Источни фронт, 523. дан: Руске ПВО снаге почеле да ометају сателитски интернет „Старлинк“

31.07.2023. 10:58
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини, дан 523.

Кијев је у недjељу покушао да изврши терористички напад на Москву помоћу дронова. Све летjелице су уништене. Такође је нападнут Крим са 25 беспилотних летjелица, које су уништене. Кујбишевски округ Доњецка је под јаким гранатирањем украјинских снага, саопштио је градоначелник Алексеј Кулемзин.

Руска средства за радио-електронско ратовање почела су да ометају сателитски интернет „Старлинк“ у луганском тактичком правцу, изјавио је за Спутњик потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„Старлинк“ је сателитска мрежа наредне генерације предвиђена за обезбjеђивање широкопојасног приступа интернету било гдjе у свијету, пренио је Спутњик.

Артиљерија руске групе снага „Југ“ погодила је складиште муниције и лансирну рампу за беспилотне летјелице Оружаних снага Украјине у областима насеља Красно и Бела Гора у ДНР.

Хеликоптери групе уништили су тенк и два оклопна транспортера (од којих је један М113 америчке производње) у рејонима насеља Клешчејевка и Андрејевка у ДНР.

У украјинском гранатирању Кујбишевског округа Доњецка погинуо је цивил, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања ратних злочина Украјине.

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин такође је саопштио да је Кујбишевски округ града под масовним гранатирањем украјинских трупа.

Руске снаге изводе нападе на украјинске јединице код Антоновског моста у Херсону, тамо се ситуација мијења у корист групе снага „Дњепар“, изјавио је за Спутњик представник Министарства одбране Русије у Херсонској области.

Јединице руских снага „Исток“ спречавају покушаје непријатеља у јужнодоњецком правцу да се утврди на сјеверу села Старомајорско у ДНР, непријатељ трпи губитке, неколико бораца је заробљено, саопштио је начелник прес центра групе Олег Чехов.

У запорошком правцу руске снаге су пресјекле два покушаја украјинских трупа да изврше извиђање у областима Пријутно и Работино. Украјински војници су се, претрпјевши губитке, повукли, рекао је Чехов.

Јединице групе су током претходног дана уништиле тенк „леопард“, неколико борбених возила пјешадије, хаубице М777, Д20 и „мста Б“.

Медији о контраофанзиви: Руска линија одбране ─ смртоносна комбинација за украјинске снаге

Оружане снаге Украјине су се током контраофанзиве суочиле са најопаснијим и најсмртоноснијим линијама одбране руске војске, пише „Економист“.

- Ниједна војска се одавно није суочила са сложенијим системом утврђења од оног који Оружане снаге Украјине покушавају да пробију - тврде аутори чланка, позивајући се на пензионисаног генерала аустралијске војске Мика Рајана.

Новинари су веома густу одбрамбену мрежу одбране руских снага назвали „смртоносном комбинацијом“: Оружане снаге Украјине морају да прођу преко милиона мина, гађају их „ланцети“, далекометне ракете и борбени хеликоптери.

- Украјински дронови се онеспособљавају, а уколико Украјинци и успију да неутралишу минска поља, Руси их брзо обнављају помоћу авијације и артиљерије које испаљују специјалну муницију - истиче се у чланку.

Како се оцјењује у чланку, чак и најприпремљеније НАТО снаге тешко ће савладати овакве препреке.

Контраофанзива, о којој се дуго причало у Кијеву, почела је 4. јуна на јужнодоњецком, запорошком и артјомовском правцу, при чему је украјинска војска концентрисала главни удар на запорошки сектор фронта.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је раније да је украјинска војска од почетка контраофанзиве изгубила преко 26.000 војника и 3.000 комада различитог наоружања, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 16m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    7h 50m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    6h 56m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 17m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 6m
    2