Источни фронт, 510. дан: Руска војска одбила напад 28 украјинских дронова на Крим

18.07.2023. 14:16
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 510. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Велика Британија проучава руске тенкове у тајној лабораторији, изјавио је начелник штаба британске одбране адмирал Тони Радакин.

Како пише британски лист „Телеграф“, Радакин је рекао да се оштећени руски тенкови „растављају на дијелове“ у једном од најтајнијих објеката – у лабораторији у Портон Дауну.

- Имамо научнике који разматрају детаље којима може да располаже друга земља, на заиста експертском нивоу, и то нам помаже да схватимо како функционише њихова опрема, како можемо да је побиједимо, како можемо да имамо још бољи оклоп, како можемо да ометамо њихове комуникације, како можемо пробијемо њихову одбрану – то је оно што радимо - рекао је он.

Радакин је додао да је Велика Британија дио „клуба земаља“ које дијеле информације о „техници или техници из других земаља која им падне у руке, а која може представљати опасност у будућности“.

Прошлог мјесеца начелник генералштаба британске војске генерал Патрик Сандерс изјавио је да Велика Британија не може да се сакрива иза армија савезника у НАТО-у и упоредио застарјеле тенкове са телефонима са бројчаницима у ери ајфона.

Руска војска одбила напад 28 украјинских дронова на Крим

Руска војска одбила је напад украјинских снага на Крим, саопштило је руско Министарство одбране.

- Током ноћи спријечен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад уз коришћење 28 беспилотних летјелица на објекте на територији Крима - наводи се у саопштењу.

Како се додаје, руска ПВО је уништила 18 дронова, а преосталих 11 уништено је средствима електронског ратовања.

Повријеђених и оштећења објеката није било.

О нападима је претходно извјестио и лидер Крима Сергеј Аксјонов.

- Ноћас је на истоку Крима руски ПВО оборио девет беспилотних летјелица, док је још 19 потиснуто електронским ратовањем. Жртава није било. Хвала нашим војницима на служби! Радили су јасно и кохерентно. Молим све да остану мирни и вјерују само поузданим изворима информација - написао је Аксјонов на Телеграму.

Подсјетимо, јуче је извршен напад на Кримски мост у којем су двије особе погинуле, док је једна тешко повријеђена.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да иза напада на Кримски мост стоји Кијев, који је акцију организовао заједно са Лондоном и Вашингтоном, док је Антитерористички комитет Русије навео да се ради о терористичком нападу који је изведен уз помоћ два украјинска дрона.

Савјетник лидера ДНР-а, Јан Гагин, у међувремену је прецизирао да је напад на Кримски мост извршен уз помоћ дронова НАТО пакта.

Путин: Москва спрема одговор на терористички напад на Кримски мост

Дато је упутство ФСБ-у и Истражном комитету Руске Федерације да детаљно испитају инцидент који се јутрос догодио на Кримском мосту, изјавио је предсједник РФ Владимир Путин.

Предсједник Русије је казао да се на Кримском мосту десио још један терористички напад у којем су страдали цивили, а једно дијете је рањено и остало без родитеља.

Путин је наложио властима региона да помогну рањеном дјетету и најближим рођацима који су преузели бригу о дјетету.

- Ово је још један терористички напад кијевског режима на Кримском мосту - казао је Путин и истакао да са војне тачке гледишта, напад нема никаквог смисла, с обзиром на то да се мост већ дуго не користи за превоз војне технике.

Путин је рекао да је напад био окрутан и да су у њему страдали недужни цивили.

- Реакција Русије ће свакако услиједити - упозорио је и додао да Министарство одбране спрема одговор, преноси РТ Балкан.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 30m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 4m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 10m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 31m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 20m
    2