Источни фронт, 506. дан: Оружане снаге Русије спријечиле су покушај офанзиве Оружаних снага Украјине код Клешчејевке

14.07.2023. 13:06
0
ИЗВОР: in4s.net/srna.rs

У току је 506. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Пентагон је потврдио да је већ предао касетну муницију Украјини. Руска војска је спријечила покушаје офанзиве украјинских снага у сватовском и лиманском правцу.

Лидери свих земаља НАТО-а увјеравали Зеленског да ће Украјина ући у Алијансу

Лидери свих земаља НАТО-а увјеравали су на састанку у Виљнусу украјинског предсједника Владимира Зеленског да ће његова земља једном постати чланица Алијансе, изјавио је амерички министар одбране Лојд Остин.

- Било је просто изванредно видјети како га је 31 земља једна за другом увјеравала да ће се Украјина учланити у НАТО - рекао је Остин у интервјуу за телевизијски канал Си-Ен-Ен.

Салдо: Украјинске снаге гину као муве

Кијевске власти жале западну технику, али зато с тупом упорношћу бацају у безуспјешне „мјесне јурише“ на фронту пјешадију, чији борци гину као муве, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо.

Према његовим ријечима, такав нељудски однос, и то према сопственим војницима, постао је визит карта садашње украјинске власи.

- А све ради тога да би се створио позитиван утисак код западних господара и да би се становништво и даље држало у незнању о истинском стању ствари - нагласио је Салдо.

Три дрона оборена изнад Вороњежа

Снаге противваздухопловне одбране обориле су протекле вечери три беспилотне летјелице на неколико километара од Вороњежа, саопштио је губернатор Вороњешке области Русије Александар Гусев.

- Жртава и материјалне штете нема. Држим ситуацију под личном контролом - написао је Гусев на свом Телеграм каналу.

Спријечен украјински напад код Клешчејевке

Оружане снаге Русије спријечиле су покушај офанзиве Оружаних снага Украјине код Клешчејевке у Доњецкој Народној Републици, саопштио је начелник прес-центра војне групације „Југ“ Вадим Астафјев.

- Обавјештајни одред специјалних снага јужне војне групације открио је покушај кретања противника из састава 711. јуришне чете пограничног одреда Украјине у правцу Клешчејевке. Дошло је до борбе, а ватром из артиљерије јединица Трећег армијског корпуса Јужног војног округа спријечен је покушај продора украјинских јуришника - рекао је Астафјев.

Русија затвара конзулат Пољске

Конзулат Пољске затворен је у граду Смоленску, недалеко од границе са Белорусијом, саопштила је данас прес служба руске владе.

Како се наводи, одлука је донијета као одговор на непријатељске акције Варшаве против Москве, којих је посљедњих година било више.

"РИА Новости“ подсјећају да су крајем априла пољске локалне власти и полиција упали у руску школу при амбасади Русије у тој земљи и да су том приликом срушена врата. На овај „варварски чин“ Русија је обећала да ће одговорити и поручила да има право да прекине дипломатске односе, али да то неће учинити ради оних Руса који живе у дијаспори.

Осим тога, амбасада РФ у Варшави од краја фебруара прошле године више нема банкарске рачуне, јер су их пољске власти блокирале под наводима да се та финансијска средства можда користе за финансирање тероризма. Заплењено је око 1,2 милиона долара, процјењују локални медији.

Конзулат у Смоленску отворен је 2011. године у циљу „развоја руско-пољских односа“.

Кремљ: Биће преиспитан законски статус "Вагнера"

У Русији ће бити размотрен закон о статусу приватних војних компанија, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је коментарисао изјаву руског предсједника Владимира Путина да статус приватних војних компанија у Русији није лако питање и да би о њему требали да расправљају посланици и Влада.

- Одговарајући јуче на питање дописника `Комерсанта`, предсједник је рекао да де јуре такво правно лице као што је Приватна војна компанија `Вагнер` не постоји нити је постојало. Ово је питање за проучавање, разматрање додатног, прилично сложеног питања уопште о правном статусу таквих компанија, који треба проучити - рекао је Песков новинарима.

На питање да ли је могуће очекивати неку врсту законодавног акта у овој области, Песков је истакао да ће "ово питање у најмању руку бити размотрено".

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    6h 11m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    5h 45m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    4h 51m
    2
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    7h 12m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    8h 1m
    2