Istočni front, 516. dan: PVO i sistemi za elektronsko ratovanje oborili i onesposobili 11 dronova

24.07.2023. 14:56
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 516. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajina je pokušala da izvede teroristički napad na objekte u Moskvi sa dvije bespilotne letjelice.

Na nebu iznad Krima snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje oborili su i onesposobili 11 protivničkih dronova, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

Kako je precizirao, bespilotne letjelice su izvele napad na skladište municije u Džankojskom okrugu, a dijelovi dronova su oštetili privatnu kuću u Kirovskom okrugu.

Aksjonov nije precizirao da li u napadu ima povrijeđenih.

Donijeta je odluka da se evakuišu stanovnici obližnjih sela u radijusu od pet kilometara, prenosi Sputnjik.

- Ujutro 24. jula, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa dvije bespilotne letjelice na objekte u gradu Moskvi. Dvije ukrajinske bespilotne letjelice su potisnute i oborene sistemima za elektronske borbe -  saopštilo je ministarstvo.

U pokušaju napada nije bilo žrtava.

Ranije je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao da su bespilotne letjelice oko 4 sata ujutru napale dvije zgrade koje nisu naseljene, nije nanijeta ozbiljnija materijalna šteta niti ima žrtava.

Gradske službe su saopštile da je blokiran saobraćaj na Komsomolskom i Lihačovskom bulevaru. Kako javlja dopisnik Sputnjika, kola hitne pomoći, policija i vatrogasna vozila stoje u blizini zgrade Leroa Merlen na bulevaru Lihačov 15.

Napad dronovima na Moskvu – međunarodni terorizam

Napad dronovima na Moskvu predstavlja akt međunarodnog terorizma, saopštila je portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- To je akt međunarodnog terorizma - rekla je diplomata televiziji RTVI, komentarišući incident.

Ukrajina je pokušala da izvede teroristički napad na objekte u Moskvi sa dvije bespilotne letjelice, obje su suzbijene sistemima za elektronsko ratovanje, nije bilo žrtava, saopštilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo odbrane.

FSB: Pronađeni tragovi eksploziva u teretnom brodu koji je ranije bio usidren u ukrajinskoj luci

Tragovi eksploziva pronađeni su na teretnom brodu koji je plovio Kerčkim moreuzom iz Turske za Rostov na Donu radi utovara žitarica. Utvrđeno je da je u maju ovaj brod bio u ukrajinskoj luci Kilija, saopšteno je u Centru za odnose sa javnošću FSB Rusije.

- U potpalublju su 22. jula bili pronađeni tragovi eksploziva dinitrotoluena i tetrila. Takođe su otkriveni znaci mješanja treće strane u konstruktorske dijelove teretnog broda  saopštio je FSB, prenosi Sputnjik.

Ustanovljeno je da je krajem maja brod bio u ukrajinskoj luci Kilija. U julu je u turskoj luci Tuzla izvršena potpuna smjena posade broda koju su činili 12 državljana Ukrajine, a promenjeno je i ime broda.

- Ove okolnosti mogu ukazivati na mogućnost korišćenja stranog civilnog broda za isporuku eksploziva na teritoriju Ukrajine - saopštio je FSB.

Zbog toga je teretnom brodu zabranjen prolazak ispod Krimskog mosta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    11h 37m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    11h 11m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    10h 17m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    3h 39m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    12h 38m
    0