Istočni front, 525. dan: Ruski patrolni brodovi uništili tri ukrajinska bespilotna plovila

02.08.2023. 13:50
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 525.

Ruski patrolni brodovi uništili su u utorak tri ukrajinska bespilotna plovila koji su pokušali da izvedu napad na Crnom moru. Naselje Kleščejevka u predgrađu Artjomovska (Bahmut) nalazi se pod kontrolom ruskih snaga. Ukrajinski dronovi pokušali su da napadu Moskvu, PVO sistemi uništili su sve letjelice.

Na industrijskim i lučkim objektima na jugu Odeske oblasti izbili su požari, saopštila je ukrajinska operativna komanda „Jug“, prenio je Sputnjik.

- Noćašnji napad dronovima… bio je usmjeren na jug Odeske oblasti… Usljed napada izbili su požari na industrijskim i lučkim objektima, oštećen je elevator - saopštila je komanda na društvenim mrežama.

Tokom noći ukrajinski mediji pisali su da je u Odeskoj oblasti bila aktivirana PVO, a u regionu je bila na snazi vazdušna uzbuna.

Na teritoriji cijele Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Avijacija južne grupe snaga izvela je raketni napad na ukrajinske ciljeve u nekoliko pravaca, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Vadim Astafjev.

Prema njegovim riječima, avioni Su-34 pogodili su privremena mjesta razmještanja 81. neprijateljske aeromobilne brigade u rejonu Serebrjanke i Belogorovke, 3. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Kleščejevke, 22. odvojene mehanizovane brigade u Predtečenu i 24. odvojene mehanizovane brigade u Novgorodskom.

Artiljerijske jedinice su uništile ukrajinske minobacače kalibra 120 mm u oblastima naselja Serebrjanka i Neveljska, kao i samohodne haubice „akacija“, „krab“, M777 i „gvozdika“ u Seversku, Tihonovki, Aleksandro-Kalinovu i Krasnogorovki, dodao je Astafjev.

Putin: Ruska krilata pješadija pokazuje čvrstinu i nepokolebljiv karakter u borbama SVO

Ruski padobranci koji se danas bore u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini časno rješavaju postavljene zadatke, pokazuju hrabrost i smjelost, čvrstinu i nepokolebljiv karakter, rame uz rame sa svojim drugovima brane Rusiju, poručio je predsjednik zemlje Vladimir Putin i čestitao ruskoj vojsci Dan Vazdušno-desantnih trupa.

- Mnoge generacije vojnika i oficira legendarne krilate pješadije ispisali su svijetle, nezaboravne stranice u herojskom ljetopisu Oružanih snaga naše zemlje. Uvijek su dostojanstveno obavljali svoju dužnost i ostajali vjerni Zakletvi i vojničkom bratstvu - ukazao je Putin.

Zaharova: Kijev se napadima na Moskvu izjednačio sa međunarodnim teroristima

Ukrajinska vojska lansiranjem dronova na zgrade „Moskva sitija“ izjednačila se sa međunarodnim teroristima koji su napali kule bliznakinje u Njujorku 2001. godine, iako se teroristički akti ne mogu uporediti, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ukrajinski neonacisti su lansiranjem bespilotnih letjelica na civilne poslovne zgrade djelovali po scenariju njihovih prethodnika, međunarodnih terorista, koji su na isti način napali mnoge civilne objekte, uključujući takve napade, ali sa drugim razmjerama štete, koji su se dogodili u Njujorku 11. septembra 2001. godine - istakla je portparol.

Ona je dodala da se ti akti ne mogu porediti i da je to čak bogohulno imajući u vidu stepen štete, uništenja i ubistva.

Vašington opravdava terorističke akte

Zaharova je takođe ocijenila da su Sjedinjene Američke Države svojom reakcijom na napade dronovima na Moskvu, zapravo, zvanično opravdale terorističke metode Ukrajine.

Prema njenim riječima, kijevski režim sve to radi uz pomoć novca i tehničke podrške, oružja, tehničkih informacija i dr. sa Zapada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 18m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 52m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 58m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 20m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 19m
    0