Источни фронт, 509. дан: Руске снаге пресреле ракете западне производње

17.07.2023. 14:49
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 509. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руске снаге одбиле су напад дроновима на Севастопољ. У нападу није било штете ни жртава. Посљедњи брод према прехрамбеном споразуму испловио је из луке Одесе. Руске снаге уништиле су украјинске пјешадијске групе које су покушале да изврше напад у запорошком правцу.

Најважније из брифинга Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије током претходног дана одбиле су два напада украјинске војске у правцу Красног Лимана;

 - У правцу Красног Лимана спријечена су дејства двије диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште горива за војну технику оперативно-тактичке групе „Лиман“ на подручју Краматорска у ДНР;

- Оружане снаге Украјине у правцу Красног Лимана изгубиле су готово 60 војника и артиљеријски систем М777;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су за дан у јужнодоњецком и запорошком правцу готово 240 војника и самоходни топ „паладин“ америчке производње;

- Руске снаге уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине на подручју Мале Токмачке у Запорошкој области;

- Руска средства ПВО током претходног дана пресрела су три крстареће ракете „сторм шедоу“ и три пројектила вишецијевног ракетног система „хајмарса“;

- Руски војници одбили су у правцу Доњецка 13 напада Оружаних снага Украјине, укључујући у области Белогоровке и Марјинке у ДНР;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције украјинске војске поред Новојегоровке у ЛНР, Краматорска и Водјаног у ДНР;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су током протеклог дана у правцу Доњецка готово 320 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су у правцу Херсона готово 40 војника и самоходни топ „акација“ украјинске војске,

- Оружане снаге Русије уништиле су готово 35 украјинских војника у правцу Купјанска.

Амерички сателит снимао Кримски мост

Амерички комерцијални сателит „WorldView 2“ компаније „Максар“ снимао је Кримски мост два пута у посљедњих мјесец дана, укључујући и прошле недјеље, следи из података на сајту компаније.

На порталу је објављена карта региона, а сами снимци су датирани на 20. јун и 12. јул.

„Остајемо при ставу да не шаљемо оружје странама у украјинском сукобу

Бразилске власти традиционално се противе једностраним санкцијама, уведеним без одобрења Савјета безбједности Уједињених нација и остају при ставу да не шаљу оружје странама у украјинском сукобу, изјавио је у интервјуу Спутњику министар бразилског Министарства иностраних послова Мауру Виеира.

Градитељи су приступили прегледу Кримског моста након терористичког акта, рокови његове обнове биће познати вечерас, изјавио је вицепремијер Русије Марат Хуснулин у видео обраћању које је новинарима доставила његова ПР служба.

Према његовим ријечима, железнички саобраћај на Кримском мосту у потпуности функционише.

Он је истакао да ће након напада на мост бити донете бројне одлуке поводом организације проласка преко територија нових области, као и додатне безбједносне мјере.

Лидер ДНР: Кијев представља напад на Кримски мост као достигнуће

Украјинске власти сада терористички напад на Кримски мост представљају као национално достигнуће, покушавају да прикрију сопствене неуспјехе нападима на цивиле и цивилну инфраструктуру, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.

- Непријатељ у овом сукобу спреман је да почини свакаква злодјела. А данашњи терористички напад на Кримски мост то још једном потврђује. Видимо право лице непријатеља, који своје неуспјехе покушава да прикрије нападима против цивилног становништва и цивилне инфраструктуре - написао је Пушилин на свом Телеграму.

Према његовим ријечима, ако су раније украјинске власти прикривале таква кривична дјела, сада „терористички напад на Кримски мост представљају као национално достигнуће, уздижући га до култа“.

- Кијевски режим има антиљудску терористичку природу, ми то на себи осјећамо свих девет година рата - додао је Пушилин.

Раније је Служба безбједности Украјине у саопштењу на свом каналу на Телеграму фактички преузела одговорност за терористички напад на Кримски мост.

Национални антитерористички комитет саопштио је да је Кијев у понедјељак извео терористички напад на Кримски мост са два беспилотна пловила, у коме је оштећен коловозни дио моста. Двије особе су погинуле, а једно дијете је повређено.

Без Зеленског на самиту ЕУ и CELAC

Шеф Европског савета Шарл Мишел одлучио је да не позове украјинског лидера Владимира Зеленског на самит Европске уније и Заједнице земаља Латинске Америке и Карипског басена (CELAC), објавио је шпански лист „Вангвардија“.

Лист наводи, позивајући се на неименоване европске дипломате, да ће Украјина имати „истакнуто мјесто“ у дискусијама лидера у, на примјер, разговорима о прехрамбеној безбједности.

Трећи по реду самит ЕУ и CELAC одржава се у Бриселу 17-18. јула без учешћа Зеленског, који је најприје позван на састанак највиших званичника, а затим му је учешће отказано.

Руске снаге уништиле 33 различита артиљеријска система, од којих је шест произведно у земљама НАТО-а

Украјинске снаге су током протекле недеље претрпеле значајне губитке у луганском правцу, руске трупе уништиле су више од три хиљаде украјинских војника, десетине оклопних возила, артиљеријских система и друге технике, саопштио је за Спутњик војни експерт и потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Спријечена су дејства 11 украјинских диверзантско-извиђачких група. Уништено је 41 возило, 47 различитих борбених оклопних возила и запаљено осам тенкова - прецизирао је Маркочко.

Према његовим ријечима, руске снаге уништиле су 33 различита артиљеријска система, од којих је шест произведно у земљама НАТО-а.

Послуга тешког ракетног система ТОС-1А „сонцепјок“ Централног војног округа руске војске уништила је упориште и складиште муниције Оружаних снага Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

У сарадњи са беспилотним системом омогућен је брз и прецизан напад.

Ова техника је приоритетна мета за украјинску војску, јер представља огромну опасност.

- Када граната погоди, ствара се облак гаса (са накнадном експлозијом) и немогуће је да непријатељ преживи, чак и ако је у рову - објашњава се у саопштењу.

Артиљерци групе „Исток“ уништили су командно-посматрачки пункт украјинске војске у једном од сектора јужно-доњецког правца, нарушили њихов систем контроле и спријечили напад, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе Олег Чехов.

- У запорошком правцу непријатељ је покушао да нападне наше положаје у малим пјешадијским групама у областима јужно од Малог Шчербакова и Степова. Све групе су уништене - рекао је Чехов.

Осим тога, уништена је хаубица код Черивног, као и пикап националистима код Новоданиловке.

Ракетним системима „тор“ и „стрела 10“ оборене су двије украјинске беспилотне летјелице „фурија“ и „лелека“, додао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    16h 0m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 51m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 38m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 4m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 46m
    0