Istočni front, 505. dan: Ruska vojska uništila više ukrajinskih skladišta oružja

13.07.2023. 14:51
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 505. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

UN žele da produže „sporazum o žitu” za najmanje dva mjeseca. Propao je plan ukrajinskih trupa da se iz zaporoškog pravca probiju do granica Krima.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije izvele su intenzivni napad visokopreciznim oružjem na mjesta skladištenja municije Oružanih snaga Ukrajine, svi objekti su pogođeni;

- Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja su iznosili 90 vojnika;

- Ruske trupe spriječile su pokušaje napada Oružanoh snage Ukrajine u pravcu Rovnopolja i Novodonjecka u DNR;

- Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana bezuspješno pokušavale da napreduju u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije su odbile 16 napada u donjeckom pravcu, uključujući i područje Marinke u DNR;

- Oružane snage Rusije u DNR uništile su skladišta municije 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 125. brigade teritorijalne odbrane;

- Ruske oružane snage likvidirale su oko 70 vojnika na hersonskom pravcu i uništile dva samohodna artiljerijska oruđa „Akacija“ i „Gvozdika“;

- Ruske trupe su pogodile položaje 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Pjatihatka u Zaporožskoj oblasti;

- Ruska vojska kod Kurdjumovke u DNR zaustavila je djelovanje ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosili su 480 vojnika.

Visoka ocjena razvoju političkog dijaloga i praktične saradnje između Rusije i Kine

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i rukovodilac kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji razmotrili su međunarodne napore za pokretanje pregovaračkog procesa o Ukrajini i potvrdili stav o produbljivanju spoljnopolitičke interakcije Moskve i Pekinga.

- Posebna pažnja je posvećena realizaciji sporazuma postignutih nakon rezultata bilateralnih sastanaka na najvišem političkom nivou od početka ove godine. Potvrđena je važnost održavanja kooperacije u cilju produbljivanja spoljne političke interakcije dvije zemlje - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Strane su dale visoku ocjenu razvoju političkog dijaloga i praktične saradnje između Rusije i Kine u pozadini povećane turbulentnosti svjetskog sistema.

- Razmijenili smo mišljenja o tekućoj situaciji na temu ukrajinske krize, pažnja je posvećena procjeni napora međunarodne zajednice da pokrene

Odbijen pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti

Ruska vojska je odbila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti, napisao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom telegram kanalu.

- Neprijatelj je pokušao da probije odbranu u sektoru Lugovo-Mali Ščerbaki u Vasiljevskom okrugu. Njihovi glavni napori su usmjereni na proširenje uporišta u oblasti ​​sela Pjatihatki. Artiljerija naše 58. armije i Sudoplatovskog bataljona otvorila je vatru na neprijatelja - rekao je on.

Ukrajinske trupe su pretrpile značajne gubitke, nisu uspjele da ostvare svoje ciljeve, dodao je on.

„Brisel planira da napravi značajan kvantitativni iskorak u svojoj politici podrške Ukrajini“

EU planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i finansiranje naprednih sistema naoružanja, uključujući rakete i borbene avione, piše španski list Pais, pozivajući se na interni dokument Evropske službe za spoljne poslove u koji su imali uvid.

- Brisel planira da napravi značajan kvantitativni iskorak u svojoj politici podrške Ukrajini. Evropska služba za spoljne poslove planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i sufinansiranje naprednih sistema naoružanja - piše list.

Prema dokumentu, to uključuje „rakete i lovce“.

Lavrov: Ne znam za bilo kakve nove prijedloge

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nije upoznat sa novim prijedlozima o sporazumu o žitu.

- Ne znam za bilo kakve nove predloge - rekao je Lavrov novinarima na marginama ASEAN, odgovarajući na pitanje da li je Ruska Federacija zaista dala Turskoj nove prijedloge za sporazum o žitu.

- Očigledno je riječ o onome o čemu su predsjednik Putin i Erdogan davno razgovarali – o našoj i spremnosti Turske da radimo na, bez obzira na druge sporazume, preferencijalnim isporukama žita, prije svega pšenice, zemljama u razvoju, kojima je ovaj proizvod najpotrebniji - dodao je šef ruske diplomatije.

Ruske snage potpuno kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska u DNR

Ruske snage potpuno kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska u DNR, borci specijalnog odreda Ahmat drže liniju odbrane od njega do Kurdjumovke, rekao je komandant jedinice Apti Alaudinov jutjub-kanalu Solovjov uživo.

Prema riječima Alaudinova, neprijatelj će „nastaviti da baca svoje snage u vatru, ali će na kraju ipak odustati".

Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov najavio premještanje odreda specijalnih snaga Ahmat na pravac Artjomovsk.

Saldo: Plan je očigledno propao

Plan ukrajinskih trupa da se iz zaporoškog pravca probiju do granica Krima je propao, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- Neprijatelj je planirao da krene na Krim iz pravca Zaporožja, ali ovaj plan je očigledno propao - rekao je Saldo.

On je istakao da ukrajinske trupe nastavljaju pokušaje da se iskrcaju na lijevu obalu Dnjepra u blizini Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti, ali ih metodično uništavaju.

Zelenski u utorak prijetio, u srijedu ublažio javne izjave

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prijtio je da neće prisustvovati prvom samitu Saveta NATO-Ukrajina u Viljnusu 12. jul, piše Njujork tajms.

- Zelenski je u srijedu ublažio svoje javne izjave, dok je još u utorak uveče prijetio da neće prisustvovati prvom sastanku Saveta Ukrajina-NATO - navodi se u tekstu.

Ukrajinski predsjednik je u utorak oštro kritikovao završnu izjavu samita NATO-a jer nije postavila jasne uslove za ulazak Ukrajine u alijansu. On je situaciju nazvao "apsurdnom".

Kako prenosi Blumberg, lideri zemalja alijanse su u utorak na zajedničkoj večeri preporučili predsjedniku Ukrajine da se „opusti“. Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da Ukrajina treba češće da izražava zahvalnost za pomoć koju dobija od zapadnih saveznika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 36m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 25m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 34m
    3