Istočni front, 510. dan: Ruska vojska odbila napad 28 ukrajinskih dronova na Krim

18.07.2023. 14:16
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 510. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Velika Britanija proučava ruske tenkove u tajnoj laboratoriji, izjavio je načelnik štaba britanske odbrane admiral Toni Radakin.

Kako piše britanski list „Telegraf“, Radakin je rekao da se oštećeni ruski tenkovi „rastavljaju na dijelove“ u jednom od najtajnijih objekata – u laboratoriji u Porton Daunu.

- Imamo naučnike koji razmatraju detalje kojima može da raspolaže druga zemlja, na zaista ekspertskom nivou, i to nam pomaže da shvatimo kako funkcioniše njihova oprema, kako možemo da je pobijedimo, kako možemo da imamo još bolji oklop, kako možemo da ometamo njihove komunikacije, kako možemo probijemo njihovu odbranu – to je ono što radimo - rekao je on.

Radakin je dodao da je Velika Britanija dio „kluba zemalja“ koje dijele informacije o „tehnici ili tehnici iz drugih zemalja koja im padne u ruke, a koja može predstavljati opasnost u budućnosti“.

Prošlog mjeseca načelnik generalštaba britanske vojske general Patrik Sanders izjavio je da Velika Britanija ne može da se sakriva iza armija saveznika u NATO-u i uporedio zastarjele tenkove sa telefonima sa brojčanicima u eri ajfona.

Ruska vojska odbila napad 28 ukrajinskih dronova na Krim

Ruska vojska odbila je napad ukrajinskih snaga na Krim, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Tokom noći spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz korišćenje 28 bespilotnih letjelica na objekte na teritoriji Krima - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ruska PVO je uništila 18 dronova, a preostalih 11 uništeno je sredstvima elektronskog ratovanja.

Povrijeđenih i oštećenja objekata nije bilo.

O napadima je prethodno izvjestio i lider Krima Sergej Aksjonov.

- Noćas je na istoku Krima ruski PVO oborio devet bespilotnih letjelica, dok je još 19 potisnuto elektronskim ratovanjem. Žrtava nije bilo. Hvala našim vojnicima na službi! Radili su jasno i koherentno. Molim sve da ostanu mirni i vjeruju samo pouzdanim izvorima informacija - napisao je Aksjonov na Telegramu.

Podsjetimo, juče je izvršen napad na Krimski most u kojem su dvije osobe poginule, dok je jedna teško povrijeđena.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da iza napada na Krimski most stoji Kijev, koji je akciju organizovao zajedno sa Londonom i Vašingtonom, dok je Antiteroristički komitet Rusije naveo da se radi o terorističkom napadu koji je izveden uz pomoć dva ukrajinska drona.

Savjetnik lidera DNR-a, Jan Gagin, u međuvremenu je precizirao da je napad na Krimski most izvršen uz pomoć dronova NATO pakta.

Putin: Moskva sprema odgovor na teroristički napad na Krimski most

Dato je uputstvo FSB-u i Istražnom komitetu Ruske Federacije da detaljno ispitaju incident koji se jutros dogodio na Krimskom mostu, izjavio je predsjednik RF Vladimir Putin.

Predsjednik Rusije je kazao da se na Krimskom mostu desio još jedan teroristički napad u kojem su stradali civili, a jedno dijete je ranjeno i ostalo bez roditelja.

Putin je naložio vlastima regiona da pomognu ranjenom djetetu i najbližim rođacima koji su preuzeli brigu o djetetu.

- Ovo je još jedan teroristički napad kijevskog režima na Krimskom mostu - kazao je Putin i istakao da sa vojne tačke gledišta, napad nema nikakvog smisla, s obzirom na to da se most već dugo ne koristi za prevoz vojne tehnike.

Putin je rekao da je napad bio okrutan i da su u njemu stradali nedužni civili.

- Reakcija Rusije će svakako uslijediti - upozorio je i dodao da Ministarstvo odbrane sprema odgovor, prenosi RT Balkan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    11h 30m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    11h 4m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    10h 10m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    3h 32m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    12h 31m
    0