Источни фронт, 505. дан: Руска војска уништила више украјинских складишта оружја

13.07.2023. 14:51
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 505. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

УН желе да продуже „споразум о житу” за најмање два мјесеца. Пропао је план украјинских трупа да се из запорошког правца пробију до граница Крима.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије извеле су интензивни напад високопрецизним оружјем на мјеста складиштења муниције Оружаних снага Украјине, сви објекти су погођени;

- Оружане снаге Русије су одбиле три напада Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, губици непријатеља су износили 90 војника;

- Руске трупе спријечиле су покушаје напада Оружанох снаге Украјине у правцу Ровнопоља и Новодоњецка у ДНР;

- Оружане снаге Украјине су током протеклог дана безуспјешно покушавале да напредују у доњецком, краснолиманском и јужнодоњецком правцу;

- Оружане снаге Русије су одбиле 16 напада у доњецком правцу, укључујући и подручје Маринке у ДНР;

- Оружане снаге Русије у ДНР уништиле су складишта муниције 28. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 125. бригаде територијалне одбране;

- Руске оружане снаге ликвидирале су око 70 војника на херсонском правцу и уништиле два самоходна артиљеријска оруђа „Акација“ и „Гвоздика“;

- Руске трупе су погодиле положаје 128. Брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у области Пјатихатка у Запорожској области;

- Руска војска код Курдјумовке у ДНР зауставила је дјеловање украјинске диверзантско-извиђачке групе;

- Губици Оружаних снага Украјине на доњецком правцу износили су 480 војника.

Висока оцјена развоју политичког дијалога и практичне сарадње између Русије и Кине

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров и руководилац канцеларије Комисије Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји размотрили су међународне напоре за покретање преговарачког процеса о Украјини и потврдили став о продубљивању спољнополитичке интеракције Москве и Пекинга.

- Посебна пажња је посвећена реализацији споразума постигнутих након резултата билатералних састанака на највишем политичком нивоу од почетка ове године. Потврђена је важност одржавања кооперације у циљу продубљивања спољне политичке интеракције двије земље - наводи се у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства иностраних послова.

Стране су дале високу оцјену развоју политичког дијалога и практичне сарадње између Русије и Кине у позадини повећане турбулентности свјетског система.

- Размијенили смо мишљења о текућој ситуацији на тему украјинске кризе, пажња је посвећена процјени напора међународне заједнице да покрене

Одбијен покушај Оружаних снага Украјине да пробију одбрану у Васиљевском округу Запорошке области

Руска војска је одбила покушај Оружаних снага Украјине да пробију одбрану у Васиљевском округу Запорошке области, написао је вршилац дужности губернатора региона Евгеније Балицки на свом телеграм каналу.

- Непријатељ је покушао да пробије одбрану у сектору Лугово-Мали Шчербаки у Васиљевском округу. Њихови главни напори су усмјерени на проширење упоришта у области ​​села Пјатихатки. Артиљерија наше 58. армије и Судоплатовског батаљона отворила је ватру на непријатеља - рекао је он.

Украјинске трупе су претрпиле значајне губитке, нису успјеле да остваре своје циљеве, додао је он.

„Брисел планира да направи значајан квантитативни искорак у својој политици подршке Украјини“

ЕУ планира да интензивира напоре за јачање украјинске противваздушне одбране и финансирање напредних система наоружања, укључујући ракете и борбене авионе, пише шпански лист Паис, позивајући се на интерни документ Европске службе за спољне послове у који су имали увид.

- Брисел планира да направи значајан квантитативни искорак у својој политици подршке Украјини. Европска служба за спољне послове планира да интензивира напоре за јачање украјинске противваздушне одбране и суфинансирање напредних система наоружања - пише лист.

Према документу, то укључује „ракете и ловце“.

Лавров: Не знам за било какве нове приједлоге

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да није упознат са новим приједлозима о споразуму о житу.

- Не знам за било какве нове предлоге - рекао је Лавров новинарима на маргинама АСЕАН, одговарајући на питање да ли је Руска Федерација заиста дала Турској нове приједлоге за споразум о житу.

- Очигледно је ријеч о ономе о чему су предсједник Путин и Ердоган давно разговарали – о нашој и спремности Турске да радимо на, без обзира на друге споразуме, преференцијалним испорукама жита, прије свега пшенице, земљама у развоју, којима је овај производ најпотребнији - додао је шеф руске дипломатије.

Руске снаге потпуно контролишу село Клешчејевка код Артјомовска у ДНР

Руске снаге потпуно контролишу село Клешчејевка код Артјомовска у ДНР, борци специјалног одреда Ахмат држе линију одбране од њега до Курдјумовке, рекао је командант јединице Апти Алаудинов јутјуб-каналу Соловјов уживо.

Према ријечима Алаудинова, непријатељ ће „наставити да баца своје снаге у ватру, али ће на крају ипак одустати".

Раније је чеченски лидер Рамзан Кадиров најавио премјештање одреда специјалних снага Ахмат на правац Артјомовск.

Салдо: План је очигледно пропао

План украјинских трупа да се из запорошког правца пробију до граница Крима је пропао, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо.

- Непријатељ је планирао да крене на Крим из правца Запорожја, али овај план је очигледно пропао - рекао је Салдо.

Он је истакао да украјинске трупе настављају покушаје да се искрцају на лијеву обалу Дњепра у близини Антоновског моста у Херсонској области, али их методично уништавају.

Зеленски у уторак пријетио, у сриједу ублажио јавне изјаве

Украјински предсједник Владимир Зеленски пријтио је да неће присуствовати првом самиту Савета НАТО-Украјина у Виљнусу 12. јул, пише Њујорк тајмс.

- Зеленски је у сриједу ублажио своје јавне изјаве, док је још у уторак увече пријетио да неће присуствовати првом састанку Савета Украјина-НАТО - наводи се у тексту.

Украјински предсједник је у уторак оштро критиковао завршну изјаву самита НАТО-а јер није поставила јасне услове за улазак Украјине у алијансу. Он је ситуацију назвао "апсурдном".

Како преноси Блумберг, лидери земаља алијансе су у уторак на заједничкој вечери препоручили предсједнику Украјине да се „опусти“. Британски министар одбране Бен Волас рекао је да Украјина треба чешће да изражава захвалност за помоћ коју добија од западних савезника.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 56m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 47m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 34m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 0m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 42m
    0