Istočni front, 506. dan: Oružane snage Rusije spriječile su pokušaj ofanzive Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke

14.07.2023. 13:06
0
IZVOR: in4s.net/srna.rs

U toku je 506. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pentagon je potvrdio da je već predao kasetnu municiju Ukrajini. Ruska vojska je spriječila pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga u svatovskom i limanskom pravcu.

Lideri svih zemalja NATO-a uvjeravali Zelenskog da će Ukrajina ući u Alijansu

Lideri svih zemalja NATO-a uvjeravali su na sastanku u Viljnusu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da će njegova zemlja jednom postati članica Alijanse, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

- Bilo je prosto izvanredno vidjeti kako ga je 31 zemlja jedna za drugom uvjeravala da će se Ukrajina učlaniti u NATO - rekao je Ostin u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En.

Saldo: Ukrajinske snage ginu kao muve

Kijevske vlasti žale zapadnu tehniku, ali zato s tupom upornošću bacaju u bezuspješne „mjesne juriše“ na frontu pješadiju, čiji borci ginu kao muve, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Prema njegovim riječima, takav neljudski odnos, i to prema sopstvenim vojnicima, postao je vizit karta sadašnje ukrajinske vlasi.

- A sve radi toga da bi se stvorio pozitivan utisak kod zapadnih gospodara i da bi se stanovništvo i dalje držalo u neznanju o istinskom stanju stvari - naglasio je Saldo.

Tri drona oborena iznad Voronježa

Snage protivvazduhoplovne odbrane oborile su protekle večeri tri bespilotne letjelice na nekoliko kilometara od Voronježa, saopštio je gubernator Voronješke oblasti Rusije Aleksandar Gusev.

- Žrtava i materijalne štete nema. Držim situaciju pod ličnom kontrolom - napisao je Gusev na svom Telegram kanalu.

Spriječen ukrajinski napad kod Kleščejevke

Oružane snage Rusije spriječile su pokušaj ofanzive Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je načelnik pres-centra vojne grupacije „Jug“ Vadim Astafjev.

- Obavještajni odred specijalnih snaga južne vojne grupacije otkrio je pokušaj kretanja protivnika iz sastava 711. jurišne čete pograničnog odreda Ukrajine u pravcu Kleščejevke. Došlo je do borbe, a vatrom iz artiljerije jedinica Trećeg armijskog korpusa Južnog vojnog okruga spriječen je pokušaj prodora ukrajinskih jurišnika - rekao je Astafjev.

Rusija zatvara konzulat Poljske

Konzulat Poljske zatvoren je u gradu Smolensku, nedaleko od granice sa Belorusijom, saopštila je danas pres služba ruske vlade.

Kako se navodi, odluka je donijeta kao odgovor na neprijateljske akcije Varšave protiv Moskve, kojih je posljednjih godina bilo više.

"RIA Novosti“ podsjećaju da su krajem aprila poljske lokalne vlasti i policija upali u rusku školu pri ambasadi Rusije u toj zemlji i da su tom prilikom srušena vrata. Na ovaj „varvarski čin“ Rusija je obećala da će odgovoriti i poručila da ima pravo da prekine diplomatske odnose, ali da to neće učiniti radi onih Rusa koji žive u dijaspori.

Osim toga, ambasada RF u Varšavi od kraja februara prošle godine više nema bankarske račune, jer su ih poljske vlasti blokirale pod navodima da se ta finansijska sredstva možda koriste za finansiranje terorizma. Zaplenjeno je oko 1,2 miliona dolara, procjenjuju lokalni mediji.

Konzulat u Smolensku otvoren je 2011. godine u cilju „razvoja rusko-poljskih odnosa“.

Kremlj: Biće preispitan zakonski status "Vagnera"

U Rusiji će biti razmotren zakon o statusu privatnih vojnih kompanija, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je komentarisao izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da status privatnih vojnih kompanija u Rusiji nije lako pitanje i da bi o njemu trebali da raspravljaju poslanici i Vlada.

- Odgovarajući juče na pitanje dopisnika `Komersanta`, predsjednik je rekao da de jure takvo pravno lice kao što je Privatna vojna kompanija `Vagner` ne postoji niti je postojalo. Ovo je pitanje za proučavanje, razmatranje dodatnog, prilično složenog pitanja uopšte o pravnom statusu takvih kompanija, koji treba proučiti - rekao je Peskov novinarima.

Na pitanje da li je moguće očekivati neku vrstu zakonodavnog akta u ovoj oblasti, Peskov je istakao da će "ovo pitanje u najmanju ruku biti razmotreno".

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    8h 47m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    8h 21m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    7h 27m
    3
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    9h 48m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    10h 37m
    2