Istočni front, 511. dan: Nastavljaju se borbe na više dijelova fronta, ruska vojska pojačava napade

19.07.2023. 14:50
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

Specijalna operacija ruske vojske Rusije u Ukrajini, 511. dan.

Nastavljaju se borbe na više dijelova fronta, a ruska vojska pojačava napade. Ukrajinske snage i dalje intenzivno gađaju teritoriju DNR.

Ukrajinska komanda je priznala da su ruske rakete oštetile infrastrukturu u jednoj od luka u Odeskoj oblasti.

Prema informacijama operativne komande „Jug“, Rusija je izvela napad raketama „Oniks“ i H-22.

Na udaru su bili silosi za žito, postrojenje za skladištenje ulja. Oštećen je rezervoar i oprema i izbio je požar na čijem se gašenju radi, prenio je Sputnjik.

Vašington će nastaviti da izmišlja lažne vijesti o zakulisnim pregovorima SAD i Rusije o Ukrajini da bi izazvao uznemirenost među zemljama globaalnog juga, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prethodno je američki TV kanal En-Bi-Si objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da su navodno bivši zvaničnici imali tajne pregovore sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom kako bi se napravila baza za pregovore u cilju okončanja konflikta u Ukrajini.

- To je fejk, to je urađeno namjerno, radiće se i dalje da bi se izazvale sumnje i uznemirenje kod država globalnog, da se potkopa njihovo povjerenje prema našoj zemlji - rekla je ona.

Na kopnenom koridoru ka Krimu duž Azovskog mora pojačane su mjere bezbjednosti, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za TV „Rusija 24“.

Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da je do požara došlo na vojnom poligonu, a da će se uzrocima pozabaviti istražni organi.

Povrijeđenih nema, rekao je on.

Požar će biti likvidiran u najskorije vrijeme, dodao je Aksjonov.

U Odesi su se u nekoliko navrata čule eksplozije.

U posljednja 24 sata ukrajinske snage su 102 puta gađale teritoriju DNR.

U sedam oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost – Kijevskoj, Černigovskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti odjekuju eksplozije, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

- U Kijevu odjekuju eksplozije. Djeluje PVO. Sada djeluje i u Kijevskoj oblasti - napisao je Kličko na Telegramu.

Pripadnici 83. desantno-jurišne brigade za dva dana su dronovima „lancet“ uništili sedam objekata ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska, uključujući i jedan komandni punkt dvije haubice.

Vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko izjavio je da ruske snage pojačavaju napade u pravcu Krasnog Limana.

Na poligonu u Kirovskom okrugu na istoku Krima izbio je požar zbog čega je zatvoren auto-put „Taurida“, saopštio je prvi čovjek poluostrva Sergej Aksjonov.

On je dodao da je zbog požara evakuisano oko dvije hiljade ljudi. Saobraćaj na tom dijelu poluostrva se preusmjerava kroz naselja Stari Krim i Pervomajsko, izjavio je savjetnik šefa Krima Oleg Krjučkov.

Peskov: Zapad žmuri pred terorističkim napadima kijevskog režima

Moskva je svjesna da je Zapad zatvorio oči i da će nastaviti to da radi pred svakim zločinom kijevskog režima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kolektivni Zapad je spreman da zažmuri na sve terorističke napade koje kijevski režim organizuje u našoj zemlji. U ovom slučaju ćutanje im ne smeta. To nije vijest, dešavalo se i ranije. Tako će se nastaviti, razumijemo ovo veoma dobro - rekao je Peskov.

Peskov je negirao da je Ruska Federacija ukazala predsjedniku Južne Afrike da bi „Putinovo hapšenje po potjernici Međunarodnog krivičnog suda (MKS) na samitu BRIKS-a bilo ravno objavi rata“.

- Svima je jasno šta znači pokušaj zadiranja u vrh Rusije, niko ništa ne treba da objašnjava - rekao je Peskov, govoreći o mogućnosti Putinovog hapšenja po potjernici MKS.

Patrijarh Kiril: Neprijatelji crkve je nisu uništili u 20 vijeku, neće ni sada

Jedinstvo Ruske pravoslavne crkve (RPC) trenutno nije dovoljno izraženo i snažno, ali se ljudi oslanjaju na njega, rekao je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril poslije liturgije u Trojice-Sergijevoj lavri.

Protivnicima crkve je pošlo za rukom da uspostave raskol i podjelu, koje će, kako ističe patrijarh, nestati čim iščezne moćna politička podrška koju dobijaju, isto onako kao što su propali pokušaji da se Ruska crkva rascijepi u 20. vijeku, prenosi RT Balkan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    11h 39m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    11h 13m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    10h 19m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    3h 41m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    12h 40m
    0