Istočni front, 509. dan: Ruske snage presrele rakete zapadne proizvodnje

17.07.2023. 14:49
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 509. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruske snage odbile su napad dronovima na Sevastopolj. U napadu nije bilo štete ni žrtava. Posljednji brod prema prehrambenom sporazumu isplovio je iz luke Odese. Ruske snage uništile su ukrajinske pješadijske grupe koje su pokušale da izvrše napad u zaporoškom pravcu.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana;

 - U pravcu Krasnog Limana spriječena su dejstva dvije diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva za vojnu tehniku operativno-taktičke grupe „Liman“ na području Kramatorska u DNR;

- Oružane snage Ukrajine u pravcu Krasnog Limana izgubile su gotovo 60 vojnika i artiljerijski sistem M777;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 240 vojnika i samohodni top „paladin“ američke proizvodnje;

- Ruske snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na području Male Tokmačke u Zaporoškoj oblasti;

- Ruska sredstva PVO tokom prethodnog dana presrela su tri krstareće rakete „storm šedou“ i tri projektila višecijevnog raketnog sistema „hajmarsa“;

- Ruski vojnici odbili su u pravcu Donjecka 13 napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući u oblasti Belogorovke i Marjinke u DNR;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije ukrajinske vojske pored Novojegorovke u LNR, Kramatorska i Vodjanog u DNR;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana u pravcu Donjecka gotovo 320 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su u pravcu Hersona gotovo 40 vojnika i samohodni top „akacija“ ukrajinske vojske,

- Oružane snage Rusije uništile su gotovo 35 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska.

Američki satelit snimao Krimski most

Američki komercijalni satelit „WorldView 2“ kompanije „Maksar“ snimao je Krimski most dva puta u posljednjih mjesec dana, uključujući i prošle nedjelje, sledi iz podataka na sajtu kompanije.

Na portalu je objavljena karta regiona, a sami snimci su datirani na 20. jun i 12. jul.

„Ostajemo pri stavu da ne šaljemo oružje stranama u ukrajinskom sukobu

Brazilske vlasti tradicionalno se protive jednostranim sankcijama, uvedenim bez odobrenja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i ostaju pri stavu da ne šalju oružje stranama u ukrajinskom sukobu, izjavio je u intervjuu Sputnjiku ministar brazilskog Ministarstva inostranih poslova Mauru Vieira.

Graditelji su pristupili pregledu Krimskog mosta nakon terorističkog akta, rokovi njegove obnove biće poznati večeras, izjavio je vicepremijer Rusije Marat Husnulin u video obraćanju koje je novinarima dostavila njegova PR služba.

Prema njegovim riječima, železnički saobraćaj na Krimskom mostu u potpunosti funkcioniše.

On je istakao da će nakon napada na most biti donete brojne odluke povodom organizacije prolaska preko teritorija novih oblasti, kao i dodatne bezbjednosne mjere.

Lider DNR: Kijev predstavlja napad na Krimski most kao dostignuće

Ukrajinske vlasti sada teroristički napad na Krimski most predstavljaju kao nacionalno dostignuće, pokušavaju da prikriju sopstvene neuspjehe napadima na civile i civilnu infrastrukturu, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

- Neprijatelj u ovom sukobu spreman je da počini svakakva zlodjela. A današnji teroristički napad na Krimski most to još jednom potvrđuje. Vidimo pravo lice neprijatelja, koji svoje neuspjehe pokušava da prikrije napadima protiv civilnog stanovništva i civilne infrastrukture - napisao je Pušilin na svom Telegramu.

Prema njegovim riječima, ako su ranije ukrajinske vlasti prikrivale takva krivična djela, sada „teroristički napad na Krimski most predstavljaju kao nacionalno dostignuće, uzdižući ga do kulta“.

- Kijevski režim ima antiljudsku terorističku prirodu, mi to na sebi osjećamo svih devet godina rata - dodao je Pušilin.

Ranije je Služba bezbjednosti Ukrajine u saopštenju na svom kanalu na Telegramu faktički preuzela odgovornost za teroristički napad na Krimski most.

Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je Kijev u ponedjeljak izveo teroristički napad na Krimski most sa dva bespilotna plovila, u kome je oštećen kolovozni dio mosta. Dvije osobe su poginule, a jedno dijete je povređeno.

Bez Zelenskog na samitu EU i CELAC

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel odlučio je da ne pozove ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na samit Evropske unije i Zajednice zemalja Latinske Amerike i Karipskog basena (CELAC), objavio je španski list „Vangvardija“.

List navodi, pozivajući se na neimenovane evropske diplomate, da će Ukrajina imati „istaknuto mjesto“ u diskusijama lidera u, na primjer, razgovorima o prehrambenoj bezbjednosti.

Treći po redu samit EU i CELAC održava se u Briselu 17-18. jula bez učešća Zelenskog, koji je najprije pozvan na sastanak najviših zvaničnika, a zatim mu je učešće otkazano.

Ruske snage uništile 33 različita artiljerijska sistema, od kojih je šest proizvedno u zemljama NATO-a

Ukrajinske snage su tokom protekle nedelje pretrpele značajne gubitke u luganskom pravcu, ruske trupe uništile su više od tri hiljade ukrajinskih vojnika, desetine oklopnih vozila, artiljerijskih sistema i druge tehnike, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- Spriječena su dejstva 11 ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa. Uništeno je 41 vozilo, 47 različitih borbenih oklopnih vozila i zapaljeno osam tenkova - precizirao je Markočko.

Prema njegovim riječima, ruske snage uništile su 33 različita artiljerijska sistema, od kojih je šest proizvedno u zemljama NATO-a.

Posluga teškog raketnog sistema TOS-1A „soncepjok“ Centralnog vojnog okruga ruske vojske uništila je uporište i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saradnji sa bespilotnim sistemom omogućen je brz i precizan napad.

Ova tehnika je prioritetna meta za ukrajinsku vojsku, jer predstavlja ogromnu opasnost.

- Kada granata pogodi, stvara se oblak gasa (sa naknadnom eksplozijom) i nemoguće je da neprijatelj preživi, čak i ako je u rovu - objašnjava se u saopštenju.

Artiljerci grupe „Istok“ uništili su komandno-posmatrački punkt ukrajinske vojske u jednom od sektora južno-donjeckog pravca, narušili njihov sistem kontrole i spriječili napad, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.

- U zaporoškom pravcu neprijatelj je pokušao da napadne naše položaje u malim pješadijskim grupama u oblastima južno od Malog Ščerbakova i Stepova. Sve grupe su uništene - rekao je Čehov.

Osim toga, uništena je haubica kod Čerivnog, kao i pikap nacionalistima kod Novodanilovke.

Raketnim sistemima „tor“ i „strela 10“ oborene su dvije ukrajinske bespilotne letjelice „furija“ i „leleka“, dodao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 22m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 31m
    3