Источни фронт, 516. дан: ПВО и системи за електронско ратовање оборили и онеспособили 11 дронова

24.07.2023. 14:56
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 516. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјина је покушала да изведе терористички напад на објекте у Москви са двије беспилотне летјелице.

На небу изнад Крима снаге ПВО и системи за електронско ратовање оборили су и онеспособили 11 противничких дронова, саопштио је лидер републике Сергеј Аксјонов.

Како је прецизирао, беспилотне летјелице су извеле напад на складиште муниције у Џанкојском округу, а дијелови дронова су оштетили приватну кућу у Кировском округу.

Аксјонов није прецизирао да ли у нападу има повријеђених.

Донијета је одлука да се евакуишу становници оближњих села у радијусу од пет километара, преноси Спутњик.

- Ујутро 24. јула, осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад са двије беспилотне летјелице на објекте у граду Москви. Двије украјинске беспилотне летјелице су потиснуте и оборене системима за електронске борбе -  саопштило је министарство.

У покушају напада није било жртава.

Раније је градоначелник Москве Сергеј Собјанин рекао да су беспилотне летјелице око 4 сата ујутру напале двије зграде које нису насељене, није нанијета озбиљнија материјална штета нити има жртава.

Градске службе су саопштиле да је блокиран саобраћај на Комсомолском и Лихачовском булевару. Како јавља дописник Спутњика, кола хитне помоћи, полиција и ватрогасна возила стоје у близини зграде Лероа Мерлен на булевару Лихачов 15.

Напад дроновима на Москву – међународни тероризам

Напад дроновима на Москву представља акт међународног тероризма, саопштила је портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- То је акт међународног тероризма - рекла је дипломата телевизији РТВИ, коментаришући инцидент.

Украјина је покушала да изведе терористички напад на објекте у Москви са двије беспилотне летјелице, обје су сузбијене системима за електронско ратовање, није било жртава, саопштило је у понедјељак руско Министарство одбране.

ФСБ: Пронађени трагови експлозива у теретном броду који је раније био усидрен у украјинској луци

Трагови експлозива пронађени су на теретном броду који је пловио Керчким мореузом из Турске за Ростов на Дону ради утовара житарица. Утврђено је да је у мају овај брод био у украјинској луци Килија, саопштено је у Центру за односе са јавношћу ФСБ Русије.

- У потпалубљу су 22. јула били пронађени трагови експлозива динитротолуена и тетрила. Такође су откривени знаци мјешања треће стране у конструкторске дијелове теретног брода  саопштио је ФСБ, преноси Спутњик.

Установљено је да је крајем маја брод био у украјинској луци Килија. У јулу је у турској луци Тузла извршена потпуна смјена посаде брода коју су чинили 12 држављана Украјине, а промењено је и име брода.

- Ове околности могу указивати на могућност коришћења страног цивилног брода за испоруку експлозива на територију Украјине - саопштио је ФСБ.

Због тога је теретном броду забрањен пролазак испод Кримског моста.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 43m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 17m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 23m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 44m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 33m
    2