom pravcu na ostrvima kod Antonovskog mosta likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika.

- Ruski sistemi PVO presreli su četiri krstareće rakete „storm šedou“, uništeno je i 15 ukrajinskih dronova.

- U Odeskoj oblasti uništena su skladišta goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

Gagin: Inicijativa na dionici od Ugljedara do Artjomovska pripada ruskim trupama

Inicijativa na dionici od Ugljedara do Artjomovska pripada ruskim trupama, rekao je na Prvom kanalu Jan Gagin, savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

- Da vidimo šta će novi dan donijeti, ali u ovom trenutku, na cijelom donjeckom sektoru fronta, od Ugljedara do Artjomovska, inicijativa je u našim rukama… To što su drugovi iz NATO govorili da bi Rusija mogla da preuzme inicijativu – ona je odavno u našim rukama, nikada nije bila u ukrajinskim rukama - rekao je on.

Govoreći o situaciji u oblasti Avdejevke, Gagin je rekao da se tamo vode danonoćne borbe, ruske snage napreduju.

- Tokom protekle noći kanonada praktično nije prestala – dejstvovala je naša artiljerija, pješadija - dodao je savjetnik.

Dodatni protivvazdušni raketni sistemi Patriot za Ukrajinu

Kijev će iz Berlina dobiti dodatne protivvazdušne raketne sisteme Patriot i rakete za njih, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski poslije sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Viljnusu.

- Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima „Patriot“ za njih iz Njemačke - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Šolcom razgovarano je i o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu na putu ka NATO.

Ranije se Zelenski požalio da je Ukrajina u redu za PVO sistem Patriot.

Švedska i Ukrajina potpisale dva sporazuma o vojnoj saradnji

Švedska i Ukrajina su potpisale dva sporazuma o vojnoj saradnji. Prvi otvara mogućnost razmene tajnih informacija o bezbjednosti i omogućnost Ukrajini da testira švedski lovac Gripen, dok drugi daje Ukrajini pristup švedskoj vojnoj opremi, javlja televizija SVT.

Sporazum o razmjeni informacija potpisali su ministri odbrane Švedske i Ukrajine, Pol Jonson i Dmitrij Kuleba.

- U avgustu počinjemo uvodnu obuku za sistem Gripen, a za nekoliko nedjelja ukrajinski piloti će moći da testiraju Gripen i rade na simulatorima - rekao je Jonson.

Švedska će takođe pomagati u obuci ukrajinskih pilota koji savladavaju američke lovce F-16. Kraljevina nema ove mašine u službi, ali će obezbijediti vazdušni prostor za trenažne letove.

Kontranapad u krasnolimanskom pravcu

Oružane snage Rusije krenule su u kontranapad u krasnolimanskom pravcu, rekao je jutjub-kanalu "Solovjov lajv" vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Krasnolimanski pravac. Tu su momci zaista krenuli u kontranapad, ubacili su dosta rezervi - rekao je on.

Ruska avijacija je izvela napad na osmatračnicu i privremenu bazu ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu. Ruski artiljerci su uz pomoć precizno navođene municije "Krasnopolj" uništili komandni centar ukrajinske vojske.

Odbijeni ukrajinski napadi

Ruski vojnici su odbili oko pet napada Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da povrate svoje položaje u rejonu Serebrjanske šume u LNR, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

On je istakao da je ruska vojska napala jedinice Oružanih snaga Ukrajine koristeći avione, artiljeriju i višecijevne bacače granata. Utvrđuju se gubici neprijatelja u ljudstvu i opremi.

Maročko je dodao da većina stranih plaćenika koji su stigli na pomenuti sektor fronta imaju usku specijalizaciju – većinom su to inžinjerijske i deminerske jedinice.

Avijacija i artiljerija grupe „Centar“ odbili su pokušaje dvije ukrajinske brigade da napadnu ruske položaje u pravcu Krasnog Limana, izjavio je Sputnjiku portparol grupe Aleksandar Savčuk.

- Na Krasnolimanskom pravcu posada višecijevnog bacača raketa Smerč i posada teškog sistema „Solncepek“ pogodile gađali su položaje neprijatelja. Pored toga, bespilotna letjelica Oružanih snaga Ukrajine oborena je protivvazdušnim raketnim sistemom Tor M1 - rekao je on.

Prema riječima Savčuka, bombarderi su pogodili osmatračnicu, kao i privremenu bazu i uporište Oružanih snaga Ukrajine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 41m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 36m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 41m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 30m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 39m
    3