Источни фронт, 511. дан: Настављају се борбе на више дијелова фронта, руска војска појачава нападе

19.07.2023. 14:50
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске Русије у Украјини, 511. дан.

Настављају се борбе на више дијелова фронта, а руска војска појачава нападе. Украјинске снаге и даље интензивно гађају територију ДНР.

Украјинска команда је признала да су руске ракете оштетиле инфраструктуру у једној од лука у Одеској области.

Према информацијама оперативне команде „Југ“, Русија је извела напад ракетама „Оникс“ и Х-22.

На удару су били силоси за жито, постројење за складиштење уља. Оштећен је резервоар и опрема и избио је пожар на чијем се гашењу ради, пренио је Спутњик.

Вашингтон ће наставити да измишља лажне вијести о закулисним преговорима САД и Русије о Украјини да би изазвао узнемиреност међу земљама глобаалног југа, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Претходно је амерички ТВ канал Ен-Би-Си објавио, позивајући се на неименоване изворе, да су наводно бивши званичници имали тајне преговоре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом како би се направила база за преговоре у циљу окончања конфликта у Украјини.

- То је фејк, то је урађено намјерно, радиће се и даље да би се изазвале сумње и узнемирење код држава глобалног, да се поткопа њихово повјерење према нашој земљи - рекла је она.

На копненом коридору ка Криму дуж Азовског мора појачане су мјере безбједности, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин за ТВ „Русија 24“.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов рекао је да је до пожара дошло на војном полигону, а да ће се узроцима позабавити истражни органи.

Повријеђених нема, рекао је он.

Пожар ће бити ликвидиран у најскорије вријеме, додао је Аксјонов.

У Одеси су се у неколико наврата чуле експлозије.

У посљедња 24 сата украјинске снаге су 102 пута гађале територију ДНР.

У седам области Украјине проглашена је ваздушна опасност – Кијевској, Черниговској, Виницкој, Черкаској, Кировоградској, Дњепропетровској и Николајевској.

У Кијеву и Кијевској области одјекују експлозије, рекао је градоначелник Виталиј Кличко.

- У Кијеву одјекују експлозије. Дјелује ПВО. Сада дјелује и у Кијевској области - написао је Кличко на Телеграму.

Припадници 83. десантно-јуришне бригаде за два дана су дроновима „ланцет“ уништили седам објеката украјинске војске у правцу Артјомовска, укључујући и један командни пункт двије хаубице.

Војни експерт, потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко изјавио је да руске снаге појачавају нападе у правцу Красног Лимана.

На полигону у Кировском округу на истоку Крима избио је пожар због чега је затворен ауто-пут „Таурида“, саопштио је први човjек полуострва Сергеј Аксјонов.

Он је додао да је због пожара евакуисано око двије хиљаде људи. Саобраћај на том дијелу полуострва се преусмјерава кроз насеља Стари Крим и Первомајско, изјавио је савјетник шефа Крима Олег Крјучков.

Песков: Запад жмури пред терористичким нападима кијевског режима

Москва је свјесна да је Запад затворио очи и да ће наставити то да ради пред сваким злочином кијевског режима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Колективни Запад је спреман да зажмури на све терористичке нападе које кијевски режим организује у нашој земљи. У овом случају ћутање им не смета. То није вијест, дешавало се и раније. Тако ће се наставити, разумијемо ово веома добро - рекао је Песков.

Песков је негирао да је Руска Федерација указала предсједнику Јужне Африке да би „Путиново хапшење по потјерници Међународног кривичног суда (МКС) на самиту БРИКС-а било равно објави рата“.

- Свима је јасно шта значи покушај задирања у врх Русије, нико ништа не треба да објашњава - рекао је Песков, говорећи о могућности Путиновог хапшења по потјерници МКС.

Патријарх Кирил: Непријатељи цркве је нису уништили у 20 вијеку, неће ни сада

Јединство Руске православне цркве (РПЦ) тренутно није довољно изражено и снажно, али се људи ослањају на њега, рекао је патријарх московски и цијеле Русије Кирил послије литургије у Тројице-Сергијевој лаври.

Противницима цркве је пошло за руком да успоставе раскол и подjелу, које ће, како истиче патријарх, нестати чим ишчезне моћна политичка подршка коју добијају, исто онако као што су пропали покушаји да се Руска црква расцијепи у 20. вијеку, преноси РТ Балкан.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 51m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 25m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 31m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 52m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 41m
    2