Istočni front, 526. dan: Avijacija ruske grupe snaga „Jug“ izvela napad na objekte Oružanih snaga Ukrajine u lisičanskom pravcu

03.08.2023. 09:28
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 526. dan.

Kijev u srijedu pokušao da bespilotnim plovilima napadne ruski vojni brod koji je pratio civilni pomorski transport na Crnom moru, dron je uništen. Obuka ukrajinskih pilota na lovcima F-16 počeće u avgustu, saopštio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ukrajinska kontraofanziva se usporila zbog velikih gubitaka neprijatelja, izjavio je za Sputnjik savjetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin, prenio je Sputnjik.

- Uglavnom, sada je svuda užareno, neprijatelj nastavlja da napada u malim grupama, ojačanim oklopnim vozilima. Ali trenutno je takozvana kontraofanziva same Oružanih snaga Ukrajine donekle usporila i postala manje intenzivna. To je najvjerovatnije zbog velikih gubitaka koje je neprijatelj pretrpio upravo u ljudstvu i tehnici - objasnio je Gagin.

On je primjetio da duž cijele linije borbenog dodira još nema nekih značajnih događaja.
Gagin je dodao da su se isporuke zapadne tehnike Ukrajini smanjile.

- Što se tiče isporuka tehnike, one su se, zaista, smanjile. Sumnjam da će Ukrajina dobiti avione američke proizvodnje, jer će gubitak takvih aviona biti veliki udarac za vojno-industrijski kompleks SAD - objasnio je Gagin.

Avijacija ruske grupe snaga „Jug“ izvela je napad na objekte Oružanih snaga Ukrajine u lisičanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Vadim Astafjev.

Helikopterima su uništeni oklopni transporter i borbeno vozilo pješadije ukrajinskih snaga u regionu Bogdanovke i Kleščejevke, dodao je on.

Antonov: Cilj SAD-a pristup ruskim bazama strateškog naoružanja

Američka strana već duže vrijeme krši Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START), ujedno i nastoje da dobiju informacije o razvoju strateškog arsenala Ruske Federacije, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov, prenosi TASS.

On je na taj način reagovao na izvještaj Stejt departmenta o razlozima zbog kojih je primjena START-a u interesu nacionalne bezbjednosti SAD.

- Vašington odavno krši ‘duh i riječ’ ovog sporazuma. Odbio je i poštovanje centralnih ograničenja ugovora koja ograničavaju broj strateškog naoružanja. Nelegitimno su se povukli iz brojanja oko stotinu strateškog ofanzivnog naoružanja: lansera SLBM (podmorničkih balističkih projektila) i teških bombardera. Ponovljeni zahtjevi Rusije da se riješi ovaj problem su ignorisani - rekao je Antonov.

Prema njegovim riječima, važniji faktor koji je doveo do sadašnje krize oko sporazuma je hibridni rat koji je američka administracija pokrenula protiv Rusije, sa ciljem da joj nanese strateški poraz.

 

- Pravi cilj SAD je da dobije pristup ruskim START bazama kako bi dobili informacije o razvoju ruskog strateškog arsenala - istakao je.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin u februaru je suspendovao učešće Rusije u START-u, jedinom bilateralnom režimu kontrole nuklearnog naoružanja u ovo vrijeme.

Ruski lider je tada je rekao da će „obnavljanje sporazuma biti moguće tek nakon što se izvrši inspekcija nuklearnog arsenala Francuske i Velike Britanije, odnosno, tek kada se uzme u obzir ukupni udarni potencijal NATO pakta.

- NATO i SAD otvoreno govore o tome da žele da Rusiji nanesu strateški poraz, dok u isto vrijeme ne dopuštaju ruskim stručnjacima da izvrše inspekciju američkih objekata propisanih START-om. U takvim okolnostima, Moskva neće dopustiti da po njenim odbrambenim objektima vršljaju oni koji imaju neprijateljske namjere - naglasio je Putin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 16m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 50m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 56m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 18m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 17m
    0