Источни фронт, 525. дан: Руски патролни бродови уништили три украјинска беспилотна пловила

02.08.2023. 13:50
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини, дан 525.

Руски патролни бродови уништили су у уторак три украјинска беспилотна пловила који су покушали да изведу напад на Црном мору. Насеље Клешчејевка у предграђу Артјомовска (Бахмут) налази се под контролом руских снага. Украјински дронови покушали су да нападу Москву, ПВО системи уништили су све летјелице.

На индустријским и лучким објектима на југу Одеске области избили су пожари, саопштила је украјинска оперативна команда „Југ“, пренио је Спутњик.

- Ноћашњи напад дроновима… био је усмјерен на југ Одеске области… Усљед напада избили су пожари на индустријским и лучким објектима, оштећен је елеватор - саопштила је команда на друштвеним мрежама.

Током ноћи украјински медији писали су да је у Одеској области била активирана ПВО, а у региону је била на снази ваздушна узбуна.

На територији цијеле Украјине објављена је узбуна за ваздушну опасност.

Авијација јужне групе снага извела је ракетни напад на украјинске циљеве у неколико праваца, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе Вадим Астафјев.

Према његовим ријечима, авиони Су-34 погодили су привремена мјеста размјештања 81. непријатељске аеромобилне бригаде у рејону Серебрјанке и Белогоровке, 3. одвојене јуришне бригаде Оружаних снага Украјине западно од Клешчејевке, 22. одвојене механизоване бригаде у Предтечену и 24. одвојене механизоване бригаде у Новгородском.

Артиљеријске јединице су уништиле украјинске минобацаче калибра 120 мм у областима насеља Серебрјанка и Невељска, као и самоходне хаубице „акација“, „краб“, М777 и „гвоздика“ у Северску, Тихоновки, Александро-Калинову и Красногоровки, додао је Астафјев.

Путин: Руска крилата пјешадија показује чврстину и непоколебљив карактер у борбама СВО

Руски падобранци који се данас боре у Специјалној војној операцији у Украјини часно рјешавају постављене задатке, показују храброст и смјелост, чврстину и непоколебљив карактер, раме уз раме са својим друговима бране Русију, поручио је предсједник земље Владимир Путин и честитао руској војсци Дан Ваздушно-десантних трупа.

- Многе генерације војника и официра легендарне крилате пјешадије исписали су свијетле, незаборавне странице у херојском љетопису Оружаних снага наше земље. Увијек су достојанствено обављали своју дужност и остајали вјерни Заклетви и војничком братству - указао је Путин.

Захарова: Кијев се нападима на Москву изједначио са међународним терористима

Украјинска војска лансирањем дронова на зграде „Москва ситија“ изједначила се са међународним терористима који су напали куле близнакиње у Њујорку 2001. године, иако се терористички акти не могу упоредити, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- Украјински неонацисти су лансирањем беспилотних летјелица на цивилне пословне зграде дјеловали по сценарију њихових претходника, међународних терориста, који су на исти начин напали многе цивилне објекте, укључујући такве нападе, али са другим размјерама штете, који су се догодили у Њујорку 11. септембра 2001. године - истакла је портпарол.

Она је додала да се ти акти не могу поредити и да је то чак богохулно имајући у виду степен штете, уништења и убиства.

Вашингтон оправдава терористичке акте

Захарова је такође оцијенила да су Сједињене Америчке Државе својом реакцијом на нападе дроновима на Москву, заправо, званично оправдале терористичке методе Украјине.

Према њеним ријечима, кијевски режим све то ради уз помоћ новца и техничке подршке, оружја, техничких информација и др. са Запада.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 11m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    7h 45m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    6h 51m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 12m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 1m
    2