Источни фронт, 526. дан: Авијација руске групе снага „Југ“ извела напад на објекте Оружаних снага Украјине у лисичанском правцу

03.08.2023. 09:28
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини, 526. дан.

Кијев у сриједу покушао да беспилотним пловилима нападне руски војни брод који је пратио цивилни поморски транспорт на Црном мору, дрон је уништен. Обука украјинских пилота на ловцима Ф-16 почеће у августу, саопштио предсједник Украјине Владимир Зеленски.

Украјинска контраофанзива се успорила због великих губитака непријатеља, изјавио је за Спутњик савјетник в.д. лидера ДНР Јан Гагин, пренио је Спутњик.

- Углавном, сада је свуда ужарено, непријатељ наставља да напада у малим групама, ојачаним оклопним возилима. Али тренутно је такозвана контраофанзива саме Оружаних снага Украјине донекле успорила и постала мање интензивна. То је највјероватније због великих губитака које је непријатељ претрпио управо у људству и техници - објаснио је Гагин.

Он је примјетио да дуж цијеле линије борбеног додира још нема неких значајних догађаја.
Гагин је додао да су се испоруке западне технике Украјини смањиле.

- Што се тиче испорука технике, оне су се, заиста, смањиле. Сумњам да ће Украјина добити авионе америчке производње, јер ће губитак таквих авиона бити велики ударац за војно-индустријски комплекс САД - објаснио је Гагин.

Авијација руске групе снага „Југ“ извела је напад на објекте Оружаних снага Украјине у лисичанском правцу, саопштио је начелник прес центра групе Вадим Астафјев.

Хеликоптерима су уништени оклопни транспортер и борбено возило пјешадије украјинских снага у региону Богдановке и Клешчејевке, додао је он.

Антонов: Циљ САД-а приступ руским базама стратешког наоружања

Америчка страна већ дуже вријеме крши Уговор о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), уједно и настоје да добију информације о развоју стратешког арсенала Руске Федерације, изјавио је руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

Он је на тај начин реаговао на извјештај Стејт департмента о разлозима због којих је примјена СТАРТ-а у интересу националне безбједности САД.

- Вашингтон одавно крши ‘дух и ријеч’ овог споразума. Одбио је и поштовање централних ограничења уговора која ограничавају број стратешког наоружања. Нелегитимно су се повукли из бројања око стотину стратешког офанзивног наоружања: лансера СЛБМ (подморничких балистичких пројектила) и тешких бомбардера. Поновљени захтјеви Русије да се ријеши овај проблем су игнорисани - рекао је Антонов.

Према његовим ријечима, важнији фактор који је довео до садашње кризе око споразума је хибридни рат који је америчка администрација покренула против Русије, са циљем да јој нанесе стратешки пораз.

 

- Прави циљ САД је да добије приступ руским СТАРТ базама како би добили информације о развоју руског стратешког арсенала - истакао је.

Подсјетимо, предсједник Русије Владимир Путин у фебруару је суспендовао учешће Русије у СТАРТ-у, једином билатералном режиму контроле нуклеарног наоружања у ово вријеме.

Руски лидер је тада је рекао да ће „обнављање споразума бити могуће тек након што се изврши инспекција нуклеарног арсенала Француске и Велике Британије, односно, тек када се узме у обзир укупни ударни потенцијал НАТО пакта.

- НАТО и САД отворено говоре о томе да желе да Русији нанесу стратешки пораз, док у исто вријеме не допуштају руским стручњацима да изврше инспекцију америчких објеката прописаних СТАРТ-ом. У таквим околностима, Москва неће допустити да по њеним одбрамбеним објектима вршљају они који имају непријатељске намјере - нагласио је Путин.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 40m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 14m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 20m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 41m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 30m
    2