Источни фронт, 515. дан: Оборен украјински Су-25 код Верољубовке у ДНР

23.07.2023. 15:13
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 515. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Током ноћи у Одеси је одјекнула серија експлозија. Јединице руске групе "Југ" одбиле су нападе украјинских трупа у четири правца.

Украјина тражи сједницу Савјета Украјина-НАТО

Украјински лидер Владимир Зеленски затражио је од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да сазове сједницу Савјета Украјина-НАТО о ситуацији око житног коридора.

- Обратио сам се Јенсу са приједлогом да се такав савјет сазове без одлагања - рекао је Зеленски.

Он је објаснио да је Савјет потребно сазвати "ради консултација о кризи".

Извоз жита из Украјине морским путем биће главна тема састанка Савјета Украјина-НАТО 26. јула, саопштила је представница Сјеверноатлантске алијансе Оана Лунгеску.

Брифинг руског Министарства одбране:

- Руска група „Југ“ одбила је два непријатељска напада у запорошком правцу, у подручју насеља Работино, Одбијен је напад и у области Новомихаиловка у ДНР;

- Руске трупе ликвидирале су више од 160 украјинских војника и уништиле 7 тенкова "леопард" у јужно-доњецком и запорошком правцу;

- Руске трупе су погодиле три командна мјеста Оружаних снага Украјине у Запорошкој области, ЛНР и ДНР, као и складиште горива у Запорошкој области;

- Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су украјински Су-25 код Верољубовке у ДНР.

- Руске трупе су одбиле шест напада Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу, ликвидирано више од 130 војника.

- Руске трупе су одбиле 14 напада Оружаних снага Украјине у доњецком правцу, губици непријатеља износили су 370 војника;

- Руске трупе су ликвидирале око 60 украјинских војника у правцу Херсона;

- Руска војска је извела напад на објекте са страним плаћеницима у подручју Одесе у којима се спремао терористички напад на Русију беспилотним пловилима.

На југу Пољске почео са радом центар за поправку и одржавање украјинских тенкова „Леопард“

У Гливицама на југу Пољске почео је са радом центар за поправку и одржавање украјинских тенкова „Леопард“, њемачке производње, рекао је пољски министар одбране Мариуш Блашчак.

Прва два тенка стигла су у предузеће.

- Услужни центар у Гливицама је почео са радом. Прва два леопарда су већ стигла из Украјине у фабрику Бумар - написао је Блашчак на Твитеру.

Пољска је у марту почела да ствара хаб за сервисирање украјинских тенкова, њемачке производње.

Појашњено је да ће тамо стићи и тенкови који су већ испоручени у Кијев и они који су тек планирани за трансфер. Њемачки лист "Ханделсблат" је раније објавио да Њемачка планира да се повуче из пројекта због великих очекивања пољске стране у погледу плаћања радова.

Како је навео Ројтерс, још није јасно да ли је отворени центар заједничка иницијатива са Немачком.

Одбијен напад украјинских трупа у четири правца

Јединице руске групе "Југ" одбиле су нападе украјинских трупа у четири правца, рекао је Спутњику Вадим Астафјев, портпарол групе.

- Јединице групе снага „Југ“ успешно су одбиле нападе јуришних група Оружаних снага Украјине на лисичанском, соледарско-артјомовском, александро-калињовском и маринском правцу. Ватрену подршку украјинској пјешадији пружала је артиљерија и тенкови - рекао је он.

Напредовање украјинских снага благовремено је откривено извиђањем, захваљујући чему су непријатељска оклопна возила уништена прије него што су кренула у напад.

Авијација групе и посада противтенковског ракетног система, моторизовани стријелци 3. армијског корпуса уништили су три непријатељска тенка у подручју Богдановке и Клешча. Артиљерија групе уништила је хаубицу Д-30 и минобацач калибра 120 мм у рејону Верхњекаменског, а топ 2А65 Мста-Б калибра 152 мм у подручју Измаиловке, додао је Астафјев.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 38m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 29m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 16m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 42m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 24m
    0