Istočni front, 515. dan: Oboren ukrajinski Su-25 kod Veroljubovke u DNR

23.07.2023. 15:13
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 515. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom noći u Odesi je odjeknula serija eksplozija. Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca.

Ukrajina traži sjednicu Savjeta Ukrajina-NATO

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski zatražio je od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove sjednicu Savjeta Ukrajina-NATO o situaciji oko žitnog koridora.

- Obratio sam se Jensu sa prijedlogom da se takav savjet sazove bez odlaganja - rekao je Zelenski.

On je objasnio da je Savjet potrebno sazvati "radi konsultacija o krizi".

Izvoz žita iz Ukrajine morskim putem biće glavna tema sastanka Savjeta Ukrajina-NATO 26. jula, saopštila je predstavnica Sjevernoatlantske alijanse Oana Lungesku.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska grupa „Jug“ odbila je dva neprijateljska napada u zaporoškom pravcu, u području naselja Rabotino, Odbijen je napad i u oblasti Novomihailovka u DNR;

- Ruske trupe likvidirale su više od 160 ukrajinskih vojnika i uništile 7 tenkova "leopard" u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

- Ruske trupe su pogodile tri komandna mjesta Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, LNR i DNR, kao i skladište goriva u Zaporoškoj oblasti;

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 kod Veroljubovke u DNR.

- Ruske trupe su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, likvidirano više od 130 vojnika.

- Ruske trupe su odbile 14 napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 370 vojnika;

- Ruske trupe su likvidirale oko 60 ukrajinskih vojnika u pravcu Hersona;

- Ruska vojska je izvela napad na objekte sa stranim plaćenicima u području Odese u kojima se spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima.

Na jugu Poljske počeo sa radom centar za popravku i održavanje ukrajinskih tenkova „Leopard“

U Glivicama na jugu Poljske počeo je sa radom centar za popravku i održavanje ukrajinskih tenkova „Leopard“, njemačke proizvodnje, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Prva dva tenka stigla su u preduzeće.

- Uslužni centar u Glivicama je počeo sa radom. Prva dva leoparda su već stigla iz Ukrajine u fabriku Bumar - napisao je Blaščak na Tviteru.

Poljska je u martu počela da stvara hab za servisiranje ukrajinskih tenkova, njemačke proizvodnje.

Pojašnjeno je da će tamo stići i tenkovi koji su već isporučeni u Kijev i oni koji su tek planirani za transfer. Njemački list "Handelsblat" je ranije objavio da Njemačka planira da se povuče iz projekta zbog velikih očekivanja poljske strane u pogledu plaćanja radova.

Kako je naveo Rojters, još nije jasno da li je otvoreni centar zajednička inicijativa sa Nemačkom.

Odbijen napad ukrajinskih trupa u četiri pravca

Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca, rekao je Sputnjiku Vadim Astafjev, portparol grupe.

- Jedinice grupe snaga „Jug“ uspešno su odbile napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na lisičanskom, soledarsko-artjomovskom, aleksandro-kalinjovskom i marinskom pravcu. Vatrenu podršku ukrajinskoj pješadiji pružala je artiljerija i tenkovi - rekao je on.

Napredovanje ukrajinskih snaga blagovremeno je otkriveno izviđanjem, zahvaljujući čemu su neprijateljska oklopna vozila uništena prije nego što su krenula u napad.

Avijacija grupe i posada protivtenkovskog raketnog sistema, motorizovani strijelci 3. armijskog korpusa uništili su tri neprijateljska tenka u području Bogdanovke i Klešča. Artiljerija grupe uništila je haubicu D-30 i minobacač kalibra 120 mm u rejonu Verhnjekamenskog, a top 2A65 Msta-B kalibra 152 mm u području Izmailovke, dodao je Astafjev.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 27m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 36m
    3