Istočni front, 523. dan: Ruske PVO snage počele da ometaju satelitski internet „Starlink“

31.07.2023. 10:58
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 523.

Kijev je u nedjelju pokušao da izvrši teroristički napad na Moskvu pomoću dronova. Sve letjelice su uništene. Takođe je napadnut Krim sa 25 bespilotnih letjelica, koje su uništene. Kujbiševski okrug Donjecka je pod jakim granatiranjem ukrajinskih snaga, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Ruska sredstva za radio-elektronsko ratovanje počela su da ometaju satelitski internet „Starlink“ u luganskom taktičkom pravcu, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

„Starlink“ je satelitska mreža naredne generacije predviđena za obezbjeđivanje širokopojasnog pristupa internetu bilo gdje u svijetu, prenio je Sputnjik.

Artiljerija ruske grupe snaga „Jug“ pogodila je skladište municije i lansirnu rampu za bespilotne letjelice Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Krasno i Bela Gora u DNR.

Helikopteri grupe uništili su tenk i dva oklopna transportera (od kojih je jedan M113 američke proizvodnje) u rejonima naselja Kleščejevka i Andrejevka u DNR.

U ukrajinskom granatiranju Kujbiševskog okruga Donjecka poginuo je civil, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin takođe je saopštio da je Kujbiševski okrug grada pod masovnim granatiranjem ukrajinskih trupa.

Ruske snage izvode napade na ukrajinske jedinice kod Antonovskog mosta u Hersonu, tamo se situacija mijenja u korist grupe snaga „Dnjepar“, izjavio je za Sputnjik predstavnik Ministarstva odbrane Rusije u Hersonskoj oblasti.

Jedinice ruskih snaga „Istok“ sprečavaju pokušaje neprijatelja u južnodonjeckom pravcu da se utvrdi na sjeveru sela Staromajorsko u DNR, neprijatelj trpi gubitke, nekoliko boraca je zarobljeno, saopštio je načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.

U zaporoškom pravcu ruske snage su presjekle dva pokušaja ukrajinskih trupa da izvrše izviđanje u oblastima Prijutno i Rabotino. Ukrajinski vojnici su se, pretrpjevši gubitke, povukli, rekao je Čehov.

Jedinice grupe su tokom prethodnog dana uništile tenk „leopard“, nekoliko borbenih vozila pješadije, haubice M777, D20 i „msta B“.

Mediji o kontraofanzivi: Ruska linija odbrane ─ smrtonosna kombinacija za ukrajinske snage

Oružane snage Ukrajine su se tokom kontraofanzive suočile sa najopasnijim i najsmrtonosnijim linijama odbrane ruske vojske, piše „Ekonomist“.

- Nijedna vojska se odavno nije suočila sa složenijim sistemom utvrđenja od onog koji Oružane snage Ukrajine pokušavaju da probiju - tvrde autori članka, pozivajući se na penzionisanog generala australijske vojske Mika Rajana.

Novinari su veoma gustu odbrambenu mrežu odbrane ruskih snaga nazvali „smrtonosnom kombinacijom“: Oružane snage Ukrajine moraju da prođu preko miliona mina, gađaju ih „lanceti“, dalekometne rakete i borbeni helikopteri.

- Ukrajinski dronovi se onesposobljavaju, a ukoliko Ukrajinci i uspiju da neutrališu minska polja, Rusi ih brzo obnavljaju pomoću avijacije i artiljerije koje ispaljuju specijalnu municiju - ističe se u članku.

Kako se ocjenjuje u članku, čak i najpripremljenije NATO snage teško će savladati ovakve prepreke.

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je ranije da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive izgubila preko 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 6m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 40m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 46m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 8m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 7m
    0